Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προβλήματα για τα ελληνικά σχολεία

Ερωτήματα για το μέλλον της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Μ. Βρετανία εκφράζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Μ. Βρετανίας, εκτιμώντας ότι τα ελληνικά σχολεία οδηγούνται σε συρρίκνωση, ακόμα και σε κλείσιμο. Την εκτίμηση αυτή τη στηρίζουν και στη δραματική περικοπή των ποσών που αποστέλλονται για τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οπως σημειώνουν, για το 2010 «η μείωση αυτή φτάνει στο 67% για το Γυμνάσιο - Λύκειο και στο 50% για το Δημοτικό και Νηπιαγωγείο. Ενδεικτικά για το Γυμνάσιο εγκρίθηκε το ποσό των 78.000 λιρών, ενώ η πρόταση της σχολικής επιτροπής ήταν 264.000 λίρες. Αυτό σημαίνει ότι το Γυμνάσιο δε θα έχει τα απαιτούμενα χρήματα ούτε για να πληρώσει τα ενοίκιά του και το Δημοτικό - Νηπιαγωγείο δε θα μπορεί να καλύψει ούτε τα απολύτως αναγκαία έξοδα. Επιπλέον, και στις δύο βαθμίδες θα είναι αδύνατη η πρόσληψη καθηγητών και ειδικοτήτων, απολύτως αναγκαίων για τη λειτουργία των σχολείων, αφού παραλείπονται κωδικοί που αφορούν σε αμοιβές προσωπικού».

Οι εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για «πρόθεση του ΥΠΕΠΘ για μείωση των τμημάτων ή και συνολικά παροικιακών σχολείων», με βάση τις ανακοινώσεις που τους διαβίβασε το Γραφείο Εκπαίδευσης Λονδίνου, «στις οποίες αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι κατώτατοι αριθμοί μαθητών σε κάθε τμήμα, αλλιώς τα τμήματα θα καταργούνται». Σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς όμως, δεν έχει παρατηρηθεί ούτε και αναμένεται για του χρόνου καμιά μείωση μαθητών. Ωστόσο, οι ίδιοι εκτιμούν ότι οι δυσλειτουργίες που θα προκύψουν από τη μείωση της χρηματοδότησης, μπορεί να σπρώξουν κάποιους γονείς να επιλέξουν τα βρετανικά σχολεία αντί για τα παροικιακά.

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για τις μειώσεις στις αποδοχές τους και για το ενδεχόμενο περιορισμού των αποσπάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ