Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΩΔΙΚΑΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ
Διατηρούνται τα εμπόδια

Αρχισε η συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή

Διατηρούνται τα εμπόδια, οι δυσχέρειες αλλά και τα παράθυρα για κατάχρηση στο θέμα της απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας με τις διαδικασίες που προβλέπονται στο σχετικό κώδικα που ήρθε χτες για κύρωση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Σύμφωνα με τη διαδικασία κύρωσης των κωδίκων κατά τη συζήτηση δεν επιτρέπεται καμία αλλαγή και αυτοί υπερψηφίζονται ως έχουν. Η εισηγήτρια του ΚΚΕ βουλευτής Ελπίδα Παντελάκη ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα ενσωμάτωσης αλλαγών που θα προκύψουν από τη συζήτηση αλλά η πλειοψηφία επέμεινε στη συζήτηση χωρίς αλλαγές.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι ο νέος κώδικας είναι συνέχεια προηγούμενων νόμων του ΠΑΣΟΚ (το οποίο και τον υπερψήφισε) και με αυτόν διατηρούνται οι δυσχέρειες στην πολιτογράφηση αφού παραμένει η δεκαετία ως απαραίτητο χρονικό διάστημα παραμονής στη χώρα μας κάποιου αλλοδαπού προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες πολιτογράφησης. Μάλιστα, είπε, ότι παραμένει και το υπέρογκο χαράτσι (περίπου 1.500 ευρώ) που για πολλούς ενδιαφερόμενους η καταβολή του είναι αδύνατη. Τα δέκα χρόνια παραμονής, συνέχισε, είναι πολλά και μπορούν να μειωθούν.

Ο κώδικας δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια εάν καταταγεί ως εθελοντής στις Ενοπλες Δυνάμεις, εάν δηλαδή, όπως τόνισε η Ε. Παντελάκη, γίνει μισθοφόρος του ΝΑΤΟ και σταλθεί στο εξωτερικό για να υπηρετήσει τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Η εισηγήτρια αναφέρθηκε και σε μία σειρά από άλλες ασαφείς διατάξεις για την απόκτηση της ιθαγένειας, όπως η «επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας», η ύπαρξη πιστοποιητικού βάφτισης ή η διαπίστωση του ήθους και της προσωπικότητας του υποψηφίου, οι οποίες στο σύνολό τους κρύβουν κινδύνους κατάχρησης. Ανάλογη είναι και η, με πρόσχημα «εθνικούς λόγους», αναιτιολόγητη απόρριψη του σχετικού αιτήματος.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε η Ε. Παντελάκη τη διάταξη σύμφωνα με την οποία αλλοδαποί αθλητές θα μπορούν να αποκτούν την ιθαγένεια με σαφώς πιο ευνοϊκούς όρους από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους, με προφανή σκοπό την εισαγωγή έτοιμων Ολυμπιακών μεταλλείων.

Τέλος, ζήτησε να ανοίξει επί της ουσίας και μακριά από προεκλογικές σκοπιμότητες στην Ολομέλεια της Βουλής - όταν συζητηθεί εκεί ο κώδικας - το θέμα της διπλής ιθαγένειας των βορειοηπειρωτών και άλλων ομογενών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ