Παρασκευή 27 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παγκόσμια θεατρικά "μηνύματα"

Μηνύματα αγάπης για το θέατρο σήμερα, αφού γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Θεάτρου. Μηνύματα, όμως, περιορισμένα τουλάχιστον τηλεοπτικά, αφού "στέλνονται", κυρίως μέσω SEVEN X που έχει προσαρμόσει ολόκληρο το πρόγραμμά του στην Ημέρα αυτή και μέσω της ΕΤ1, από την οποία θα μεταδοθεί το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου. Ο θεσμός για την Παγκόσμια Ημερα προτάθηκε τον Ιούνη του 1961 στη Βιέννη στη διάρκεια του 9ου Συνεδρίου του International Theatre Institute. Η πρόταση έγινε δεκτή και η Ημέρα γιορτάζεται από τις 27 Μάρτη του 1962. Το μήνυμα γράφτηκε από τον Ζακ Κοκτό. Τότε, πριν τριάντα έξι χρόνια από σήμερα, ο Ζαν Κοκτό έλεγε πως "χάρη στις Παγκόσμιες Ημέρες του Θεάτρου, οι λαοί της Γης θα συνειδητοποιήσουν τελικά τους θησαυρούς που κατέχουν καθένας και θα συνεργαστούν στο ευγενικό καθήκον να χτίσουν μιαν ειρήνη ατέρμονη". Τη σκυτάλη στη συνέχεια πήραν λαμπρά και μεγάλα ονόματα, όπως οι Αρθουρ Μίλερ, Λόρενς Ολίβιε, Αστούρια, Πίτερ Μπρουκ, Σοστάκοβιτς, Πάμπλο Νερούντα, Λουτσίνο Βισκόντι, Ευγένιος Ιονέσκο κ.ά. Τα μηνύματα μεταφράζονται σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες.

Το φετινό μήνυμα, θ' ακουστεί σήμερα στις 09.50 το πρωί και στις 20.45 το βράδυ από την ΕΤ1.Το διαβάζει μια σημαντική ηθοποιός, η Βέρα Ζαβιτσιάνου.Η μετάφραση στα ελληνικά και η επιλογή από το κείμενο και τ' αποσπάσματα που παρέθεσε η Ελεονόρα Τζιορντάνι, έγιναν από τη Λία Χατζοπούλου - Καραβία.Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Μούλιου και η επιμέλεια του Τμήματος Δραματοποιημένων Εκπομπών της ΕΤ1.

Η ΝΕΤ,από την πλευρά της, στα πλαίσια του γιορτασμού θα μεταδώσει στη 01.00 το αγγλικό ντοκιμαντέρ του BBC "Λι Στράζμπεργκ, ο δάσκαλος".Ο Λι Στράζμπεργκ γεννήθηκε στην Πολωνία το 1909 και πήγε στη Νέα Υόρκη σε ηλικία οκτώ ετών. Στη δεκαετία του '30 ίδρυσε τη θεατρική ομάδα "Group Theater". Υπήρξε ένας από τους πιο αμφιλεγόμενους σκηνοθέτες της σχολής "Actor's studios", από την οποία αποφοίτησαν ανάμεσα σε άλλους, οι Μάρλον Μπράντο, Τζέιμς Ντιν, Ρόμπερ ντε Νίρο και Πολ Νιούμαν. Με τον Λι Στράζμπεργκ είναι δεμένη και η καλλιτεχνική πορεία της Μέριλιν Μονρόε.

Αφιερώματα στον Αγγελο Σικελιανό (17.10) και στον Δημήτρη Χορν (19.10), περιλαμβάνει το πρόγραμμα του SEVEV X,συμμετέχοντας στον γιορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου. Στη διάρκεια του αφιερώματος θα παρουσιαστούν μονόλογοι από την "Ηλέκτρα" του Σοφοκλή και του Ευριπίδη και από τον "Πλούτο" του Αριστοφάνη. Στις 19.45, θα μεταδοθεί το έργο του Πιερ Πάολο Παζολίνι "Ορέστεια Αφρικανική",στο οποίο παίζει ο ίδιος. Ο Ιταλός σκηνοθέτης δίνει μια ντοκιμαντερίστικη οπτική γωνία στο αρχαίο δραματουργικό κείμενο. Το αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί με τη μετάδοση της θεατρικής παράστασης "Ο Ελληνας βάτραχος" του Δημήτρη Ποταμίτη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ