Τρίτη 4 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΡΑΜΑ
Δεύτερο εργατικό «ατύχημα» σε λιγότερο από έναν μήνα

Δεύτερο εργατικό «ατύχημα» μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα σημειώθηκε στη Δράμα, την περασμένη βδομάδα, όταν εργάτης σε λατομείο της επιχείρησης «Ικτίνος» στους Πύργους υπέστη πολλαπλά κατάγματα μετά από πτώση με το κεφάλι από ύψος 3 μέτρων.

Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα, το ασθενοφόρο δεν κατάφερε να προσεγγίσει το σημείο λόγω της κακής κατάστασης του οδοστρώματος, και έτσι η μεταφορά του τραυματισμένου εργαζόμενου έγινε με ελικόπτερο στο Νοσοκομείο Καβάλας.

«Ακόμα ένα εργατικό ατύχημα προκλήθηκε μέσα σε συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας, εξουθενωτικών ωραρίων και ελλιπών μέτρων προστασίας και ασφάλειας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δράμας. Καλεί τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν να πληρώνουν και με τη ζωή τους την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, οργανωμένα να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Σχολιάζει δε το Σωματείο ότι το «ανθρώπινο λάθος», που σε πολλές περιπτώσεις επικαλείται η εργοδοσία για να φορτώσει το φταίξιμο στα ίδια τα θύματα, «πηγάζει από τα απάνθρωπα ωράρια, τις απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς, την απάνθρωπη εντατικοποίηση, την απάνθρωπη έλλειψη μέτρων προστασίας, την απανθρωπιά που φέρνουν το κυνήγι του κέρδους των επιχειρήσεων και οι νόμοι που προστατεύουν αυτήν την κερδοφορία, με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, και της σημερινής».

«Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του μαρμάρου έχουν πλούσια πείρα. Στο όνομα της "ανάπτυξης της επιχείρησης", "να μη χαθούν θέσεις εργασίας", είδαν όλα τα προηγούμενα χρόνια να καταργούνται δικαιώματα: Κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, μειώσεις μισθών, κατάργηση του 5ήμερου και εφαρμογή 6ήμερης εργασίας με 10ωρα και 12ωρα, ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας υγιεινής και ασφάλειας, μιας και αποτελούν κόστος, και την εντατικοποίηση να σπάει κόκαλα, με αποτέλεσμα να μετρούν δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους συναδέλφους», καταλήγει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ