Πέμπτη 10 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ»
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στην εργοδοτική αδιαλλαξία

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
«Δε σταματάμε τον αγώνα και την απεργία διαρκείας, αν δεν ανακληθούν άμεσα οι 34 απολύσεις εργαζομένων».

Αυτή την αδιαπραγμάτευτη θέση διαμήνυσαν χτες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας. Στη συνάντηση που έγινε με την γενική γραμματέα του υπουργείου Α. Στρατινάκη συμμετείχε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης Ν. Μάνεσης και συνδικαλιστές του επιχειρησιακού σωματείου και της Ομοσπονδίας Μετάλλου.

Ο εργοδότης στη συνάντηση εμφανίστηκε αδιάλλακτος, εμμένοντας στα αντεργατικά μέτρα των μαζικών απολύσεων, ή εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας ή 5ωρη εργασία με μείωση αποδοχών. Πρόβαλε, μάλιστα, ότι η επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και έχει χρέη. Οταν, όμως, οι συνδικαλιστές κατέθεσαν στη συνάντηση συγκεκριμένα στοιχεία (τεράστια αύξηση παραγωγής, επιδότηση για εξαγωγές κ.ά.), που αποκαλύπτουν την κερδοφορία της επιχείρησης, δεν μπόρεσε να τα αμφισβητήσει στην πράξη. Αποκαλύφτηκε, ουσιαστικά, ότι ο εργοδότης αυτό που αξιώνει είναι οι εργαζόμενοι στα καμίνια του Χαλυβουργείου να κοστίζουν ακόμα πιο φτηνά.

Ιδιαίτερα προκλητική εμφανίστηκε η γγ του υπουργείου, κρατώντας μια μεσοβέζικη στάση και καλώντας τις δύο μεριές να «διαβουλευτούν» για να λύσουν τις διαφορές τους. Στάση που εξόργισε τους συνδικαλιστές του σωματείου, τονίζοντας ότι έχουν απέναντί τους «υπουργείο της εργοδοσίας και όχι της εργασίας». Ενδεικτικό της στάσης της εκπροσώπου του υπουργείου αποτέλεσε και το γεγονός ότι πριν τη συνάντηση βρισκόταν κλεισμένη στο γραφείο με τον εργοδότη και στη συνέχεια κάλεσαν μόνο τον ...πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μετάλλου Γ. Στεφανόπουλο (συνδικαλιστικό στέλεχος της ΠΑΣΚΕ), κάτι, φυσικά, που δεν επέτρεψαν οι υπόλοιποι συνδικαλιστές του σωματείου και του ΠΑΜΕ.

«Συνεχίζουμε τον αγώνα, με μοναδικό αίτημα την ανάκληση των απολύσεων, αυτό και τίποτε άλλο», τόνισε μετά τη συνάντηση ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους έξω από το υπουργείο και τους κάλεσε να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις και συγκεκριμένα: Με συγκέντρωση σήμερα στις 10 π.μ. έξω από τα γραφεία της επιχείρησης στην Κηφισιά και το απόγευμα συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα και αύριο Παρασκευή στις 5.30 μ.μ. στην εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης με συναυλία στο χώρο του εργοστασίου που διοργανώνουν η Γραμματεία Μετάλλου Αττικής του ΠΑΜΕ και άλλα σωματεία.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο Θ. Κούτρας, στέλεχος της Γραμματείας Μετάλλου του ΠΑΜΕ, τόνισε: «Ο αγώνας σας είναι στην κόψη του ξυραφιού. Η εργοδοσία θέλει να σας βάλει να δουλεύετε σαν δούλοι. Δε πρέπει να το επιτρέψετε. Οι κινητοποιήσεις σας πρέπει να συνεχιστούν, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μόνο ο ενωμένος αγώνας σας θα σπάσει την αδιαλλαξία της εργοδοσίας».

Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ε΄ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ