Σάββατο 19 Ιούλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΒΕ (ΔΗΚΕΒΕ)
"Καυγάς μεταξύ ληστών για το μοίρασμα της λείας"

Με ανακοίνωσή της, η ΔΗΚΕΒΕ παραθέτει 10 σημεία, που αποκαλύπτουν και την πραγματική ουσία της "κόντρας", που εκδηλώθηκε το τελευταίο διάστημα μεταξύ εκπροσώπων των βιομηχάνων και ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ

Οι καταναλωτές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι τα μεγάλα θύματα της κόντρας μεταξύ σούπερ μάρκετ και βιομηχάνων τροφίμων. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ). Αποκαλύπτοντας την πραγματική αιτία, που προκάλεσε την αντιπαράθεση μεταξύ μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλεμπόρων, η ΔΗΚΕΒΕ τεκμηριώνει πως ο καυγάς αυτός είναι στην πραγματικότητα "καυγάς μεταξύ ληστών για το μοίρασμα της λείας".

Συγκεκριμένα, η ΔΗΚΕΒΕ σχετικά με το όλο θέμα παρατηρεί τα εξής:

  • Οι βιομήχανοι προφανώς δεν ενδιαφέρονται για τον καταναλωτή, απλά διαμαρτύρονται γιατί τα μεγάλα σούπερ μάρκετ τούς περιορίζουν τα κέρδη. Είναι χαρακτηριστικόαπό αυτή την άποψη το "κάρφωμα" που τους κάνουν οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ όταν τους λένε - με τρόπο βέβαια που αρμόζει σε"λειτουργούς" της ιδιωτικής πρωτοβουλίας - ότι "μέχρι τώρα τα παίρνατε εσείς, τώρα που έχουμε το πάνω χέρι, θα τα παίρνουμε εμείς". Οι βιομήχανοι που γενικά είναι υπέρ της "ελεύθερης" αγοράς, όταν θίγονται τα συμφέροντά τους ζητάνε χωρίς τύψεις την παρέμβαση του κράτους.
  • Αποδεικνύεται ότι ούτε τα σούπερ μάρκετ ενδιαφέρονται για χαμηλές τιμές υπέρ του καταναλωτή, ούτε συμβάλλουν στην πτώση του πληθωρισμού. Αποδεικνύεται ότι μπορούν να πουλάνε φτηνότερα και δεν το κάνουν. Αν δεν πουλάνε τόσο ακριβά όσο θα "μπορούσαν", είναι γιατί θέλουν να εξοντώσουν τους μικρούς εμπόρους ώστε να μονοπωλήσουν την αγορά για να μπορούν στη συνέχεια να βγάζουν υπερκέρδη. Ισχυρίζονται ότι έχουν μικρά ποσοστά κέρδους της τάξης του 1% - 2%. Κατ' αρχάς ξεχνούν να πουν ότι αυτά τα "μικρά" ποσοστά κέρδους αντιστοιχούν σε τεράστια κέρδη σε απόλυτους αριθμούς που τα καρπώνεται μια χούφτα ιδιοκτητών μεγάλων σούπερ μάρκετ που επεκτείνουν συνεχώς τη δράση τους.
  • Αν τα σούπερ μάρκετ επιβάλλουν τους όρους τους στους βιομήχανους καταλαβαίνει κανείς με τι όρους αντιμετωπίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτές μάλλον δεν μπορούν να πλησιάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, εκτός κι αν "χαρίζουν" τα προϊόντα τους και είναι κι αυτός ένας βασικός λόγος που εκτοπίζονται από την αγορά.
  • Οι βιομήχανοι τροφίμων διαμαρτύρονται για τον τρόπο που τους αντιμετωπίζουν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Δε λένε όμως πώς αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τους μικρούς εμπόρους. Σ' αυτούς ασφαλώς δεν κάνουν μεγάλες εκπτώσεις ή δεν κάνουν καθόλου εκπτώσεις ή άλλες διευκολύνσεις και είναι και αυτός ένας βασικός λόγος που εκτοπίζονται οι μικροί έμποροι από την αγορά.
  • Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θύματα του "πολέμου" ανάμεσα σε βιομήχανους και μεγάλα σούπερ μάρκετ, είναι και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές που στο όνομα του ανταγωνισμού αμείβονται με χαμηλά μεροκάματα, τους επιβάλλονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, η τρομοκρατία και η καταπάτηση των ελευθεριών και δικαιωμάτων τους.
  • Επιβεβαιώνεται με χαρακτηριστικό τρόπο ότι στην "ελεύθερη" αγορά ο πιο ισχυρός επιβάλλει τη θέλησή του με διάφορους τρόπους στο λιγότερο ισχυρό με σκοπό την εξάρτηση ή και την εξόντωσή του. Εκεί δεν ισχύουν οι κανόνες δεοντολογίας και οι "συμφωνίες κυρίων", αλλά μόνο οι συσχετισμοί οικονομικής και πολιτικής δύναμης.
  • Η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να εφαρμόσει πολιτική ελέγχου των τιμών και των μεθόδων των συναλλαγών στην αγορά με τη συμμετοχή μάλιστα εκπροσώπων των εργατικών και γενικότερα λαϊκών οργανώσεων έτσι ώστε να περιοριστεί η κερδοσκοπία των σούπερ μάρκετ και των βιομηχάνων σε βάρος των καταναλωτών αλλά και να προστατευτούν κάπως οι μικροί έμποροι και βιοτέχνες. Αυτά που λέει περί ενεργοποίησης της επιτροπής ανταγωνισμού είναι τουλάχιστον αστεία όταν είναι γνωστό ότι η επιτροπή αυτή είναι στην ουσία αχρηστευμένη με ευθύνη της κυβέρνησης. Η δε αναμόρφωση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού έχει καταντήσει σαν το γεφύρι της Αρτας. Επίσης, δεν έχει σκοπό να πάρει μέτρα στήριξης διαφόρων μορφών συνεργασίας ή συνεταιριστικοποίησης των μικρών εμπόρων και βιοτεχνών σα μια μορφή άμυνας απέναντι στην εκμετάλλευση των μονοπωλίων.
  • Η ΕΣΕΕ, το κορυφαίο όργανο του εμπορίου όπως αρέσκεται να αυτοαποκαλείται, χωρίς να είναι στην πράξη, αντί να θίξει την ουσία του προβλήματος και να ζητήσει τη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση της προστασίας των καταναλωτών και των μικρών εμπόρων, για άλλη μια φορά τούς γυρίζει την πλάτη προκλητικά και υπερθεματίζει της "ελεύθερης" αγοράς.
  • Η ΓΣΕΒΕΕ ενώ θίγει τις συνέπειες για τις ΜΜΕ καταλήγει να υποστηρίζει την απελευθέρωση της αγοράς, αλλά με όρους "υγιούς" ανταγωνισμού και αν κρίνουμε και από τη συμμετοχή της στον "κοινωνικό διάλογο" φαίνεται να επιδιώκει την πραγματοποίηση αυτής της φανταστικής κατάστασης - "ελεύθερης αγοράς" με όρους "υγιούς ανταγωνισμού" - σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου και την κυβέρνησή τους.
  • Αφού όλα κρίνονται από τους συσχετισμούς δύναμης, τι άλλο μένει στους καταναλωτές από τα λαϊκά στρώματα και στους μικρούς εμπόρους και βιοτέχνες από το να παλέψουν να επιβάλλουν το δικό τους δίκιο απέναντι στο δίκιο των εκμεταλλευτών τους; Συσπειρωμένοι στο συνδικαλιστικό τους κίνημα ενισχύοντας τις δυνάμεις που με συνέπεια παλεύουν για τα συμφέροντά τους αναπτύσσοντας την αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ τους.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνθλίβουν τους μικρούς βιοτέχνες και εμπόρους(2004-09-12 00:00:00.0)
Αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής(2000-12-29 00:00:00.0)
Τον Οκτώβρη η 4η συνδιάσκεψη(2000-05-19 00:00:00.0)
Κρατικές παρεμβάσεις...(1998-03-11 00:00:00.0)
Και τώρα πολυεθνικές εναντίον σούπερ μάρκετ(1997-04-15 00:00:00.0)
Να μπει φραγμός στον αφελληνισμό του εμπορίου(1995-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ