Κυριακή 15 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Διαβάζοντας...

Το νέο βιβλίο του Γιώργη Μωραΐτη «Με τους ανθρώπους του μόχθου - Στις επάλξεις του Αγώνα και της Δημοσιογραφίας» είναι ένα βιβλίο σεμνό, διδακτικό, σπουδαίο. Και έρχεται -πράγμα θαυμάσιο - ακριβώς στην ώρα του. Σε καιρούς υποβάθμισης, σχεδόν γελοιοποίησης εν πολλοίς, του λειτουργήματος του δημοσιογράφου, ο Γ. Μωραΐτης δείχνει ένα δρόμο και συγχρόνως αποθησαυρίζει ρεπορτάζ - μαθήματα για τους νέους ανθρώπους που ονειρεύονται μια δημοσιογραφία άξια του ονόματος. Το βιβλίο ανοίγει με μια μεγάλη αλήθεια. Δημιουργός της Ιστορίας είναι ο λαός! Ακριβώς! Και για τούτο το λόγο ο λαός είναι σήμερα ο στόχος. Πάντων των «σύγχρονων ρευμάτων» και πασών των «καλοπροαίρετων προσπαθειών»! Οι σκοποί «πάντων και πασών» είναι διαφανέστατοι! Τα προβλήματα πασίγνωστα! Η προσπάθεια χειραγώγησης ηλίου φαεινότερη! Οι κίνδυνοι εξανδραποδισμού ψυχών και χαρακτήρων υπαρκτοί! Ανάχωμα στιβαρότατο απέναντι στο τεράστιο ετούτο πρόβλημα αποτελεί το βιβλίο που κρατάμε στα χέρια μας! Πρόκειται για μια συλλογή ξεχωριστών ρεπορτάζ και άλλων κειμένων, που γράφτηκαν στη διάρκεια μιας εικοσαετίας. Γραφή ολοζώντανη, γρήγορη, συχνά συγκλονιστική! Γλώσσα ρέουσα, ακριβής και πάντα προσεγμένη!

Στις σελίδες του βιβλίου παρελαύνει όλη η Ελλάδα, σε ώρες μεγάλες, άλλοτε δοξαστικές, κάποτε τραγικές, και - πράγμα παράξενο για εκδηλώσεις ανθρώπινες σε δύσκολες στιγμές - πάντα νηφάλιες!

Η γραφίδα του δημοσιογράφου καταγράφει καταστάσεις πολιορκίας και αγώνες σημαντικότατους από τη Φωκίδα και τη Φθιώτιδα μέχρι τη Βοιωτία και την Εύβοια. Από την Ευρυτανία και την Ηπειρο μέχρι τη Σκόπελο και τις Κυκλάδες. Παντού διαφαίνεται η δύναμη των συλλογικών προσπαθειών και η δωρική υπερηφάνεια των ανθρώπων του μόχθου, όταν αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και βεβαίως για μια καλύτερη, ανώτερη, ηθικά πλουσιότερη ζωή!

Είναι αδύνατο μέσα σε ένα σύντομο σημείωμα να ζωγραφίσουμε την ποικιλία, τη ζωντάνια, την αντικειμενικότητα όλων αυτών των ρεπορτάζ. Και προπάντων την αισιοδοξία και το αγωνιστικό πνεύμα! Χαρίστε στον εαυτό σας ετούτη την περιπετειώδη ανάγνωση! Θα μας θυμηθείτε!


Λίζα ΚΟΝΤΟΜΙΧΑΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ