Κυριακή 23 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν

Αναμφισβήτητα η επίσκεψη Τ. Ερντογάν στην Αθήνα είναι σημαντικό γεγονός του τελευταίου διαστήματος. Ηλθε συνοδευόμενος από κλιμάκιο του Υπουργικού Συμβουλίου και μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών. Με επίσημες δηλώσεις των δυο πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν έγινε γνωστή η πρόθεση κοινής ελληνοτουρκικής οικονομικής συνεργασίας στα νησιά του Αιγαίου και στη Βαλκανική ενδοχώρα. Το κεφαλαίο και των δύο χωρών θέλει από αυτή τη συνεργασία να καρπωθεί όσο γίνεται μεγαλύτερο μερίδιο, φυσικά με δεδομένο ότι πρόκειται για διαφορετικής δυναμικότητας και μεγέθους οικονομίες.

Το αλισβερίσι προθέσεων δε σταματά στον οικονομικό τομέα. Επεκτείνεται και στον τομέα της αποκλειστικής ελληνικής επικράτειας και ακεραιότητας στο Αιγαίο. Ενώ η σύμπραξη στην οικονομία δείχνει να συντελείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Αιγαίο συντελείται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με αμερικανική επικυριαρχία. Οι από καιρού ανείπωτες προθέσεις δείχνουν το σενάριο καθολικής ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου στη βάση ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας και ελεύθερου χωρίς τυπικά εμπόδια αμερικανικού στρατηγικού προγραμματισμού. Η ελληνοτουρκική οικονομική σύμπραξη βάζει τα οριστικά θεμέλια αυτού του ανείπωτου σεναρίου. Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας περιόδου, που η ελληνοτουρκική σύμπραξη πιθανολογείται να γίνει ο χωροφύλακας στους λαούς των Βαλκανίων. Αλλωστε τα νεόκοπα αστικά καθεστώτα των πρώην Λαϊκών Δημοκρατιών δείχνουν έλλειψη σταθερότητας που δεν μπόρεσαν να διασφαλίσουν οι κυβερνώσες συμμορίες «γενιτσάρων», προδοτών και λωποδυτών.

Και για αυτές τις τελευταίες εξελίξεις αποκτά ιδιαίτερη σημασία η φετινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που διοργανώνει το συνεπές αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα, η ΕΕΔΥΕ στις 30 Μάη. Η συγκυρία των πολλαπλών προβλημάτων που βαραίνουν το λαό καθιστούν αυτή την πορεία ιδιαίτερα σημαντική. Φαινόμενα κοινωνικής και πολιτικής διαφθοράς, προβλήματα δημοκρατίας και λαϊκών ελευθεριών ξυπνούν παλιές μνήμες του προοδευτικού καταλυτικού ρόλου του κινήματος ειρήνης στα κοινωνικο-πολιτικά πράγματα της χώρας. Τώρα όλα δείχνουν σα να βαδίζουμε προς τα πίσω σε παλιές σκοτεινές εποχές. Η κοινωνική καταπίεση που γεννάει τη βία και τον πόλεμο εντείνεται με τα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα. Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει ανοιχτό χωράφι για σύμπραξη από ξένους και ντόπιους κεφαλαιοκράτες μιλιταριστές. Η φιλία με τους βαλκανικούς λαούς μπαίνει στο βάσανο πολυεθνικών μικρών και μεγάλων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων κι επιδιώξεων. Το Αιγαίο κινδυνεύει να γίνει ανεξέλεγκτη ΝΑΤΟική θάλασσα με την επίφαση ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας. Γι' αυτό όλοι πρέπει να δώσουμε μαχητικό «παρών» στο παλλαϊκό κάλεσμα των οδοιπόρων της ειρήνης. Στους λαούς δεν αξίζει η μοιρολατρία, όλοι στον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία, ειρήνη και πρόοδο.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ