Τρίτη 4 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Νέα δυναμική απεργιακή απάντηση στις απολύσεις και την τρομοκρατία

Ξανά σε ρόλο μπράβου της εργοδοσίας, τα ΜΑΤ χτύπησαν τη συγκέντρωση σωματείων στην πύλη του εργοστασίου

Με μαχητική συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου απάντησαν το πρωί της Δευτέρας στην κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας οι απεργοί στη «Μαλαματίνα», έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όπως και φοιτητές.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε για χτες Δευτέρα η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ), ενώ το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας τον αγώνα των απεργών, προκήρυξε 4ωρη στάση εργασίας για τους εργαζόμενους όλων των κλάδων.

Οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» καταγγέλλουν τις απολύσεις των συνδικαλιστών και παλεύουν για ανάκληση όλων των απολύσεων και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Υπενθυμίζεται πως σε συνέχεια των προηγούμενων 15 παράνομων απολύσεων και του κλεισίματος τμημάτων, η εργοδοσία κλιμάκωσε την επίθεσή της και στηριγμένη στον αντεργατικό νόμο - έκτρωμα που ψήφισε πέρυσι η ΝΔ, ανακοίνωσε την απόλυση του Γ. Φραγγίδη, προέδρου της ΠΟΕΕΠ και του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», και του Α. Μερκενίδη, προέδρου του Σωματείου Οδηγών - Πωλητών Β. Ελλάδας.

Μάλιστα, και χτες, για ακόμα μία φορά, η εργοδοσία επιστράτευσε την αστυνομία ώστε να επιβάλει κλίμα τρομοκρατίας, μπλοκάροντας την είσοδο του εργοστασίου. Αργότερα, οι ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ αξιοποιήθηκαν ξανά σε ρόλο μπράβου της εργοδοσίας, καθώς επιχειρώντας να προστατεύσουν τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της εργοδοσίας, επιτέθηκαν με ασπίδες και χημικά στους απεργούς, με αποτέλεσμα ένας εργαζόμενος να χρειαστεί να μεταφερθεί σε νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Χημικά στους εργάτες για να ...μην τραυματιστούν έριξε η αστυνομία
Χημικά στους εργάτες για να ...μην τραυματιστούν έριξε η αστυνομία
Αξιωματικός της αστυνομίας έφτασε στο σημείο να υπερασπιστεί την επίθεση των ΜΑΤ, λέγοντας στους απεργούς ότι «διαπράττουν παράνομη βία» και πως με τη χρήση χημικών αποφεύχθηκαν τραυματισμοί!

Οι συγκεντρωμένοι φωνάζοντας συνθήματα όπως «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» και «με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες» παρέμειναν στον χώρο, καταγγέλλοντας την επίθεση της αστυνομίας και καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην πλατιά σύσκεψη σωματείων που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο αύριο Τετάρτη 5 Οκτώβρη, αλλά και στο μεγάλο συλλαλητήριο μπροστά στα γραφεία της ΠΟΕΕΠ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Φιλίππου 43), ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία που κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα και σε μια σειρά άλλους χώρους εργασίας (μεταλλεία «Ελληνικός Χρυσός», «Πυραμίς», «Alumil» κ.λπ.) την Παρασκευή 7 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τους Θανάση Χρηστίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή του ΚΚΕ και Σωτήρη Αβραμόπουλο, περιφερειακό σύμβουλο Κ. Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στο μεταξύ, εισαγγελική έρευνα προκάλεσε η έγγραφη αναφορά που υπέβαλε το Σωματείο Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα», καταγγέλλοντας «παράνομες απολύσεις εργαζομένων και μεταξύ αυτών δύο συνδικαλιστών». Η αναφορά κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, με τους απεργούς να κάνουν λόγο για «συνεχόμενη αυθαιρεσία εκ μέρους της νέας διοίκησης της επιχείρησης» και «παραβίαση δικαστικής απόφασης η οποία επικύρωσε το σχέδιο εξυγίανσης (της οινοποιίας)». Ο εισαγγελέας παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί η βασιμότητα των καταγγελιών και τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ρόλο «μπράβου» της εργοδοσίας τα ΜΑΤ χτύπησαν τους εργαζόμενους(2022-09-01 00:00:00.0)
Παλικαρίσια μάχη απέναντι σε εργοδοσία και δυνάμεις καταστολής(2022-08-18 00:00:00.0)
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις από τους εργαζόμενους(2022-07-29 00:00:00.0)
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα»(2022-07-14 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα»(2022-07-13 00:00:00.0)
Σήμερα η απεργία(2008-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ