Παρασκευή 21 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ
Ακριβός ο μηχανολογικός εξοπλισμός στην Ελλάδα

Το θεωρεί σοβαρότερο πρόβλημα από τα «κλειστά» επαγγέλματα

Η διαπίστωση ότι η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη ακριβότερη χώρα στην ΕΕ των 27 στο μηχανολογικό εξοπλισμό συνδυάζεται με την κυβερνητική πολιτική ανοίγματος των «κλειστών» επαγγελμάτων για να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η «ολιγοπώληση των αγορών» είναι «το σοβαρότερο διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας». Ολα αυτά περιέχονται και αναλύονται σε ανακοίνωση του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ, η ηγεσία της οποίας παραμένει αδύναμη να πει τα «σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη» και να υιοθετήσει άμεσα τις αγωνιστικές προτάσεις και το πλαίσιο διεξόδου της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ). Αντί γι' αυτό, επιμένει να διεκδικεί το ρόλο «υπεύθυνου συνομιλητή» με την κυβέρνηση, να κάνει ορισμένες «κομψές» παρατηρήσεις και να κατατρώει πολύτιμο χρόνο από την οργάνωση της πάλης των αυτοαπασχολούμενων, στηρίζοντας και με αυτό τον τρόπο την κυβερνητική πολιτική.

Το ΙΜΕ - ΓΣΕΒΕΕ χαρακτηρίζει «παρελκυστική» και «μυωπική» την ενασχόληση με το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, πολύ περισσότερο που δεν υπάρχει... μελέτη για τις επιπτώσεις. Τονίζει ότι «για την πραγματική οικονομία στην Ελλάδα το σοβαρότερο διαρθρωτικό εμπόδιο είναι η ολιγοπώληση των αγορών, η οποία συχνά οδηγεί σε χειραγώγηση τιμών και σε υπονόμευση του ανταγωνισμού». Και το βασίζει αυτό στο ότι μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει από τις υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη τιμές του μηχανολογικού εξοπλισμού, που «αποτρέπουν όχι μόνο την ανάληψη επενδύσεων από νέες παραγωγικές επιχειρήσεις αλλά και την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των υφιστάμενων».

Το ΙΜΕ σημειώνει ότι οι τιμές του μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού αντιστοιχούν στο 111% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, μόλις μια μονάδα χαμηλότερα από την πρώτη χώρα, και ζητά νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ