Παρασκευή 21 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ
«Εταιρείες» μεγαλοαγροτών και επχειρηματιών

Η κυβέρνηση αποκλείει το «συνεταιρίζεσθαι» στους φτωχομεσαίους αγρότες και στους μικρούς συνεταιρισμούς

Συνεταιρισμούς - εταιρείες μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών επιδιώκει να φτιάξει η κυβέρνηση διά νέου νόμου. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με την πολιτική τους καταρράκωσαν τους συνεταιρισμούς και τους οδήγησαν στη χρεοκοπία και τώρα η κυβέρνηση υποκριτικά διαλαλεί ότι «επιδιώκει να αναστρέψει μια εξαιρετικά δυσάρεστη και απαξιωμένη κατάσταση» για να περάσει νέες αντιδραστικές αλλαγές σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Επιχειρεί, δε, να εμφανίζει το μαύρο - άσπρο, προκειμένου να δημιουργήσει επικοινωνιακές εντυπώσεις, ενόψει και των επικείμενων αγροτικών κινητοποιήσεων.

Χτες, μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημοσιοποίησε την πρόταση διαβούλευσης για την «ανάπτυξη συλλογικών και συνεταιριστικών μορφών οργάνωσης της αγροτικής οικονομίας» και, όπως είπε, το σχετικό νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο μετά από ένα μήνα περίπου. Από τα λεγόμενα του Κ. Σκανδαλίδη και από το κείμενο διαβούλευσης, προκύπτει ότι η κυβέρνηση βάζει ταφόπλακα στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς και στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Οι συνεταιρισμοί πλέον γίνονται εταιρείες με «μεριδιούχους» και «κεφαλαιούχους», όπου, φυσικά, θα κυριαρχούν οι μεγαλοαγρότες και οι μεγαλέμποροι - επιχειρηματίες - βιομήχανοι. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση βάζει το λύκο και τα πρόβατα μαζί... Παράλληλα, οι υπάρχοντες συνεταιρισμοί οδηγούνται στο κλείσιμο, στο ξεπούλημα της περιουσίας τους και οι εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές οργανώσεις οδηγούνται μαζικά στην ανεργία. Η πολιτική αυτή έχει σαφέστατα να κάνει με τις προσαρμογές που επιβάλλουν η ΕΕ και τα μονοπώλια και στην πράξη το μνημόνιο και η στρατηγική για το 2013 - 2020.

Με βάση τα όσα ανακοίνωσε χτες ο Κ. Σκανδαλίδης, θα υπάρχουν τρεις μορφές συλλογικών αγροτικών οργανώσεων:

1) «Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ) με τη μορφή του συνεταιρισμού/ μεριδιούχοι».

2) «Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) με τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας ΑΕ ή ΕΠΕ».

3) «Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ), αποκλειστικά όσες πληρούν το κοινοτικό κανονιστικό πλαίσιο, τους περιορισμούς και τις οριοθετήσεις του, ανεξαρτήτως νομικής μορφής».

Οπως, επίσης, ανακοινώθηκε:

-- «Ολοι οι συνεταιρισμοί αγροτικών προϊόντων θεωρούνται πρωτοβάθμιοι και διέπονται από τους ίδιους κανόνες, συμπεριλαμβανομένων και των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών».

-- «Οι κάθε μορφής συνεταιριστικές ενώσεις, κοινοπραξίες συνεταιρισμών και συνεταιριστικές εταιρείες, που συγκροτούνται από παραγωγούς ή και συνεταιρισμούς και έχουν τη μορφή κεφαλαιουχικής εταιρείας, θεωρούνται Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και είναι ανεξάρτητες από τη λειτουργία των συνεταιρισμών».

Στο σχετικό κείμενο διαβούλευσης αναφέρεται ακόμα πως δημιουργείται «Εθνικό Μητρώο Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων» και ότι: «Εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, οι ΑΣΟ προσκομίζουν τα απαιτούμενα στοιχεία στην Εποπτική Αρχή για την εγγραφή στο Μητρώο. Σε περίπτωση που δεν προσκομίσουν τα στοιχεία, δεν αναγνωρίζονται». Επίσης αναφέρεται πως οι αρχικά καταχωρούμενες ως μη ενεργές, σε περίπτωση που δε συγχωνευθούν με ενεργές ΑΣΟ έως τις 31-12-2011, οδηγούνται σε αναγκαστική εκκαθάριση. Αναφέρεται, ακόμα, πως για την ίδρυση μιας ΑΣΟ απαιτείται ελάχιστο εταιρικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ, ενώ οι μη ενεργές ΑΣΟ για δύο συνεχόμενα έτη οδηγούνται σε αναγκαστική εκκαθάριση και διαγράφονται από το μητρώο. Για τις μη ενεργές Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα θα είναι τρία χρόνια.

Η ΠΑΓΕΣΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών) μετονομάζεται, όπως φαίνεται, σε ΠΕΣΑΓΟ (Πανελλήνια Ενωση Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων). Την ΠΕΣΑΓΟ εκλέγουν οι οργανώσεις και των τριών κατηγοριών που συμμετέχουν στο μητρώο και των οποίων αποτελεί τη συντονιστική οργάνωση. Η εκλογή των μελών της Γενικής Συνέλευσης, που αποτελεί το κορυφαίο της όργανο, γίνεται κατά αυτοδιοικητική περιφέρεια, με καθολική ψηφοφορία όλων των παραγωγών αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι είναι μέλη των οργανώσεων που ανήκουν στην περιφέρεια.

Ο Κ. Σκανδαλίδης ανέφερε ακόμα πως στο επικείμενο νομοσχέδιο μπορεί να προστεθούν και 4 - 5 άρθρα ακόμα για τον αγροτικό συνδικαλισμό αν υπάρχει συναίνεση και συνεννόηση με τους εκπροσώπους των αγροτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ανάμεσα στα άλλα, στο ίδιο νομοσχέδιο θα θεσμοθετηθούν και τα δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων, όπου, όπως και στους νέου τύπου συνεταιρισμούς, θα μπορούν επίσης να συμμετέχουν έμποροι αγροτικών προϊόντων και εφοδίων...

Από τέτοιες ρυθμίσεις η φτωχομεσαία αγροτιά δεν έχει κανένα κέρδος και κανένα όφελος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ