Τρίτη 4 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ
Συναγερμός ξεσηκωμού σε κάθε χώρο δουλειάς, κλάδο και πόλη

Αύριο Τετάρτη, μεγάλη σύσκεψη με εκατοντάδες συμμετοχές σωματείων και συνδικαλιστών στην Αττική

Από παρέμβαση σε σούπερ μάρκετ στην Καρδίτσα
Από παρέμβαση σε σούπερ μάρκετ στην Καρδίτσα
Με τις συσκέψεις συντονισμού στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις αυτήν τη βδομάδα, τα συνδικάτα κάνουν έναν πρώτο απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης που έχουν αναπτύξει στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές και συντονίζονται προκειμένου από καλύτερες θέσεις να δώσουν τη μάχη στον έναν σχεδόν μήνα που απομένει μέχρι την πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη. Στην προμετωπίδα των σωματείων βρίσκεται η πάλη για αυξήσεις στους μισθούς με υπογραφή ΣΣΕ και για ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, στον αντίποδα της κοροϊδίας των διαφόρων «επιδομάτων» που διαφημίζει η κυβέρνηση, τα οποία αποτελούν άλλη μια μορφή στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι Γενικές Συνελεύσεις, οι περιοδείες και εξορμήσεις, η οργάνωση κινητοποιήσεων για κάθε ζήτημα που ταλανίζει τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, οι δράσεις ενάντια σε απολύσεις, σε διώξεις πρωτοπόρων εργατών, για επανασυνδέσεις ηλεκτροδοτήσεων κ.ο.κ. Σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου ήδη οι λαϊκές οικογένειες έχουν αρχίσει να χρειάζονται θέρμανση στα σπίτια τους, σωματεία και φορείς ενώνουν τις φωνές τους για άμεσα μέτρα για να μην παγώσει κανένα νοικοκυριό.

Συσκέψεις συντονισμού σε όλη τη χώρα

Αττική: Εξόρμηση σωματείων στο Θριάσιο
Αττική: Εξόρμηση σωματείων στο Θριάσιο
Σημαντικοί σταθμοί για την κλιμάκωση της προετοιμασίας της απεργιακής κινητοποίησης είναι οι συσκέψεις συντονισμού που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα από συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Στην Αττική, εργατικά συνδικάτα απευθύνουν σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις κάλεσμα σε σύσκεψη αύριο, Τετάρτη 5 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.

Επίσης αύριο οργανώνονται συσκέψεις:

Στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στον Βόλο, στις 6 μ.μ. στο Μεταξουργείο.

Στην Κατερίνη, στις 7 μ.μ., στην ΕΚΑΒΗ.

Ακόμα, στη Νάουσα την Πέμπτη 6 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Στην Κοζάνη, την Παρασκευή 7 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Κεντρικό ζήτημα είναι αυτό της θέρμανσης, με το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων να σημειώνει ότι η οργάνωση της πάλης για να μη μείνει κανένας χωρίς θέρμανση είναι ζήτημα που αφορά όλο τον λαό.

Σε παμπατραϊκή σύσκεψη καλούν από κοινού την Τρίτη 18 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Τριών Συμμάχων, η δημοτική αρχή και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με σύνθημα «Καμιά ανοχή - καμιά αναμονή. Ολοι στον αγώνα για φτηνά ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα για όλο τον λαό μας!». Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, στον πατραϊκό λαό, στα σωματεία, στους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών, στους αγροτικούς συλλόγους, σε όλους τους φορείς της πόλης, για να προγραμματιστεί και παμπατραϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης σε όλους αυτούς που καταδικάζουν τον λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Απεργούν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων


Δεμένα θα παραμείνουν στις 9 Νοέμβρη τα πλοία στα λιμάνια της χώρας καθώς τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία έχουν αποφασίσει οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν τους ναυτεργάτες σε οργανωτική σύσκεψη την Τετάρτη 12 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Απεργία σήμερα στα Ναυπηγεία «Σπανόπουλου»

Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας, σήμερα, για τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία «Σπανόπουλου» αποφάσισε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, με στόχο την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, δίνοντας απάντηση στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας. Μάλιστα, η εργοδοσία έφτασε να προτείνει «να παραιτηθούν όλοι οι εργαζόμενοι και να έρχονται στη δουλειά με συμβάσεις έργων» μέσα από εργολάβους.

Γενικές Συνελεύσεις

Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, την Παρασκευή 7 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Μητροπόλεως.

Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής το Σάββατο 8 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, την Κυριακή 9 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. στα γραφεία του. Επίσης, τις επόμενες μέρες Γενικές Συνελεύσεις γίνονται στα παραρτήματα: Ζωγράφου (Περιάνδρου 18) στις 6/10 στις 7 μ.μ., Μενιδίου (Δεκελείας 42), στις 11/10, στις 6.30 μ.μ., Πειραιά, στο Εργατικό Κέντρο (4ος όροφος, Ομ. Σκυλίτση 19), στις 11/10, στις 7 μ.μ. Στα εργοτάξια: ΕΛΕΜΚΑ-DATA CENTER στο Κορωπί, σήμερα, στις 12 μ., ΜΠΑΛΙΑΝ, στη Νερατζιώτισσα, αύριο 5/10, στις 12 μ., ΕΚΤΕΡ, στο Ελληνικό, στις 6/10, στις 12 μ.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στις 9 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, την Τετάρτη 12 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48Β).

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στο θέατρο του δημαρχείου Περιστερίου (σταθμό μετρό «Περιστέρι»).

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση των εργατοτεχνιτών οικοδόμων στο εργοτάξιο κατασκευής του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου. Αποφασίστηκε η συμμετοχή στην απεργία και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος, για τη διεκδίκηση του κόστους μεταφοράς τους από και προς το εργοτάξιο.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, τα σωματεία προετοιμάζουν την επιτυχία του συλλαλητηρίου που θα γίνει την Παρασκευή 7 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., μπροστά στα γραφεία της ΠΟΕΕΠ (Φιλίππου 43), ενάντια στις μαζικές απολύσεις και την τρομοκρατία.

Επίσης, το Σωματείο Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, σήμερα, Τρίτη, προγραμματίζει εξόρμηση στη ΒΙΠΕ Σίνδου στα εργοστάσια «Αραμπατζής - Ελληνική Ζύμη» και «Hellenic Catering», αύριο, Τετάρτη, στα εργοστάσια των εταιρειών «Μπάρμπα Στάθης» και «Εδεσμα», την Πέμπτη 6/10 στους εργασιακούς χώρους «Παστέλια Jannis» και «Φαίδων» και την Παρασκευή 7/10 στο εργοστάσιο της εταιρείας «Ε. Ι. Παπαδοπούλου».

Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) καλεί σε Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 12 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Θεσσαλία

Με εντατικούς ρυθμούς τα σωματεία της Θεσσαλίας προετοιμάζουν την επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας.

Στη Λάρισα, μετά τη σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο και συμμετείχαν μαζικοί φορείς εργαζομένων - αγροτών - αυτοαπασχολούμενων - φοιτητών, πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων σωματείων που παίρνουν απόφαση συμμετοχής στην απεργία, ενώ ταυτόχρονα οργανώνεται ένα πλατύ άνοιγμα σε χώρους δουλειάς με εξορμήσεις και συσκέψεις.

Παράλληλα, προετοιμάζονται αγωνιστικές δράσεις που μπορούν να συμβάλουν στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Μια τέτοια δράση είναι το συλλαλητήριο που θα γίνει την Τετάρτη 12 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία. Μία μέρα πριν, στις 11 Οκτώβρη, τα εργατικά σωματεία της πόλης καλούν σε συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ., έξω από το κτίριο της Περιφέρειας, όπου θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση με τρακτέρ οι αγρότες του Τυρνάβου και άλλων επαρχιών της Λάρισας. Με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύουν την ανάγκη της κοινής πάλης ενάντια στην πολιτική που οδηγεί στην περαιτέρω φτώχεια τους βιοπαλαιστές αγρότες και ταυτόχρονα υπονομεύει την τροφοδοσία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα. Ακόμα, με βάση τα οξυμένα προβλήματα που παρατηρούνται στα δύο δημόσια νοσοκομεία της πόλης, υπάρχει κάλεσμα στήριξης της απεργίας των εργαζομένων και υγειονομικών την Πέμπτη 20 Οκτώβρη. Την ίδια μέρα οργανώνεται και συλλαλητήριο από τα συνταξιουχικά σωματεία.

Στα Τρίκαλα, χτες το πρωί, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση από τα σωματεία συνταξιούχων έξω από το κατάστημα της ΔΕΗ ενάντια στις αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Ταυτόχρονα, τα εργατικά σωματεία προετοιμάζουν συλλαλητήριο τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου με πλαίσιο αιτημάτων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.

Στην Καρδίτσα, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς οργανώνουν συλλαλητήριο την Παρασκευή 7 Οκτώβρη στην κεντρική πλατεία στις 6.30 μ.μ. Το συλλαλητήριο αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη βδομάδα και συμμετείχαν εκπρόσωποι των Σωματείων Εμποροϋπαλλήλων, Μισθωτών Τεχνικών, Εργαζομένων Συνεταιριστικής Τράπεζας, Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, Τεχνικών ΟΤΕ, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ενωσης Ιατρών, ΕΛΜΕ, της Επιτροπής Αγώνα Καθαριστριών Νοσοκομείου, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, του Εμπορικού Συλλόγου, των Σωματείων Οπωροπωλών, Ψυκτικών και του Συλλόγου Φοιτητών Κτηνιατρικής. Για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου θα δοθεί αύριο συνέντευξη Τύπου, ενώ σήμερα θα γίνουν εξορμήσεις στο νοσοκομείο και σε σούπερ μάρκετ.

Κανένα σπίτι να μην παγώσει τον χειμώνα

Με το σύνθημα «Να οργανώσουμε την πάλη μας να μην παγώσει κανένας στη Φλώρινα», το Σωματείο Εμπορικών Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων σε Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών ν. Φλώρινας καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο των φορέων της Φλώρινας ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια, αύριο, Τετάρτη 5 Οκτώβρη, στις 5 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

«Κανένας μόνος του στον δύσκολο χειμώνα που έχει ήδη ξεκινήσει», αναφέρει το κάλεσμα του Σωματείου. Στο συλλαλητήριο καλεί και το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας, σημειώνοντας πως οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Ενέργειας γνωρίζουν πολύ καλά τις δυνατότητες που υπάρχουν στη χώρα για παραγωγή φθηνού ηλεκτρικού ρεύματος, για να εξασφαλιστεί φθηνή θέρμανση αξιοποιώντας θερμική ενέργεια από τον ΑΗΣ Μελίτης για τη Φλώρινα και τη Μελίτη, και προσθέτει:

«Αντί γι' αυτό οι εργαζόμενοι και ο λαός αδυνατούν να ικανοποιήσουν αυτές τις βασικές ανάγκες. Βλέπουμε τον λαό μας να βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχεια, να κινδυνεύει να παγώσει, ειδικά στην περιοχή μας που οι κλιματολογικές συνθήκες απαιτούν μεγαλύτερη κατανάλωση.

Αυτή η κατάσταση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και οι εκλεκτοί τους στην Τοπική Διοίκηση. Μια πολιτική που από τη μια εξασφαλίζει υπέρογκα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ΑΠΕ κ.ά. και από την άλλη μας καταδικάζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση, τους εργαζόμενους του κλάδου σε μισθούς πείνας και εκμετάλλευση».

Στην Αλεξανδρούπολη, τα Εργατικά Σωματεία της περιοχής θα πραγματοποιήσουν παρέμβαση στο τοπικό υποκατάστημα της ΔΕΗ, τη Τετάρτη 5 Οκτώβρη στις 11 π.μ., διεκδικώντας ρεύμα φθηνό για όλο το λαό.

Σύσκεψη στην Ξάνθη

Σύσκεψη συντονισμού και οργάνωσης της απεργίας πραγματοποίησαν την Κυριακή στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι, όπου συζήτησαν και εμπλούτισαν το διεκδικητικό τους πλαίσιο και κατέληξαν σε πρόγραμμα δράσεων μπροστά στην απεργία, το οποίο περιλαμβάνει παρέμβαση στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, το Σάββατο 8 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., παρέμβαση στα σούπερ μάρκετ της πόλης την Πέμπτη 13 Οκτώβρη στις 6 μ.μ., κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία την Πέμπτη 20 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. και προβολή της ταινίας «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι» στις αρχές Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ