Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΑΕ - ΙΡΑΚ
Εντονες διεργασίες σύσφιξης σχέσεων

ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η βελτίωση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα βρέθηκε στο επίκεντρο της, εκτός προγράμματος, επίσκεψης του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία, μετά την αντίστοιχη επίσκεψη του ομολόγου του στην Τεχεράνη, έρχεται να επισημοποιήσει μια νέα περίοδο στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών, που τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονταν από διπλωματική ένταση παρά τις εμπορικές συναλλαγές. Ο Ζαρίφ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο των ΗΑΕ, Σεΐκ Κχαλίφα μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν, ο οποίος αποδέχτηκε πρόσκληση για επίσκεψη στο Ιράν. Ζαρίφ και αλ Ναχγιάν συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αλλά και όλων των χωρών του Περσικού Κόλπου, προκειμένου να επιτευχθεί «ειρήνη, πρόοδος και ευμάρεια» για όλους, ενώ ο πρόεδρος των ΗΑΕ καλωσόρισε «την ενδιάμεση συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ως πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση».

Την ίδια ώρα, στην ιρανική πρωτεύουσα για διήμερη επίσκεψη έφτασε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι, ο οποίος, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, θα συναντήσει τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί και τον υπουργό Εξωτερικών Ζαρίφ, αμέσως μετά την επιστροφή του από τα ΗΑΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες εκατέρωθεν, ο Μάλικι θα συζητήσει για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στη Συρία (όπου λιγότερο ή περισσότερο ανοιχτά και οι δύο χώρες στηρίζουν το καθεστώς Ασαντ) αλλά και για εμπορικά και οικονομικά θέματα, με επίκεντρο την Ενέργεια. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλη, Ιράκ και Ιράν υπέγραψαν συμφωνία πώλησης ιρανικού αερίου στη Βαγδάτη αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία εφαρμογής.

  • Η «ενδιάμεση συμφωνία» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, που στοχεύει στην οριστική διευθέτηση του ζητήματος, καθιστά άχρηστα τα σχέδια των ΗΠΑ για «αντιπυραυλική ασπίδα» στην Ευρώπη υποστήριξε, χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, δίνοντας το στίγμα ενός νέου ζητήματος τριβής μεταξύ των δύο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ