Παρασκευή 4 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Στρώνουν τραπέζι για διμερή διάλογο

Η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί την εφ' όλης της ύλης θεματολογία που περιέχεται στην επιστολή Ερντογάν

Παπανδρέου - Νταβούτογλου συζήτησαν προχτές για την επιστολή Ερντογάν, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να εκφράζει την ικανοποίησή του

Eurokinissi

Παπανδρέου - Νταβούτογλου συζήτησαν προχτές για την επιστολή Ερντογάν, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να εκφράζει την ικανοποίησή του
Εχοντας εξασφαλίσει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για επιτάχυνση των συνομιλιών της ελληνοτουρκικής επιτροπής για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε χτες σε συνεντεύξεις του σε ελληνικά ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα «αισιόδοξος» για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Είναι περισσότερο από σίγουρο ότι η αισιοδοξία του Α. Νταβούτογλου εδραιώθηκε μετά και από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΑΣΕ την περασμένη Τετάρτη.

Σε αυτή τη συνάντηση ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε προφορικά στις «προωθημένες» προτάσεις για διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, τις οποίες προ μηνός (30 του Οκτώβρη) είχε διατυπώσει με επιστολή του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Η γραπτή και λεπτομερής απάντηση του πρωθυπουργού θα επιδοθεί στον Τούρκο πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια να κρατήσει μυστικό το περιεχόμενο των προτάσεων Ερντογάν, έχει γίνει γνωστό και δε διαψεύστηκε πως ο Τούρκος πρωθυπουργός καταγράφει λεπτομερώς όλα τα ζητήματα που η Αγκυρα θεωρεί «ελληνοτουρκικές διαφορές» και προτείνει συγκεκριμένες διαδικασίες για τη διευθέτησή τους.

Στην προσπάθεια επανεκκίνησης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ουσιαστική είναι η αμερικανική παρασκηνιακή «επιδιαιτητική» ανάμειξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιστολή Ερντογάν, όπως παραδέχτηκε μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Π. Μπεγλίτης, περιλαμβάνονται προτάσεις για την υιοθέτηση ενός «κώδικα συμπεριφοράς» για τις πτήσεις σε αμφισβητούμενους χώρους του Αιγαίου. Παρόμοιες προτάσεις εμφάνισε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, προ δεκαπενθημέρου, και ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, ο οποίος βρισκόταν στην Τουρκία όταν ο Ερντογάν διατύπωνε την επιστολή του προς τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Εξελίξεις από Γενάρη

Ως αποτέλεσμα αυτών και άλλων μεθοδεύσεων, Ελληνες διπλωμάτες διαρρέουν ότι στην αρχή του 2010 θα υπάρξει πολλαπλασιασμός των ελληνοτουρκικών επαφών σε υψηλό επίπεδο καθώς και ενδεχόμενη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα. Ολες οι κινήσεις θα συντείνουν στο να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα, ώστε να εμφανιστούν τα αποτελέσματα των συζητήσεων της ελληνοτουρκικής επιτροπής για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, που είναι έτοιμα από το 2004.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αφήνεται να εννοηθεί πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να εμφανιστεί πρόοδος και στο Κυπριακό. Και όλα αυτά, στο πλαίσιο της ελληνικής πρωτοβουλίας να οδηγηθούν η Τουρκία και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ μέχρι το 2014.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Γκρίζα ζώνη» και το Καστελόριζο(2012-10-12 00:00:00.0)
Το κέρδος των πολυεθνικών υπερισχύει των κυριαρχικών δικαιωμάτων(2011-01-23 00:00:00.0)
Δρομολογημένη η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου(2011-01-06 00:00:00.0)
Επικίνδυνοι εξωραϊσμοί από την κυβέρνηση(2010-05-28 00:00:00.0)
Πυκνές συναντήσεις ενόψει της άφιξης Ερντογάν(2010-04-29 00:00:00.0)
Συνδιαχείριση μέσω και της «τουριστικής ενοποίησης»(2010-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ