Κυριακή 29 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Με νέο μνημόνιο σπρώχνουν το λαό βαθύτερα στη φτώχεια

Κι άλλο τσεκούρι σε μισθούς και συντάξεις, πρόσθετοι φόροι, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και δραστικές περικοπές σε στοιχειώδεις κοινωνικές δαπάνες

Οργάνωση παντού, συμμαχία και αντεπίθεση στα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, για να βγει ο λαός νικητής
Οργάνωση παντού, συμμαχία και αντεπίθεση στα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, για να βγει ο λαός νικητής
Νέο μνημόνιο - οδοστρωτήρα, με εξοντωτικά μέτρα, που προστίθενται στα όσα έχουν ληφθεί έως σήμερα και θα οδηγήσουν βαθύτερα στη φτώχεια εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά, επιχειρούν να επιβάλουν η τρικομματική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ξένους συμμάχους της, για να εξασφαλίσουν ακόμα φθηνότερα εργατικά χέρια στο κεφάλαιο. Σφαγιαστικές περικοπές μισθών, μείωση επικουρικών συντάξεων, απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, νέα φορολογικά χαράτσια, δραστικές περικοπές σε φαρμακευτικές και κοινωνικές δαπάνες, ξεπούλημα κρατικών επιχειρήσεων και πλήρης απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων» περιέχονται μεταξύ άλλων στο κύμα των νέων μέτρων του μνημονίου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει μέσα στο 2012 πρόσθετα μέτρα ύψους 2,2 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις «αστοχίες» του προϋπολογισμού του 2011. Η «μαύρη τρύπα» θα καλυφθεί από περιστολές άνω του 1 δισ. ευρώ για φάρμακα, το κλείσιμο υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου και τη μείωση των αμυντικών δαπανών. Το νέο πακέτο μέτρων, ύψους άνω των 15 δισ., παρουσιάστηκε μέσω ενός 10σέλιδου κειμένου από τον πρωθυπουργό, Λ. Παπαδήμο σε κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, με τη συμμετοχή 12 υπουργών της συγκυβέρνησης.

Το κείμενο έχει τίτλο «Ελλάδα: Διευκρινίζοντας το νέο πρόγραμμα» και είναι το «προοίμιο» του νέου Μνημονίου. Αποτελεί προϊόν συνεννοήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, για την προώθηση προαποφασισμένων αντεργατικών μέτρων και θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση ύψους 130 δισ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο κείμενο, που ήδη έχει δοθεί στα κόμματα της τρικομματικής συμμαχίας, περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο τμήμα των μέτρων και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που θα προωθήσει η κυβέρνηση μέσα στην επόμενη τριετία, στοχεύοντας στα εναπομείναντα δικαιώματα εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και συνολικά του λαού.

Τα σκληρά ταξικά μέτρα, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τα «κλειδώσει» μέχρι τις 15 Φλεβάρη, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός είχε χτες Σάββατο συνάντηση με τους αρχηγούς των τριών αστικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση και σήμερα - κατά πάσα πιθανότητα - θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να μεταβεί αύριο στις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με καταληγμένο το μεγαλύτερο τμήμα των μέτρων. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι υπάρχει «πολιτική συμφωνία» ανάμεσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης, αφού, όπως υποστηρίζουν, η ψήφιση του μνημονίου είναι «προαπαιτούμενο» για την υπογραφή του νέου δανείου.

Τα μέτρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός «είναι πολλά, τα οποία και εμείς οι ίδιοι θέλουμε να πάρουμε», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Καψής, σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Παρασκευή, επαληθεύοντας ότι η επίθεση είναι στρατηγική επιλογή της συγκυβέρνησης και των κομμάτων της υπέρ του κεφαλαίου. «Είναι ένας κατάλογος που έχει έρθει από την τρόικα που ανοίγει αυτά τα θέματα (...) δεν είναι όμως ο τελικός κατάλογος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα που σχεδιάζουν

Το νέο, σκληρό πακέτο μέτρων μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

1. Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι πρέπει να «ενεργοποιηθεί η νομοθεσία για τη βελτίωση της ευελιξίας των μισθών». Στη βάση αυτή, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει:

  • «Ψαλίδι» στις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έχουν μεγάλη απόκλιση από τα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
  • Μείωση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται από τη Γενική Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Το θέμα τέθηκε στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη με τους εκπροσώπους της τρόικας την Παρασκευή.
  • «Πάγωμα» των αυξήσεων στους μισθούς και «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες, επιδόματα και άλλα) για το 2012. Δεν αποκλείεται και η κατάργηση - διά παντός - των ωριμάνσεων.
  • Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην κατάργηση του 13ου - 14ου μισθού ή να καταργήσει έναν απ' τους δύο. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ως «εναλλακτικό σχέδιο» μπορεί να θεσπιστεί πλαφόν στις μηνιαίες αποδοχές πάνω από το οποίο θα προβλέπεται περικοπή ή κατάργηση των δώρων.
  • Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς - χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στο συγκεκριμένο κείμενο - είναι η απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων και δραστική μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης.

2. Μειώσεις επικουρικών συντάξεων: Βάσει του κειμένου, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με νόμο στη σύσταση «ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου, με νέο σύστημα εισφορών και μείωση όλων των επικουρικών συντάξεων».

3. «Κούρεμα» στις υγειονομικές και νοσοκομειακές παροχές. Η κυβέρνηση σχεδιάζει περικοπές για φαρμακευτικές δαπάνες που θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ μόνο για το 2012, καθώς και δραστικές μειώσεις των κονδυλίων του προϋπολογισμού για τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

4. Μειώσεις μισθών και απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων: Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση, με την οποία «θα αρθούν όλα τα νομοθετικά εμπόδια για τις περικοπές στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων και τις μειώσεις του προσωπικού των τραπεζών», προκειμένου να υπάρξουν μειώσεις μισθών και απολύσεις προσωπικού σε όλες τις ελληνικές τράπεζες. Επί της ουσίας, κυβέρνηση και τρόικα ξεκινάνε από τον τραπεζικό κλάδο το ξήλωμα των κλαδικών συμβάσεων. Πρόσχημα για τη σφαγή των μισθών των τραπεζοϋπαλλήλων, με την κατάργηση ουσιαστικά της κλαδικής τους σύμβασης, προβάλλονται οι «απώλειες» που θα υποστούν οι τράπεζες από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων.

5. Νέα χαράτσια: Αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 25%, με αναδρομική ισχύ από την 1/01/2012. Επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών με στόχο τη δραστική περιστολή τους. Ταυτόχρονα, κυβέρνηση και τρόικα εξετάζουν να τοποθετηθεί γενικός γραμματέας Φορολογικών Θεμάτων που να προέρχεται από την αγορά.

6. Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων: Ακόμα αυστηρότερο σύστημα ελέγχου των προσλήψεων με βάση τον κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις», με ταυτόχρονες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο τη μείωση του προσωπικού κατά 150.000 εργαζόμενους έως το 2015.

7. Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών: Στόχος να μειωθούν τουλάχιστον κατά 5% οι εργοδοτικές εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης. Κυβερνητικά στελέχη δεν απέκλειαν το ποσοστό να φτάσει μέχρι και 10%.

8. Δραστικές μειώσεις μισθών στο στενό δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ. Με την ένταξη στο νέο ενιαίο μισθολόγιο μέσα στο 2012 και των 250.000 εργαζομένων που σήμερα υπάγονται σε καθεστώς ειδικών μισθολογίων (δικαστικοί, γιατροί, στρατιωτικοί, πυροσβέστες, αστυνομικοί κ.ά.). Οι μειώσεις στους μισθούς που θα προκύψουν από τις περικοπές δεκάδων επιδομάτων θα κυμανθούν από 10% μέχρι 50%. Περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων που λαμβάνουν εργαζόμενοι των πρώην ΔΕΚΟ και μείωση του προσωπικού σε αυτές.

9. Κλείσιμο και συγχώνευση δημόσιων οργανισμών και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται σ' αυτούς. Στόχος της κυβέρνησης, να κλείσουν και συγχωνευθούν χιλιάδες υπηρεσίες, φορείς και οργανισμοί του Δημοσίου και να υπάρξουν απευθείας απολύσεις εργαζομένων που εργάζονται σ' αυτούς.

10. Πλήρη απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών: Με τη λήψη πρόσθετων μέτρων πέραν του πολυνομοσχεδίου, ώστε να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση ακόμα 20 «κλειστών» επαγγελμάτων.

11. Ιδιωτικοποιήσεις: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει δύο ή τρεις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2012.

12. Κεφαλαιοποίηση τραπεζών: Με προνομιούχες μετοχές ζητούν οι ελεγκτές να προχωρήσει το ελληνικό κράτος στην κεφαλαιακή ενίσχυση όσων τραπεζών κριθούν «βιώσιμες» μετά το κούρεμα του χρέους.

Να σπάσει ο φαύλος κύκλος

Τα βάρβαρα μέτρα θα οδηγήσουν σε ακόμα πιο βίαιη πτώση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων εργαζομένων, ενώ θα διαμορφώσουν συνθήκες βαθύτερης εκμετάλλευσης στους τόπους δουλειάς. Η κυβερνητική προπαγάνδα ότι τα μέτρα είναι «αναγκαία», προκειμένου να εκχωρηθεί το νέο δάνειο της τρόικας για να συνεχιστεί η πληρωμή μισθών και συντάξεων, αποτελεί ψέμα ολκής. Ούτε ένα ευρώ από τα δάνεια δεν πηγαίνει για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, την κάλυψη μισθολογικών δαπανών του Δημοσίου, την ενίσχυση των λαϊκών νοικοκυριών, τη χρηματοδότηση των Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας.

Τα ποσά των δανείων έχουν αποκλειστικό στόχο να στηριχτούν οι τράπεζες και άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας, να πληρωθούν τα δάνεια προηγούμενων χρόνων, που είχαν συνάψει με ληστρικούς όρους με τους πιστωτές οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η αποταμίευση των δανείων, στο όνομα του περιορισμού του χρέους, γίνεται «όχημα» για μέτρα χωρίς τέλος σε βάρος του λαού, συγκροτώντας μαζί με τους εκβιασμούς έναν φαύλο κύκλο, που μόνο ο ίδιος μπορεί να σπάσει.

Η διέξοδος δε βρίσκεται στις διαχειριστικές «συνταγές» που περιφέρουν τα αστικά κόμματα και οι οπορτουνίστικες παραφυάδες τους, προσπαθώντας να εγκλωβίσουν λαϊκές συνειδήσεις, που δείχνουν τάσεις χειραφέτησης από την πολιτική τους. Πραγματική διέξοδος για το λαό είναι η πάλη για το εμπόδισμα των βάρβαρων μέτρων, δεμένη με τη συσπείρωση δυνάμεων για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Με ισχυρό ΚΚΕ, με οργάνωση στους τόπους δουλειάς και τις εργατογειτονιές, με λαϊκή συμμαχία και ανειρήνευτη σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, ο λαός έχει τη δύναμη να βγει νικητής.


Π.Θ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ