Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Μείωση του προσωπικού και «λουκέτο» στο «Ακροπόλ»;

Από πορεία διαμαρτυρίας στο ΥΠΠΟ των εργαζομένων της ΕΛΣ (3/12/2009)
Από πορεία διαμαρτυρίας στο ΥΠΠΟ των εργαζομένων της ΕΛΣ (3/12/2009)
Μία απόλυση χορευτή από το μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής έρχεται να προστεθεί στη μεθοδευμένη, σταδιακή αποψίλωση από εργαζόμενους που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα στο λυρικό θέατρο. Προηγήθηκαν απολύσεις τεχνικού - βοηθητικού προσωπικού (δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις εργασίας τους, βάσει του νόμου Ραγκούση), ενώ μέχρι το καλοκαίρι θα απολυθούν συνολικά 90 τεχνικοί. Παρότι ο σχετικός νόμος εξαιρεί το καλλιτεχνικό προσωπικό, η διεύθυνση της ΕΛΣ κοινοποίησε τη μη ανανέωση σύμβασης χορευτή (είχε σύμβαση ορισμένου χρόνου), με αποτέλεσμα την απόλυσή του από την ΕΛΣ, σε δύο μήνες που λήγει η σύμβασή του. Οπως πληροφορούμαστε, την ευθύνη ανέλαβε ο νεοδιορισμένος πρόεδρος του ΔΣ, οικονομολόγος Νίκος Μουρκογιάννης - ειδικός σε θέματα στρατηγικής και διοίκησης επιχειρήσεων, ο οποίος κατά τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας σύσσωμου του μπαλέτου και του διευθυντή του, Ι. Μουχαμέντοφ, διαμήνυσε ότι ώσπου να βρεθεί λύση για τη Λυρική δε θα ανανεωθεί καμία σύμβαση ορισμένου χρόνου. Είναι εμφανές ότι με «άλλοθι» τα σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα της Λυρικής, στο στόχαστρο μπαίνει και το καλλιτεχνικό προσωπικό, καθώς το καλοκαίρι λήγουν οι συμβάσεις 20 καλλιτεχνών και του χρόνου άλλων 20. Κι ενώ το ΥΠΠΟ έχει ζητήσει τη σύσταση Οργανισμού της Λυρικής, αμφίβολο είναι αν τελικά η ΕΛΣ θα παρουσιάσει τη «Νόρμα» στο Ηρώδειο.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου Χορωδών ΕΛΣ, καθώς πλησιάζει το τέλος της καλλιτεχνικής περιόδου «η διοίκηση της ΕΛΣ δείχνει την πρόθεσή της να μη διατηρήσει τη σκηνή του "Ακροπόλ", ενώ παράλληλα συρρικνώνει το εργατικό δυναμικό του θεάτρου. Βρισκόμαστε για μία ακόμη φορά μπροστά στο ενδεχόμενο η ελληνική οπερέτα να σταματήσει να βρίσκει το δρόμο της για το ευρύ κοινό... Η "Νέα Σκηνή" της ΕΛΣ είναι το μοναδικό θέατρο που παρουσιάζει την ελληνική οπερέτα, επί 9 καλλιτεχνικές περιόδους με μεγάλη επιτυχία, έχοντας αποκτήσει το δικό της φανατικό κοινό».

«Διαφωνούμε με τη λογική του να διοικείται ένας φορέας πολιτισμού, όπως η ΕΛΣ, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ακόμα κι έτσι όμως, η Ελληνική Οπερέτα που παρουσιάζει η ΕΛΣ, είναι σύμφωνα με τα στοιχεία ο πλέον πετυχημένος θεσμός από οικονομικής άποψης και μάλιστα εν μέσω κρίσης. Οι εργαζόμενοι της ΕΛΣ εκφράζουμε την αντίθεσή μας με την πολιτική που εκχωρεί τον πολιτισμό στις ανάγκες της πολιτιστικής βιομηχανίας. Αυτή η πολιτική παραδίδει το μοναδικό λυρικό θέατρο της χώρας στο "Ιδρυμα Στ. Νιάρχος" με συνέπεια συρρίκνωση της παραγωγής, παρέμβαση στο καλλιτεχνικό περιεχόμενο, καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας και μείωση των αποδοχών των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ