Τρίτη 4 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στους δρόμους για μείωση του κόστους παραγωγής και κατώτατες εγγυημένες τιμές

Μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Οκτώβρη στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη

Με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες που συντονίζονται με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι οργανώνουν σειρά πολύμορφων δράσεων, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την ίδια τους την επιβίωση. Σημαντικός σταθμός στη δράση τους είναι το μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Οκτώβρη στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica».

Στις διεκδικήσεις τους ξεχωρίζει το αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια. Ταυτόχρονα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν το αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων που διαμορφώνουν οι εμποροβιομήχανοι, και διεκδικούν κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Παράλληλα, διεκδικούν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους, εξαιτίας των απωλειών ξένων αγορών και της αδυναμίας απορρόφησης στην εγχώρια λαϊκή κατανάλωση, αφού η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα και μισθοί - συντάξεις παραμένουν καθηλωμένοι.

Μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ στη Λάρισα

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου και Αργυροπουλιού - Λυγαριάς, μετά από μαζική σύσκεψη που πραγματοποίησαν την προηγούμενη βδομάδα, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα προς το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα, την Τρίτη 11 Οκτώβρη. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί στις 5 μ.μ. στον ανοιχτό χώρο έναντι της Τούμπας Τυρνάβου.

Η κινητοποίηση αυτή εντάσσεται στις συντονισμένες πολύμορφες κινητοποιήσεις που θα γίνουν το τριήμερο 11, 12 και 13 Οκτώβρη από Αγροτικούς Συλλόγους της Ημαθίας, της Κοζάνης, της Φλώρινας, της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης, της Κατερίνης και της Πέλλας, με αιχμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί.

Ταυτόχρονα, οι Αγροτικοί Σύλλογοι του δήμου Τυρνάβου καταγγέλλουν πως τον προηγούμενο μήνα κι άλλα φρούτα, όπως νεκταρίνια, δαμάσκηνα και επιτραπέζια σταφύλια, πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές, αρκετά έμειναν πάνω στα δέντρα και στα κούτσουρα, ενώ και τα αχλάδια δόθηκαν με «ανοιχτές» τιμές.

Ιδιαίτερο πρόβλημα εμφανίζεται στα σταφύλια, όπου πέρα από τις δυσκολίες στη διάθεσή τους, λόγω απωλειών ξένων αγορών, δόθηκε το τελειωτικό χτύπημα με τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου, που έπληξαν και κατέστρεψαν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις με σταφύλια που ήταν πάνω στον τρύγο και δεν υπάρχει προοπτική να μεταποιηθούν σε κάτι άλλο, όπως τσίπουρο, καθώς οι καρποί έχουν σαπίσει.

Κινητοποίηση στις 7 Οκτώβρη στον κόμβο των Μουρνιών

Κινητοποίηση διοργανώνει την Παρασκευή 7 Οκτώβρη στις 11 π.μ. η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων, στον κόμβο των Μουρνιών. Θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία μέχρι την Αντιπεριφέρεια Χανίων. Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, ύστερα και από το κάλεσμα του Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων.

Για τη χαμηλή τιμή της σταφίδας

Σε νέα κινητοποίηση για την κατάσταση που επικρατεί με τη χαμηλή τιμή της κορινθιακής - μαύρης σταφίδας προχωρά αύριο Τετάρτη η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο. Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, την Παρασκευή, αποφασίστηκε επίσης να πραγματοποιηθεί σύσκεψη την Τετάρτη 12 Οκτώβρη στη Μαγούλα Πύργου, με πρόσκληση σε Συλλόγους νομών όπου παράγεται το προϊόν, για συντονισμό της δράσης τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ