Παρασκευή 21 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2010
Μαζεύουν φόρους για την πλουτοκρατία

Πάνω και από τους αντιλαϊκούς στόχους η καρατόμηση των δαπανών

Το κλείσιμο του προϋπολογισμού για το 12μηνο του 2010 ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών με τα τελικά στοιχεία, παρά και τις απανωτές αναθεωρήσεις στόχων, να προαναγγέλλουν τη λήψη των συμπληρωματικών πακέτων που έχουν από κοινού σχεδιάσει η κυβέρνηση με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μάζα των εσόδων από ΦΠΑ εμφανίζει αύξηση 4,8%, γεγονός που βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις πολύ μεγαλύτερες ανατιμήσεις των φόρων σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων μαζικής λαϊκής κατανάλωσης. Σε κάθε περίπτωση η «εντός πλαισίων» εκτέλεση του προϋπολογισμού στηρίχτηκε στην υπερεκμετάλλευση και στη φοροαφαίμαξη του λαού. Τους φόρους που μαζεύουν τους προσφέρουν στην πλουτοκρατία. Ετσι οι δαπάνες για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους έπιασαν τα 32,8 δισ. ευρώ, ποσά που είναι δυο και πλέον φορές πάνω από τις «δαπάνες» για ασφάλιση - περίθαλψη και κοινωνική προστασία. Τα στοιχεία για το τελικό κλείσιμο του προϋπολογισμού, για το 2010, δείχνουν ότι τα κονδύλια για «επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων» είναι χαμηλότερα ακόμη και από αυτά που οι ίδιοι είχαν προβλέψει. Στο απόλυτο μηδέν διαμορφώνεται η λογιστική εγγραφή για ποσά που αφορούν σε νέες προσλήψεις στο δημόσιο, επίσης προκειμένου να πιάσουν τον αντιλαϊκό πήχη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εμφανίζει το υπουργείο Οικονομικών :

Εσοδα : Διαμορφώθηκαν σε 51,2 δισ. ευρώ παίρνοντας αύξηση 5,5% και έναντι αντιλαϊκού στόχου στο 6%.

Δαπάνες : Για τις πρωτογενείς δαπάνες (μισθοί-συντάξεις) η κατρακύλα φτάνει στο 10,9% (65,2 δισ. ευρώ), πάνω και από το στόχο τους (-9%). Για τόκους πλήρωσαν 13,2 δισ. ευρώ ή 7,3% περισσότερα σε σχέση με το 2009 χωρίς στα ποσά αυτά να περιλαμβάνονται τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών που σκοπεύουν να τα «εξυπηρετήσουν» στα πολλά επόμενα χρόνια.

Το εμφανιζόμενο «έλλειμμα» φτάνει στα 19,5 δισ. ευρώ (από 30,9 δισ. ευρώ για το 2009) με πτώση 37%.

Οφειλές

Στη μείωση των εμφανιζόμενων ελλειμμάτων συμπράττουν και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή κρατικών υποχρεώσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, τους λεγόμενους ΟΤΑ κ.α. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών, στο τέλος Οκτώβρη του 2010 αυτά τα χρέη έφτασαν σε 8,2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα : νοσοκομεία : 6,5 δισ. ευρώ, ασφαλιστικά ταμεία : 660,1 εκατ. ευρώ, ΟΤΑ : 365,2 εκατ. ευρώ, διάφορα νομικά πρόσωπα : 116,2 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ