Σάββατο 27 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης: Ζοζέφ Πιτόν ντε Τουρνεφόρ «Ταξίδι στην Κρήτη και τις νήσους του αρχιπελάγους (1700 01702)» (μετάφραση, εισαγωγή Μάκης και Μυρτώ Απέργη, σχόλια Μάκης Απέργης, Ειρήνη Λυδάκη. Ο τόμος - 530 σελίδες - αφορά στις δέκα πρώτες επιστολές, με θέμα Κρήτη και τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, του Γάλλου γιατρού και βοτανολόγου Ζοζέφ Πιτόν ντε Τουρνεφόρ, ο οποίος, με εντολή του γαλλικού στέμματος ανέλαβε ερευνητική αποστολή στην εγγύς Ανατολή, για να συλλεγούν φυτά, αλλά κυρίως πληροφορίες για τους λαούς της περιοχής. Στο ταξίδι, συμμετείχαν ο ζωγράφος Κλοντ Ομπριέ και ο γιατρός Αντρέας Γκουντελσάιμερ. Οι δέκα επιστολές περιγράφουν τοποθεσίες, τη φύση, τους ανθρώπους, γεγονότα, προϊόντα, το εμπόριο, τα μνημεία, την καθημερινή ζωή και μυθολογικά στοιχεία των νησιών. Ο τόμος εικονογραφείται με τα σχέδια φυτών, ζώων, εργαλείων, μνημείων, ενδυμασιών και χαρτών που φιλοτέχνησε ο Κ. Ομπριέ).

- «Σίγμα» (Μαυρομιχάλη 20, ΤΚ 10680, 210-3607667): «Του ποιητή και της ζωγράφου έρωτας και πολιτεία» τιτλοφορείται η διπλή καλλιτεχνική έκδοση, η οποία περιλαμβάνει μια ποιητική ιστορία του Χρήστου Μπουλώτη εικονογραφημένη θαυμάσια με έξι ζωγραφιές της βραβευμένης Φωτεινής Στεφανίδου. Η έκδοση κυκλοφόρησε και στα αγγλικά με τίτλο «The guardians - poet and painter»).

- «Κοχλίας»: Παυσανία «Αττικά» - Αττικής Περιήγησης». Η καλαίσθητη έκδοση (376 σελ.) αποτελεί ένα φωτογραφικό οδοιπορικό του Αλκη Ξ. Ξανθάκη με βάση την περιήγηση του αρχαίου ιστορικού στα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής. Το αρχαίο κείμενο μετέφρασαν οι Δήμητρα Σπυροπούλου και Μαρία Μουστάκη: Εκτός από τις φωτογραφίες, στην έκδοση περιλαμβάνονται και εξαιρετικά δείγματα της κομμεοτυπίας που χρησιμοποιεί ο Αλκης Ξανθάκης). Εφη Γρηγοριάδου «Εδεσματολογίου Σμύρνης (Αυθεντικές συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής - Εθιμα και παραδόσεις από τη Μικρά Ασία)». (Το όμορφα εικονογραφημένο λεύκωμα, 272 σελ, καταγράφει συνταγές, αλλά και τα αρώματα, τα χρώματα, το φως, τις συνήθειες, την καθημερινότητα των Ελλήνων της Σμύρνης). Χρήστος Αντωνιάδης «Αιχμάλωτος στη Βηθεσδά» (μυθιστόρημα).

- «Εξάντας»: «Αλέξανδρος Ισαρης «Ο άνθρωπος και το αίνιγμα (Ζωγραφική 1999 - 2004)» (ελληνογαλλικό λεύκωμα εικαστικών έργων που φιλοτέχνησε ο γνωστός ποιητής, στα χρόνια 1999 - αρχές του 2004. Για τον εικαστικό «κόσμο» του Ισαρη, ο οποίος με επίκεντρο τη μορφή και το σώμα του ανθρώπου «συνομιλεί» με μεγάλους δημιουργούς και δημιουργήματα της Τέχνης, από την αρχαιότητα έως τη Μοντέρνα Τέχνη, μιλά ο ίδιος με συνέντευξή του και γράφουν οι ιστορικοί και κριτικοί Τέχνης Αντώνης Κωτίδης, Αθηνά Σχινά, Μάνος Στεφανίδης, Ευθυμία Γεωργιάδου - Κούντουρα, Γιάννης Μπόλης).

- «University StudioPres»: Ν.Κ. Μουτσόπουλος - Π. Δεβολής «Η πασσαλόπηκτη κατοικία ενός λιμναίου νεολιθικού οικισμού» (μελέτη για τις μορφές και κατασκευαστικές μεθόδους των πασσαλόπηκτων κτισμάτων, που αποκάλυψαν ανασκαφές και με σωζόμενα παραδείγματα πρωτόγονων οικισμών). Καίτη Μπόγκα - Καρτέρη «Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού» (μελέτη για τις ανάγκες και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ