Παρασκευή 21 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΒΕΑ ΓΙΑ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ»
Καλά τα κίνητρα, καλύτερα τα λεφτά

«Ικανοποιητικά» κονδύλια ζητά το ΕΒΕΑ για επιχορήγηση μέσω του επενδυτικού νόμου

«Θετική εξέλιξη» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος την προώθηση του νέου επενδυτικού νόμου, ωστόσο ζητά «ικανοποιητικά» κονδύλια για τις επιχορηγήσεις, παρόλο που δηλώνει ότι κατανοεί το λόγο για τον οποίο δίνεται βάρος στα φορολογικά κίνητρα. Οι μεγάλοι Εμποροβιομήχανοι της Αθήνας προτάσσουν την έλλειψη ρευστού από την αγορά για να στηρίξουν τη θέση τους και υποστηρίζουν ότι οι κρατικοί πόροι, που ενισχύουν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, δεν επιβαρύνουν, αντίθετα εξυγιαίνουν τη δημοσιονομική διαχείριση. Προσθέτουν ότι τα 2-3 πρώτα χρόνια μιας επένδυσης δεν υπάρχουν κέρδη.

Από τις επιμέρους παρατηρήσεις του επικεφαλής του ΕΒΕΑ ξεχωρίζει η έκδηλη δυσαρέσκεια για τα «πολύ μεγαλύτερα» μεγάλα ποσοστά ενισχύσεων προς τις μικρότερες επιχειρήσεις (παρότι οι προϋποθέσεις αποκλείουν εκ των πραγμάτων εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρομάγαζα, όπως και μικρές βιοτεχνίες). Εκτιμά ότι διαιωνίζουν «αναποτελεσματικές» επιχειρηματικές δομές. Η προσπάθεια να αποκλειστούν από τις ενισχύσεις οι μικρές επιχειρήσεις, αν και η ένταξή τους έχει καθαρά ...συμβολικό χαρακτήρα, δεν είναι νέα, καθώς έχουν προηγηθεί βολές και από τον ΣΕΒ (επέκρινε τη ...γραφειοκρατική επιβάρυνση που προκαλείται από την κατάθεση αιτήσεων των μικρών επιχειρήσεων), όσο και από τον τεχνοκρατικό του βραχίωνα, το ΙΟΒΕ, ακόμη και από την τρόικα που οι απόψεις της για τον ...αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα του μεγάλου πλήθους πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα συμπίπτουν με αυτές του προέδρου του ΕΒΕΑ.

Ανάλογο πρόβλημα έχει το ΕΒΕΑ και με τις ενισχύσεις για μικρές επιχειρήσεις νέων επιχειρηματιών κάτω των 40 ετών, που θα πρέπει να συμμετέχουν στα επιχειρηματικά εγχειρήματα τουλάχιστον κατά 50%. Εκτιμά ότι «καταστρατηγείται» το αναπτυξιακό πνεύμα του νόμου.

Συμπληρωματικά προτείνει πάγια κατανομή των κονδυλίων που να ευνοεί την περιφέρεια, π.χ. 2 προς 3. Ακόμη, να δίνεται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων 3 φορές το χρόνο, αντί για 2 που προβλέπεται. Σημαντική παράμετρος είναι η πρόταση για επανεξέταση των κριτηρίων αξιολόγησης, για περισσότερη «διαφάνεια και αντικειμενικότητα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ