Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Δολοφονία διοικητή της «Χεζμπολάχ»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Στο «κόκκινο» εκτοξεύτηκε, για άλλη μια φορά, η ένταση στο Λίβανο ύστερα από τη δολοφονία, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ενός από τους πλέον υψηλόβαθμους διοικητές της «Χεζμπολάχ». Ο Χασάν Λακίς, που θεωρούνταν ότι ανήκει στο στενό κύκλο του ηγέτη της οργάνωσης Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ και ότι ήταν «ειδικός» στην κατασκευή όπλων, δολοφονήθηκε από αγνώστους ενώ έβγαινε από το αυτοκίνητό του έξω από το σπίτι του στη συνοικία Χααντέθ της λιβανικής πρωτεύουσας.

Η «Χεζμπολάχ» κατηγόρησε ευθέως το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Λακίς, εκδοχή που υιοθέτησε στη δήλωσή του και ο Λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν, ο οποίος, όμως, συμπλήρωσε ότι επειδή στόχος όλων αυτών των δολοφονικών ενεργειών είναι η πρόκληση «σεχταριστικής βίας και αστάθειας» στο Λίβανο, «θα πρέπει όλες οι δυνάμεις να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από διαμάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή» (ευθεία νύξη για την ανάμειξη της «Χεζμπολάχ» στη Συρία). Το Ισραήλ «δείχνει» ως ένοχο και ανακοίνωση που εξέδωσε η ιρανική πρεσβεία στη Βηρυτό, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι καλώντας σε εγρήγορση και ενότητα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες. Από την άλλη, η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Ελεύθεροι σουνίτες της Ταξιαρχίας του Μπααλμπέκ» ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία. Εντούτοις, πολλά στελέχη της «Χεζμπολάχ» χαρακτήρισαν «εικονική» την οργάνωση και υπογράμμιζαν ότι υπάρχουν πολλοί σουνίτες στην Μπααλμπέκ (όπου έγινε αργά χτες και η κηδεία του Λακίς με την παρουσία μεγάλου πλήθους), αλλά δεν είναι ακραίοι ισλαμιστές και έχουν άριστες σχέσεις με τους σιίτες της οργάνωσης. Επίσης, σημείωναν ότι ο Λακίς είχε γίνει στόχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και παλιότερα.

Η δολοφονία του διοικητή της «Χεζμπολάχ» σημειώθηκε μόλις λίγες ώρες μετά από συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο ο ηγέτης της οργάνωσης Σεΐκ Χασάν Νασράλαχ, κατά την οποία κατηγόρησε ευθέως τη Σ. Αραβία ότι κρύβεται πίσω από την πολύνεκρη διπλή βομβιστική επίθεση κατά της ιρανικής πρεσβείας στη Βηρυτό, πριν από λίγες μέρες. Ο πρόεδρος Σουλεϊμάν αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή οι σχέσεις Λιβάνου - Σ. Αραβίας», ενώ η «συμμαχία της 14ης Μάρτη», στην οποία συμμετέχει το φιλο-σαουδαραβικό κόμμα «Μέλλον», κατηγόρησε τη «Χεζμπολάχ» ότι «προσπαθεί να χαλάσει την προσέγγιση Ιράν - Σ. Αραβίας» που βρίσκεται σε εξέλιξη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ