Σάββατο 27 Απρίλη 2024 - Κυριακή 28 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Διαμορφώνεται η ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν - Μητσοτάκη

Το επόμενο βήμα στον «οδικό χάρτη» για τα Ελληνοτουρκικά έγινε την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, όπου διεξήχθη η 6η Σύνοδος της λεγόμενης «Θετικής Ατζέντας». Αφορά συμφωνίες μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, που στρώνουν έδαφος και για τον «πυρήνα» των «διαφορών».

Επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών ήταν οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννης και Μπουράκ Ακτσαπάρ. Οι δύο πλευρές επεξεργάστηκαν τις 34 θεματικές του λεγόμενου «Θετικού Θεματολογίου», με έμφαση στην ίδρυση του Ελληνο-Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (προκειμένου να διευκολύνει τις διμερείς μπίζνες σε τομείς όπως η πολυδιαφημισμένη «πράσινη μετάβαση», οι κατασκευές και οι υποδομές, η υψηλή τεχνολογία καθώς και ο αγροδιατροφικός τομέας), καθώς και στην «ανάληψη πρωτοβουλιών στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας, οι οποίες θα φέρουν κοντά τους νέους των δύο χωρών».

Στο ενδιάμεσο ξεκίνησε ήδη το πρόγραμμα έκδοσης visa express 7 ημερών στους Τούρκους επισκέπτες, για Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Ρόδο, Σύμη, Καστελόριζο, Σάμο, Λέρο, Κάλυμνο και Κω, γεγονός που διαφήμισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, σε επίσκεψή του την Παρασκευή 19/4 στη Λέσβο.

Θυμίζουμε εξάλλου ότι τη Δευτέρα έγινε, στο υπουργείο Αμυνας, στην Αθήνα, συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας (συμμετείχαν πρέσβεις και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί) για τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μέτρα «ύφεσης» σε στρατιωτικό επίπεδο, όπως ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των διοικητών παραμεθόριων μονάδων και η λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στα Κέντρα Αεροπορικών Επιχειρήσεων Λάρισας και Εσκί Σεχίρ, αθλητικές διοργανώσεις σε επίπεδο Ενόπλων Δυνάμεων κ.λπ.

Το σύνολο των διμερών συναντήσεων προετοιμάζουν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αγκυρα, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 13 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ