Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Δηλώσεις «αλληλοκατανόησης» Μπάιντεν - Τζινπίνγκ

Από τη συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου με τον Κινέζο Πρόεδρο
Από τη συνάντηση του Αμερικανού αντιπροέδρου με τον Κινέζο Πρόεδρο
ΠΕΚΙΝΟ.--

«Η ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας είναι για μας η μόνη ορθή επιλογή», δήλωσε χτες ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αμέσως μετά την πολύωρη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που ολοκληρώνει σήμερα την ολιγοήμερη περιοδεία του στην Ανατολική Ασία, φτάνοντας στην πρωτεύουσα της Ν. Κορέας, Σεούλ.

Σύμφωνα με εκτενή ανταπόκριση του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Ζινχουά, ο Κινέζος Πρόεδρος επισήμανε τις «βαθιές και σύνθετες αλλαγές» που συντελούνται σε περιφερειακό επίπεδο, ενώ, αναφερόμενος στα 35 χρόνια που κλείνουν το 2014 οι διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, δήλωσε «έτοιμος» να συνεργαστεί με την αμερικανική πλευρά, ώστε να υπάρξει «κατάλληλος χειρισμός ευαίσθητων ζητημάτων και διμερών διαφορών» και να συνεχιστούν οι διμερείς σχέσεις «με τρόπο υγιή, σταθερό, βιώσιμο».

Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης για την πρόσφατη θέσπιση σινικής ζώνης αεράμυνας πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας που καλύπτει και τις βραχονησίδες Σενκάκου (ιαπωνικά)/Ντιαόγου (κινεζικά) που ανήκουν διοικητικά στην Ιαπωνία, αλλά διεκδικεί και το Πεκίνο. Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, λίγο πριν από τη συνάντηση, δήλωσε ότι η «ευθύτητα αυξάνει την εμπιστοσύνη και η εμπιστοσύνη τη βάση για πραγματική, εποικοδομητική αλλαγή». Απαντώντας, αργότερα, στη δήλωση Τζινπίνγκ περί των διεθνών αλλαγών και προκλήσεων, ο Μπάιντεν απάντησε πως έμαθε να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις «περισσότερο ως ευκαιρία παρά ως πρόβλημα».

Η συνάντηση των δύο ηγετών, που κράτησε κοντά στις πεντέμισι ώρες, φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα. Η ατζέντα των συνομιλιών δεν αποσαφηνίστηκε αν και θεωρείται σίγουρο πως ένα από τα ζητήματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση ήταν η πρόσφατη θέσπιση σινικής ζώνης αεράμυνας στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας που προκαλεί αρνητικές αντιδράσεις σε Ιαπωνία, Ν. Κορέα και άλλες χώρες της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ