Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ
Συνέλαβαν μέλη τηλεοπτικού συνεργείου του «902»

Προκλητική ενέργεια, με στόχο την παρεμπόδιση ρεπορτάζ σχετικά με τη μετεγκατάσταση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά σε χώρο που οι κάτοικοι διεκδικούν για πράσινο και αναψυχή

Στην προκλητική και αναίτια προσαγωγή μελών τηλεοπτικού συνεργείου του «902», κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ στην περιοχή της Αγίας Σοφίας στον Πειραιά, προχώρησαν χτες αστυνομικές δυνάμεις από το Τμήμα Καμινίων. Η κατασταλτική αυτή ενέργεια αποτελεί κατάφωρη παρεμπόδιση της δημοσιογραφικής δουλειάς και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους, κυρίως για τα Μέσα εκείνα που αναδεικνύουν την εργατική λαϊκή πάλη και στόχο έχουν να συμβάλουν στην πολιτική αφύπνιση και ταξική συνειδητοποίηση των λαϊκών στρωμάτων. Από αυτήν την άποψη, παραμένουν και μεγάλα ερωτηματικά για τις πολιτικές ευθύνες που αφορούν στη σύλληψη.

Τα μέλη του τηλεοπτικού συνεργείου πραγματοποιούσαν ρεπορτάζ με φορείς και κατοίκους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, που θα οξυνθεί, αν - όπως σχεδιάζεται - μεταφερθεί στην περιοχή η Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά. Το νέο κτίριο προβλέπεται να χτιστεί με ΣΔΙΤ, σε χώρο που σήμερα χρησιμοποιείται σαν πάρκινγκ για τα τροχοφόρα της Αστυνομίας.

Η συγκεκριμένη μετεγκατάσταση δικαιολογημένα έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους της περιοχής του Ε' Διαμερίσματος του Πειραιά, σύσσωμους τους φορείς της Εκπαίδευσης, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού, που έχουν κάνει ήδη παραστάσεις διαμαρτυρίας και στη Νομαρχία του Πειραιά, προκειμένου να υπάρξει ανάκληση της απόφασης μεταφοράς και να μείνει λίγο οξυγόνο σε μια περιοχή που ασφυκτιά από μπετόν.

Αμεση παρέμβαση

Με δεδομένες τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων, η προσαγωγή του τηλεοπτικού συνεργείου είχε ξεκάθαρο στόχο όχι μόνο να παρεμποδίσει την ανάδειξη ενός δίκαιου αιτήματος, αλλά και να τρομοκρατήσει όσους μαζικά διεκδικούν να αποδοθεί στους κατοίκους ο συγκεκριμένος χώρος.

Η σύλληψη έγινε από αστυνομικούς που φυλάνε το πάρκινγκ, χωρίς κανένα λόγο, παρά τις αντιδράσεις εκπροσώπων των φορέων. Μετά από παρέμβαση της βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου, της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ και της Διεύθυνσης του σταθμού, αφέθηκαν ελεύθεροι από το Αστυνομικό Τμήμα Καμινίων, όπου είχαν οδηγηθεί.

Σε δηλώσεις της, η Διαμάντω Μανωλάκου χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή «σκανδαλώδη πρόκληση», που «καταπατά στοιχειώδη δικαιώματα». Οπως είπε, «τον κάθε εργαζόμενο θα πρέπει να τον ανησυχήσει και να τον προβληματίσει βαθιά. Το λέω γιατί χωρίς να υπάρχει καμία απαγόρευση στο να καλύψουν αυτό σαν γεγονός, στο να πάρει πλάνα ο «902», στο να περιηγηθεί από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που έχει δημιουργηθεί στη περιοχή, ενόχλησε φαίνεται την κυβέρνηση να αναδεικνύονται οι τρόποι υποβάθμισης μιας εργατικής γειτονιάς.

Τέτοιοι τρόποι εκφοβισμού εμάς μας πεισμώνουν στο να διεκδικούμε μαχητικά την ποιότητα όχι μόνο στο εισόδημα, αλλά και στο περιεχόμενο ζωής των εργατογειτονιών και ειδικά του Πειραιά. Τέτοιες ενέργειες δεν πρόκειται να περάσουν. Πιο μαχητικά, πιο διεκδικητικά, θα δίνουμε καθημερινό αγώνα. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για τέτοιες ενέργειες».

Στο πλευρό των κατοίκων το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ στηρίζει το αίτημα κατοίκων και φορέων να μη μεταφερθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά, αλλά ο συγκεκριμένος χώρος να αξιοποιηθεί για πράσινο και αναψυχή. Οι βουλευτές του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου και Βέρα Νικολαΐδου έχουν ήδη καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή, αναδεικνύοντας τα περιβαλλοντολογικά και άλλα προβλήματα που θα προκύψουν, από την κίνηση και εγκατάσταση στην περιοχή 270 νέων οχημάτων και κατά μέσο όρο 650 ατόμων που θα κυκλοφορούν και θα σχετίζονται σε καθημερινή βάση με το κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πειραιά.

Οπως σημειώνεται, στο κτίριο που θα χτιστεί, θα μεταφερθούν η Τροχαία, το Τμήμα Διαβατηρίων, θα έχει δύο υπόγειες δεξαμενές αμόλυβδης βενζίνης, 2 υπόγειες δεξαμενές πετρελαιοκίνηση, χώρους φύλαξης οπλισμού και σφαιρών, σκοπευτήριο για εκπαίδευση των αστυνομικών, κρατητήριο, εγκαταστάσεις κεντρικής κεραίας. Και όλα αυτά, μεσοτοιχία με έναν βρεφονηπιακό σταθμό και σε περιοχή όπου βρίσκονται σε ακτίνα λίγων μέτρων άλλα 8 σχολεία, το Μουσικό Κέντρο του Δήμου Πειραιά και μια παιδική χαρά.

Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα, ώστε να μη μεταφερθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά στη συγκεκριμένη περιοχή του Πειραιά και ο συγκεκριμένος χώρος, έκτασης 5.557 τ.μ., να αξιοποιηθεί σαν χώρος πρασίνου και αναψυχής των παιδιών, αλλά και όλων των κατοίκων της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ