Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Ξεκινά με έλλειμμα δημοκρατίας

Χωρίς εισήγηση των θέσεων της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και κατά συνέπεια με έλλειμμα ενημέρωσης και κατ' επέκταση δημοκρατίας, προσέρχονται οι αιρετοί στο ετήσιο τακτικό συνέδριο του ανώτατου συλλογικού οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) που ξεκινά αύριο στη Χερσόνησο Κρήτης.

Η εισήγηση της προσκείμενης σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ θα διαμορφωθεί την ημέρα έναρξης των εργασιών (ή τουλάχιστον τότε θα κοινοποιηθεί), επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία αποκλεισμού ουσιαστικά των Δημοτικών Συμβουλίων από τη συνδιαμόρφωση άποψης για τα προβλήματα του θεσμού, αλλά και των δημοτών από το δικαίωμα στην ενημέρωση. Εκμεταλλευόμενος αυτή ακριβώς τη διαδικασία, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλος, εξέδωσε χτες ανακοίνωση με την οποία υπογραμμίζει τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο, αλλά και τις θέσεις του οργάνου πάνω σε αυτά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά και το πρόγραμμα του συνεδρίου, οι προσλήψεις των συμβασιούχων, η καταστατική θέση των αιρετών, το πρόγραμμα «Θησέας», τα οικονομικά της ΤΑ, οι πιθανές αλλαγές στον «Καποδίστρια», ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, η φορολογική μεταρρύθμιση και οι αλλαγές στη διοικητική δομή της χώρας, θα είναι στο κέντρο των συζητήσεων. Είναι χαρακτηριστική πάντως η συναίνεση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ στο πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσονται και οι όποιες θέσεις για τα παραπάνω ζητήματα, τέτοιο που θέλει το θεσμό να λειτουργεί στα πλαίσια της ανταγωνιστικής ΕΕ, σε συνύφανση με το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Είναι χαρακτηριστική η θέση της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ να λειτουργήσουν οι δήμοι επιβάλλοντας φόρους, με τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) να λειτουργούν απλώς ως μηχανισμός ενίσχυσης των δήμων που δεν έχουν φοροδοτική ικανότητα. Είναι επίσης ενδεικτική η συναίνεσή της στο πρόγραμμα «Θησέας» που θέτει σαν κριτήριο για τη χρηματοδότηση έργων των δήμων τη σύμπραξή τους με το ιδιωτικό κεφάλαιο. Είναι επίσης χαρακτηριστικές, οι θέσεις επιφανών στελεχών να λειτουργήσουν οι δήμοι ξεπουλώντας τη δημοτική περιουσία σε ιδιώτες, ή παραδίδοντας σε αυτούς έργα με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, που θα την πληρώσουν οι δημότες.

Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ θα επαναφέρει στο συνέδριο τη θέση της να λειτουργήσει ο Β' βαθμός Αυτοδιοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας και να μειωθούν οι δήμοι της χώρας μετά από εθελοντικές συνενώσεις καθώς επίσης να προωθηθεί η μητροπολιτική διακυβέρνηση στα μεγάλα αστικά κέντρα. Θα επαναλάβει ότι δεν προχωρά στην πρόσληψη συμβασιούχων που απασχολούνται σε κοινωνικές αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στους δήμους, αν δεν καλυφθούν από το κράτος οι μισθολογικές τους δαπάνες.

Τέλος, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ θα επαναφέρει το θέμα των ποινικών κυρώσεων στους αιρετούς, ζητώντας αυτές να επιβάλλονται μόνο μετά από τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέλει να επιβάλλονται φόροι για να λυθεί το πρόβλημα(2007-12-25 00:00:00.0)
Παράταση στον προληπτικό έλεγχο(2005-02-02 00:00:00.0)
Μόνιμος προσανατολισμός σε χαράτσια(2004-10-15 00:00:00.0)
Σύμπλευση με κατάληξη το στραγγαλισμό(2000-11-04 00:00:00.0)
Βλέπουν ως μόνη «λύση» νέους φόρους(2000-05-03 00:00:00.0)
"Πρέπει να διεκδικήσουμε"(1996-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ