Κυριακή 5 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ
Επιθέσεις σε πλοία

Διαδήλωση για την απελευθέρωση των ψαράδων
Διαδήλωση για την απελευθέρωση των ψαράδων
Στόχος των τρομοκρατικών οργανώσεων ήταν και είναι πολλά εμπορικά κουβανικά πλοία αλλά και από άλλες χώρες. Οι αντεπαναστατικές οργανώσεις της μαφίας του Μαϊάμι, χρησιμοποιώντας ταχύπλοα σκάφη με πολυβόλα όπλα, πολλές φορές επιτέθηκαν σε αλιευτικά και άλλα πλοία, σκορπώντας το θάνατο, με τις δειλές επιθέσεις τους σε άμαχο πληθυσμό.

Στις 10/9/62 το κουβανικό πλοίο «Σαν Πασκουάλ» και το αγγλικό φορτηγό «Νιου Λέιν», που μετέφεραν ζάχαρη, δέχτηκαν επίθεση από πολυβόλα τέτοιου πειρατικού σκάφους στην περιοχή Σάντι Σπίριτους. Στις 18 του ίδιου μήνα η τρομοκρατική αντικουβανική οργάνωση «Αλφα 66» που εδρεύει στις ΗΠΑ ανέλαβε την ευθύνη αυτών των επιθέσεων. Σε αυτή την επιχείρηση πήραν μέρος οι γνωστοί εγκληματίες Αντόνιο Κέστα Βάγιε, Αντόνιο Κεσάδα και Ανχελ Πουξ.

Στις 17/3/63 το σοβιετικό φορτηγό πλοίο «Λγκοβ» δέχτηκε επίθεση ενώ πλησίαζε το λιμάνι Ισαμπέλα ντε Σάγκουα στην περιοχή Λας Βίγιας.

Στις 26/3/63 από πειρατικό πλοιάριο δέχτηκε επίθεση το επίσης σοβιετικό φορτηγό πλοίο «Μπακού» με τουλάχιστον 50 βλήματα διαμετρήματος 20 χιλιοστών, κοντά στο λιμάνι Καϊμπαρέν στην περιοχή Λας Βίγιας.

Στις 12/9/64 υπέστη επίθεση το ισπανικό πλοίο «Σιέρα ντε Αρανζάρου», 75 μίλια βόρεια της περιοχής Μαϊσί στο Γκουαντάναμο, που πλησίαζε την Κούβα με διάφορα εμπορεύματα, ανάμεσα σε άλλα παιχνίδια και σχολικά είδη για τα παιδιά της Κούβας. Ο καπετάνιος του έχασε τη ζωή του και τραυματίστηκαν πολλοί ναυτικοί.


Στις 10/5/70 βυθίστηκαν από επίθεση τα κουβανικά αλιευτικά «Πλατφόρμα 1» και «4» και οι ψαράδες απήχθησαν και εγκαταλείφθηκαν σε ένα ακατοίκητο νησί κοντά στις Μπαχάμες.

Στις 12 του Οκτώβρη του 1971, στη διάρκεια μιας επιχείρησης σε παραθαλάσσια περιοχή, μια ομάδα από πειρατικά ταχύπλοα σκάφη από το Μαϊάμι, άνοιξαν πυρ κατά μικρών αγροικιών όπου ζούσαν οικογένειες ψαράδων, στην περιοχή Μπόκα ντε Σαμά, την επαρχία Οριέντε. Νεκροί έπεσαν ο Λίδιο Ριβαφλέτσας Γκαλάνο και ο Ραμόν Αρτούρο Πορτέγες και τραυματίστηκαν τα αδέλφια Νάνσι και Ανχελα Παβόν, 15 και 13 χρόνων αντίστοιχα. Η πρώτη έχασε ένα πόδι από σφαίρα. Επίσης τραυματίστηκαν ο Κάρλος Εσκαλάντε Γκόμεζ και ο Χεσθς Ιγκάρσα Οσόριο.

Στις 4/10/73 την ίδια ώρα που υπογράφτηκε ένα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Κούβα και στις ΗΠΑ για τις περιπτώσεις αεροπειρατειών και ναυτικών πειρατειών, οι ψαράδες των αλιευτικών «Κάγιο Λάργκο 17» και «34» που ψάρευαν στα διεθνή ύδατα κοντά στις Μπαχάμες δέχτηκαν επίθεση από πειρατικά πλοία αντεπαναστατών με βλήματα μεγάλου διαμετρήματος. Ο Πομπέρτο Τόρνα Μιραμπάλ σκοτώθηκε και οι άλλοι ψαράδες αφέθηκαν μέσα στο πέλαγος χωρίς κανένα εφόδιο, για να περισυλλεγούν μερικές μέρες μετά από συμπατριώτες τους.


Ο κατάλογος τέτοιων τυφλών επιθέσεων κατά πλοίων από δολοφόνους αντικουβανούς είναι πολύ μακρύς. Εμείς εδώ αναφέραμε μόνο κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις.


Από επίθεση σε αλιευτικά
Από επίθεση σε αλιευτικά


Η Νάνσι Παβόν έχασε από σφαίρα το πόδι της
Η Νάνσι Παβόν έχασε από σφαίρα το πόδι της

Η Νάνσι Παβόν 40 χρόνια μετά θα πει: «Κατάστρεψαν τη νιότη μου. Ποτέ δεν ένιωσα ευτυχισμένη στη ζωή μου, λόγω του ποδιού μου».
Η Νάνσι Παβόν 40 χρόνια μετά θα πει: «Κατάστρεψαν τη νιότη μου. Ποτέ δεν ένιωσα ευτυχισμένη στη ζωή μου, λόγω του ποδιού μου».

Νεκροί και τραυματίες από την επίθεση σε παραθαλάσσια αγροτική περιοχή
Νεκροί και τραυματίες από την επίθεση σε παραθαλάσσια αγροτική περιοχή

Επιμέλεια : Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ