Τρίτη 28 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πάρκο ... εμπορευματοποίησης!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 497/17-10-2008) η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία θεσμοθετείται το «Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», στο οποίο περιλαμβάνεται και η λίμνη Βιστoνίδα. Η κυβέρνηση, όπως είναι γνωστό, έσπευσε να θεσμοθετήσει το συγκεκριμένο Πάρκο, προκειμένου, εκ των υστέρων, να θολώσει τα νερά και να το παίξει «μετανοούσα Μαγδαληνή» μετά το σκάνδαλο με τη Μονή Βατοπεδίου.

Παρ' όλα αυτά, όμως, και εδώ η κυβέρνηση έκανε το ...«θαύμα» της! Παρότι πανηγυρίζει για την προστασία των οικοσυστημάτων του Δέλτα του Νέστου, της λίμνης Βιστoνίδας και της λίμνης Ισμαρίδας, όπως φαίνεται από την Απόφαση, έχει πετσοκόψει σημαντικά τα όρια της προστατευόμενης περιοχής, ενώ επιτρέπει πλήθος από ασύμβατες δραστηριότητες.

Για παράδειγμα, προβλέπει την εγκατάσταση δεξαμενών πετρελαϊκών επιχειρήσεων στη λιμνοθάλασσα Βάσοβα του Νομού Καβάλας, που ανήκει στο δίκτυο προστασίας «ΝΑΤΟΥΡΑ 2000», προκαλώντας ήδη την αντίδραση διαφόρων μαζικών φορέων. Επίσης, προβλέπει την εγκατάσταση ξενοδοχείων στην έκταση της πρώην «Φωνής της Αμερικής» στην Ξάνθη. Θυμίζουμε ότι η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ), όπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ», σκοπεύει να εμπορευματοποιήσει την έκταση αυτή σε συνεργασία με επιχειρηματίες με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ...

Ο,τι και να κάνει, λοιπόν, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφύγει τις βασικές αρχές της πολιτικής της που οδηγούν στην ασύδοτη εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης και περιουσίας. Τελικά αυτή η πολιτική είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο...

Πρωτοπορία...

Αφού πρωτοπόρησε στη σύνταξη του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόσφατα, βάζοντας τις βάσεις για την ακόμα πιο άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών, η ελληνική κυβέρνηση πρωτοπορεί και σε σχετικές διοργανώσεις που να το επικυρώνουν.

Ετσι, όπως είπε και ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που ενέκρινε το Σύμφωνο, την προηγούμενη βδομάδα, η Ελλάδα διοργανώνει, το Νοέμβρη του 2009, το τρίτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση, με πρωτοβουλία του ΟΗΕ και τη συμμετοχή της ΕΕ και θέμα τη μετανάστευση από την πλευρά της ανάπτυξης για τις χώρες προέλευσης των μεταναστών. «Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύουμε ότι πρωτοπορούμε σε ένα θέμα το οποίο μας αφορά και ως χώρα - γιατί έχουμε τεράστιες ροές μεταναστών - αλλά ταυτοχρόνως αναλαμβάνουμε και τις ευθύνες μας», δήλωσε ο Πρ. Παυλόπουλος.

Τις ευθύνες για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με τις οποίες συντάχθηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και εξανάγκασαν στην προσφυγιά τόσους ανθρώπους ποιος τις έχει; Αντίστοιχα, ποιος ευθύνεται για τη γραφειοκρατία στη διαδικασία έκδοσης άδειας, για τα αστυνομικά κρούσματα βίας εναντίον μεταναστών που ζουν κι εργάζονται στη χώρα μας, για τη «μαύρη» εργασία, για την ελλιπή πρόσβαση των μεταναστών στην Παιδεία, το σύστημα Υγείας;

Τα καρτέλ, οι συστάσεις...

Μόλις ένας μήνας και κάτι μέρες πέρασαν από τότε που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προσέτρεξε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να... διαπιστώσει εάν υπάρχουν «εναρμονισμένες πρακτικές» στο εμπόριο λιπασμάτων, δηλαδή εάν οι εμποροβιομήχανοι του κλάδου έχουν συστήσει «καρτέλ» για τον καθορισμό των τιμών κατά το δοκούν. Πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2008, οι τιμές σε όλους τους βασικούς τύπους λιπασμάτων είχαν αυξηθεί από 65,6% μέχρι και 87,7%, όταν μάλιστα τα ίδια προϊόντα είχαν σημειώσει παραπλήσιες αυξήσεις και το 2007. Αφού λοιπόν μετά την πομπώδη εκείνη ενέργεια, επικράτησε «σιγή ιχθύος» σχετικά με τις έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η ηγεσία του υπουργείου επανέρχεται, αυτήν τη φορά για να «συμβουλέψει» τους Ελληνες αγρότες να μη «βιαστούν» να αγοράσουν λιπάσματα αλλά να περιμένουν, διότι κάποια στιγμή οι τιμές αυτές θα πέσουν. Επίσης τους συστήνει να μην «ξοδεύουν» πολύ λίπασμα, αλλά να κάνουν λελογισμένη χρήση. Είχε προηγηθεί την ίδια μέρα συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντού και του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Βλάχου με εκπροσώπους της βιομηχανίας και του εμπορίου λιπασμάτων...

... και τα αναγκαία συμπεράσματα

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα: Πρώτον, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει πέσει πολλή δουλειά το τελευταίο διάστημα μιας και αδυνατεί να ελέγξει αυτό που και ο οποιοσδήποτε αγρότης στο πιο απομακρυσμένο χωριό γνωρίζει, ότι δηλαδή οι εμποροβιομήχανοι λιπασμάτων αυξάνουν ταυτόχρονα όσο εκείνοι θέλουν και διατηρούν στα ίδια επίπεδα τις τιμές. Δεύτερον, οι εμποροβιομήχανοι γράφουν «στα παλιά τους τα παπούτσια» τις «συστάσεις» των κυβερνητικών στελεχών, πάλι καλά που προσέρχονται και στις συναντήσεις δηλαδή. Τρίτον, η ηγεσία του υπουργείου πιστεύει ότι οι αγρότες μπορούν να ρίχνουν λίπασμα στις καλλιέργειες όποτε εκείνοι νομίζουν, σε αντιδιαστολή με τον βιολογικό κύκλο των φυτών, στο πλαίσιο μάλλον «των νέων γεωργικών πρακτικών» που εισαγάγει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ.

Τέταρτον και για να σοβαρευτούμε, οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πρέπει άμεσα να κινηθούν κόντρα σε αυτούς που τους εμπαίζουν με τον χειρότερο τρόπο, κυβέρνηση και εμποροβιομηχάνους και να αγωνιστούν μαζί με το συνεπές αγροτικό κίνημα για τη δημιουργία κοινωνικοποιημένου Ενιαίου Δημόσιου Φορέα Λιπασματοβιομηχανίας στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας.

Ισοπέδωση πτυχίων και εργασιακών δικαιωμάτων

Η προδιαγεγραμμένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που καταλογίζει στην Ελλάδα ότι δεν έχει ενσωματώσει την κοινοτική οδηγία για τα κολέγια, είναι κατά γράμμα σύμφωνη με τη γενικότερη πολιτική της ΕΕ στην Παιδεία και την εργασία. Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την ισοπέδωση των πτυχίων πανεπιστημίων - ΤΕΙ και την εξίσωσή τους με τα τρίχρονα πιστοποιητικά ιδιωτικών ψευτοκολεγίων, για την αναγνώριση τελικά ιδιωτικών μαγαζιών στην ανώτατη εκπαίδευση και για τη δημιουργία μιας πληθώρας αποφοίτων πολλών ταχυτήτων που θα συμπιέζουν τους μισθούς και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

Η εξέλιξη αυτή δε σημαίνει ότι οι νέοι που πληρώνουν πανάκριβα τα πιστοποιητικά των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών (ΚΕΣ) αποκτούν πραγματικά νέα δικαιώματα. Τους πουλούν πανάκριβα ένα δικαίωμα «πρόσβασης στο επάγγελμα» και την ίδια στιγμή αφαιρούν δικαιώματα, τόσο από τους ίδιους όσο και από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Εκείνο που θέλει το κεφάλαιο είναι πιο φτηνή εργατική δύναμη και σε αυτό συμβάλλει η δημιουργία μιας στρατιάς αποφοίτων, με πιστοποιητικά που στην πραγματικότητα θα είναι συρραφή αποσπασματικών γνώσεων και εφήμερων καταρτίσεων. Αλλωστε, η κοινοτική οδηγία εντάσσεται στις «ελευθερίες» του Μάαστριχτ και υπηρετεί ακριβώς την ενίσχυση της κινητικότητας των εργαζομένων ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας του. Ταυτόχρονα, η αναγνώριση των ΚΕΣ εντείνει τον ανταγωνισμό και πιέζει τα δημόσια πανεπιστήμια να προσαρμοστούν στην ιδιωτικοποιημένη - επιχειρηματική λειτουργία, στην παροχή κατάρτισης και όχι επιστημονικής μόρφωσης, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο της ανώτατης εκπαίδευσης για να το λυμαίνονται οι επιχειρήσεις. Το Ευρωδικαστήριο επιχειρεί τη «διασταλτική» ερμηνεία του άρθρου 16, διευκρινίζοντας ότι τα ΚΕΣ δεν αποτελούν κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος του κράτους υποδοχής και το κράτος υποδοχής δεν μπορεί να ασκήσει κανέναν απολύτως έλεγχο στα ΚΕΣ.

Η απόφαση του Δικαστηρίου και η κοινοτική οδηγία για τα κολέγια εντάσσονται στην καρδιά της πολιτικής της ΕΕ που υπηρετεί ξεκάθαρα τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Αυτή την πολιτική υπηρετούν η ΝΔ που προωθεί την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας και το ΠΑΣΟΚ που είχε ενσωματώσει την προηγούμενη οδηγία στην πρώιμη μορφή της. Την ίδια πολιτική υπηρετεί και ο ΣΥΝ και γι' αυτό επιστρατεύει τόνους υποκρισίας για να κρύψει τις ευθύνες του και να συγκαλύψει ότι ο Αλ. Αλαβάνος, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ηγετικό στέλεχος του ΣΥΝ, ως ευρωβουλευτής ήταν αυτός που καλούσε την Κομισιόν να παρέμβει επειδή η Ελλάδα δεν αναγνώριζε τα ΚΕΣ...

Τόσο οι φοιτητές και οι σπουδαστές όσο και οι νέοι που παρακολουθούν προγράμματα στα διάφορα ΚΕΣ έχουν συμφέρον να ορθώσουν αγωνιστικό ανάστημα ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Να απαιτήσουν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση, σύσταση δημόσιων δωρεάν «μεταλυκειακών» επαγγελματικών σχολών για όσα επαγγέλματα δεν απαιτείται επιστημονική ειδίκευση. Ο αγώνας για την Παιδεία που έχει ανάγκη η νεολαία πρέπει να έχει αιτήματα και στόχους σε ρήξη με την πολιτική της ΕΕ, να απαιτεί απειθαρχία - μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τα κολέγια και της απόφασης του Ευρωδικαστηρίου, καθώς και κατάργηση του νόμου για τα ΚΕΣ.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Συσσίτια και για τους «παράνομους»!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πρόκειται για νόμιμους ή παράνομους; Αυτή ήταν η ερώτηση της αντιδημάρχου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, Αλεξίας Εβερτ, όταν αντιπροσωπεία της ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ και Σομαλών προσφύγων διαμαρτυρήθηκαν για το κλείσιμο της κουζίνας του κτιρίου που μένουν οι Σομαλοί, με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς φαγητό για πάνω από 24 ώρες.

Και προχώρησε και παραπέρα. Είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες; Λες και δεν ξέρει, ότι ούτε σε 2 στους 100 δε χορηγείται άσυλο. Εχουν καταθέσει τουλάχιστον τα χαρτιά τους για άσυλο; ρώτησε στη συνέχεια. Λες και δε γνωρίζει, ότι τα Σαββατοκύριακα πάνω από 3.000 μαζεύονται έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών στην Πέτρου Ράλλη και μόνο 400 από αυτούς γίνονται δεχτοί για να κάνουν αίτηση...

Εξάλλου, όπως είπε, ο Δήμος έχει αρμοδιότητα μόνο για τους μετανάστες που είναι νόμιμοι. Τι πρότεινε για τους Σομαλούς που έμειναν νηστικοί μετά το λουκέτο που μπήκε στην κουζίνα τους; Τα συσσίτια του Δήμου! Αυτά είναι και για τους παράνομους, όπως είπε. Τόσο αντιμεταναστευτική είναι η πολιτική τους, όπως οι ίδιοι με τα λεγόμενα και τις πρακτικές τους αποδεικνύουν.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οι συντηρητικοί, οι δημαγωγοί και η δημόσια γη

Γρηγοριάδης Κώστας

«Οι συντηρητικοί βλέπουν τη γη σαν ένα μέσο για να γεμίσουν τα θησαυροφυλάκια της κυβέρνησης. Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εκποιήσει κάθε δημόσιο αγαθό που είναι δυνατόν να πουληθεί»!

Αυτό δήλωσε στο βρετανικό περιοδικό «Ιντιπέντεντ» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τη διαφορετικότητα της πολιτικής του κόμματός του από αυτήν που ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο Γ. Παπανδρέου, όμως, φαίνεται να ξεχνά (ή θέλει να «ξεχνά») ότι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ η ίδια «συντηρητική» αντίληψη γενικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας επικρατούσε.

  • Να θυμηθούμε ότι επί ΠΑΣΟΚ η Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. παραχώρησε μια σειρά από ξενοδοχεία - «φιλέτα» στο μεγάλο κεφάλαιο, μεταξύ των οποίων αυτό στο Λαγονήσι, αλλά και το καζίνο της Πάρνηθας που βρίσκεται μέσα στην καρδιά του εθνικού δρυμού εξασφαλίζοντας και τις επεκτάσεις του μέσα σ' αυτόν;
  • Να θυμηθούμε ότι το πρωτόκολλο παράδοσης της Λίμνης Βιστoνίδας στη Μονή Βατοπεδίου φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ, για να ξεκινήσει από κει και πέρα το ατέλειωτο πάρτι κερδοσκοπίας επί κυβέρνησης ΝΔ;
  • Να θυμηθούμε ότι έτερος υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ προξένευε την πανέμορφη περιοχή του Καϊάφα Ηλείας σε διάφορους ομίλους για να κατασκευαστεί πολυτελές ξενοδοχείο, γήπεδο γκολφ, συνεδριακό κέντρο κ.ά.;
  • Να θυμηθούμε ότι ένα από τα σημερινά «όνειρα» του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών είναι η εμπορευματοποίηση του χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας;

Οσο και να θέλει ο Γ. Παπανδρέου ο λαός δε «μασάει». Γιατί και μνήμη έχει και γνώση και εμπειρία για να καταλάβει και ποιος ακολουθεί συντηρητική πολιτική και ποιος είναι δημαγωγός.

Η δικαίωση του ΣΥΝ...

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επιβάλλει την αναγνώριση των πτυχίων των ΚΕΣ, αποτελεί δικαίωση των μακρόχρονων «αγώνων» του ΣΥΝ. Αυτή είναι η αλήθεια και γι' αυτό προφανώς στον ΣΥΝ επιστρατεύουν ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων για τη «δημόσια δωρεάν Παιδεία» για να διασώσουν το «προφίλ» τους από το απόλυτο τσαλάκωμα.

Γιατί, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δε λέει τίποτα διαφορετικό από εκείνα που έλεγε το 2002 ο Αλ. Αλαβάνος, ως ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, όταν καλούσε την Κομισιόν να πάρει μέτρα επειδή στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται η κοινοτική οδηγία για τα κολέγια! Ο ΣΥΝ μπορεί, λοιπόν, να περηφανεύεται ότι «πρωτοστάτησε» για να αναγνωριστούν τα πιστοποιητικά των ΚΕΣ, τα οποία πιστοποιητικά μάλιστα χαρακτήριζε ως «πανεπιστημιακούς τίτλους αλλοδαπής»!

... και η αθώωση της ΕΕ

Βέβαια, επειδή ο οπορτουνισμός θέλει να τα έχει καλά και με το «χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα», κάνει σα να μην έγιναν ποτέ όλες αυτές οι παρεμβάσεις, σα να μην έχει ο ΣΥΝ θέσεις ταυτόσημες με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η ΕΕ. Αλλωστε, ακριβώς επειδή θέλει να αθωώσει την ΕΕ και την πολιτική της, επικαλείται την «αρχή της επικουρικότητας» για το θέμα της αναγνώρισης των κολεγίων.

Ο ΣΥΝ παριστάνει τον «Κινέζο» και μιλάει «άλλα γι' άλλα» για να σπείρει τον εφησυχασμό, ότι δήθεν με διαφορετικούς κυβερνητικούς χειρισμούς, η «καλή» ΕΕ δεν επιβάλλει την αναγνώριση των κολεγίων...

Ωστόσο, ο ΣΥΝ γνωρίζει ότι τα ΚΕΣ δε θεωρούνται κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας υποδοχής - της Ελλάδας στην προκειμένη περίπτωση - και η αναγνώριση των πιστοποιητικών που παρέχουν, πατάει στις «ελευθερίες» του Μάαστριχτ. Τις οποίες ελευθερίες όσο και αν θέλει να κάνει ότι το ξεχνάει, ο ΣΥΝ τις έχει υπερψηφίσει...

Κατρακύλα χωρίς όριο

Η κατάντια του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού και των εκπροσώπων του δεν έχει όριο. Αυτοί που συνειδητά υπονομεύουν τους εργατικούς αγώνες, φτάνουν στο σημείο ακόμα και να αποκηρύξουν με ψηφίσματα (!) τις απεργιακές κινητοποιήσεις, προκαλώντας ωμά την εργατική τάξη, τους αγώνες και το δίκιο της. Είναι χαρακτηριστική η απαράδεκτη απόφαση για καταψήφιση της απεργίας στις 21 Οκτώβρη από την πλειοψηφούσα - πασοκικής καταβολής - παράταξη του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ στην Κέρκυρα. Η πλειοψηφία τάχθηκε κατά της απεργίας σαν αντίδραση στο «ρίξιμο» του μέλους και προέδρου του ΔΣ στο Σύλλογο Γεράσιμου Βλάση και στη μη «αναρρίχησή» του στο αξίωμα του προέδρου στο νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ! Την ίδια ώρα δηλαδή που η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα οξύνεται και επιτάσσει την ανάπτυξη ακόμα πιο μαζικών ταξικών αγώνων, οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού αναλώνονται στο πιο προσφιλές τους «σπορ», αυτό της διαμάχης για την καρέκλα, ορμώμενοι μάλιστα από εσωκομματικές διαμάχες και έριδες. Μια καρέκλα που σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιούν για να υπερασπίζονται από τη σκοπιά της στρατηγικής τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συζητάμε για το σοσιαλισμό

Στο επίκεντρο του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ βρίσκεται το ζήτημα της ολόπλευρης ισχυροποίησης του Κόμματος, πώς δηλαδή το Κόμμα θα γίνει πιο ισχυρό, πιο ικανό να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις, να ανταποκριθεί στα αυξημένα καθήκοντα που απορρέουν από τον ίδιο το ρόλο του. Στο κέντρο της προσοχής, δηλαδή, βρίσκεται: Τι κόμμα και τι κίνημα χρειάζεται σήμερα η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, τι Κόμμα και τι κίνημα χρειάζεται για την αντεπίθεση, για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου που θα ηγηθεί της πάλης για τη Λαϊκή Εξουσία και Λαϊκή Οικονομία.

Ηδη δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι Θέσεις για το σοσιαλισμό. Πολλοί μας λένε ότι έχετε δίκιο για το σοσιαλισμό, αλλά μπορεί να εγκαθιδρυθεί; Ενας απ' τους παράγοντες που συμβάλλει σ' αυτή τη μεγάλη απογοήτευση, είναι η αντεπανάσταση, η ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη. Ετσι η ΚΕ αποφάσισε ότι με το πρώτο θέμα του Συνεδρίου απαντάμε σε σημερινά ζητήματα και ανοίγουμε την προοπτική του αύριο και με το δεύτερο θέμα του σοσιαλισμού δημιουργούμε προϋποθέσεις για να δοθεί μια επιστημονική, χωρίς συναισθηματισμό απάντηση τόσο στις αιτίες της ανατροπής όσο και στη δικιά μας αντίληψη για το σοσιαλισμό. Η αναζωογόνηση του οράματος του σοσιαλισμού σήμερα είναι ακόμα περισσότερο επιτακτική.

Για το ΚΚΕ η διερεύνηση των παραγόντων που οδήγησαν στην αντεπανάσταση είναι καθήκον που απορρέει από το Πρόγραμμα του Κόμματος, τον τελικό σκοπό της πάλης του, που είναι η ανατροπή του καπιταλισμού και η οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας. Είναι καθήκον που ως κόμμα της εργατικής τάξης όχι μόνο δεν μπορούμε να το παραπέμψουμε στο μέλλον, αλλά το θεωρούμε καθήκον καθημερινής συστηματικής δουλειάς με στόχο να γίνεται υπόθεση πάλης της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η σοσιαλιστική οικοδόμηση είναι πάλη για την αλλαγή των σχέσεων παραγωγής, για την αναδιοργάνωση όχι μόνο των οικονομικών σχέσεων αλλά και των ιδεολογικών, πολιτιστικών κλπ., δηλαδή, όλων των κοινωνικών σχέσεων. Με αυτή την έννοια, η κοινωνική επανάσταση εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και διεξάγεται μέσα σε συνθήκες ταξικής πάλης.

Επομένως, το κείμενο με τις Θέσεις για το σοσιαλισμό αποτελεί όπλο της καθημερινής πολιτικής πάλης. Η αναγκαιότητα και η επικαιρότητα του σοσιαλισμού αναδεικνύονται μέσα από τις αντιφάσεις του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Το βασικό κριτήριο που προσδιορίζει ότι έχουν ωριμάσει οι αντιφάσεις του καπιταλισμού είναι η όξυνση της βασικής του αντίθεσης, που είναι: Η κοινωνικοποίηση της παραγωγής, της εργασίας, και η ατομική - καπιταλιστική ιδιοποίηση του προϊόντος, με τη θεώρηση ότι ο άνθρωπος και η εργατική του δύναμη είναι η σπουδαιότερη παραγωγική δύναμη. Αυτή η αντίφαση μπορεί να επιλυθεί μόνο αν αντιστοιχηθούν οι σχέσεις παραγωγής με το επίπεδο ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, αν κοινωνικοποιηθούν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, αν υπάρξει σχεδιασμένη χρησιμοποίησή τους από τη σοσιαλιστική εξουσία σε όφελος των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου. Επομένως, η αναγκαιότητα και η επικαιρότητα του σοσιαλισμού όχι μόνο υπάρχουν και σήμερα, αλλά έχουν αναδειχτεί ακόμα πιο πολύ, ανεξάρτητα από το συσχετισμό δύναμης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ