Τετάρτη 13 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ετοιμάζουν μέτρα - κόλαφο για τον κυπριακό λαό

Παζάρια και ανταγωνισμοί στο «τρίγωνο» ΕΕ - ΔΝΤ - Ρωσία

Στα 15 δισ. ευρώ υπολογίζουν τις δανειακές ανάγκες της Κύπρου και ο επιμερισμός της ζημιάς είναι αντικείμενο οξυμένων ανταγωνισμών
Στα 15 δισ. ευρώ υπολογίζουν τις δανειακές ανάγκες της Κύπρου και ο επιμερισμός της ζημιάς είναι αντικείμενο οξυμένων ανταγωνισμών
Οι εξελίξεις στην Κύπρο και τα παζάρια για τη διαχείριση της κρίσης παραμένουν κυρίαρχα στην Ευρωζώνη, στο φόντο οξυμένων ανταγωνισμών, στους οποίους εμπλέκονται το ΔΝΤ και η Ρωσία. Σύμφωνα με όσα καταγράφει ο κυπριακός Τύπος, η τρόικα βάζει θέμα περαιτέρω μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, περιορισμού των κοινωνικών παροχών, αναδιάρθρωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος, περικοπών σε Υγεία και Παιδεία, προκειμένου να υπογράψει το μνημόνιο για τη δανειοδότηση της κυπριακής οικονομίας.

Πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης είναι να οριστικοποιηθεί το Μνημόνιο ως την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η διεθνής αξιολόγηση των διαδικασιών για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Κύπρο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ξένους δανειστές και εταίρους, ετοιμάζουν το επόμενο επώδυνο πακέτο για τον κυπριακό λαό, χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί το εύρος του, αφού ανοιχτός παραμένει ο τρόπος με τον οποίο θα ενταχθούν στη συμφωνία οι ενεργειακοί πόροι.

Ενδεικτικά, για τον τομέα της Υγείας, σύμφωνα με κυπριακές πηγές, η τρόικα στην έκθεσή της θα προτείνει μεταξύ άλλων την κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την αύξηση του αριθμού των ασθενών ανά νοσηλευτή. Στην Παιδεία, θα εισηγείται την ενοποίηση σχολείων και την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι η τρόικα πρότεινε δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο του ποσού που χρειάζεται (περίπου 5 δισ.), να εξασφαλιστεί με άλλους τρόπους, ώστε να παραμείνει βιώσιμο το χρέος. Στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για ενίσχυση ύψους 2 δισ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση, μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών που έχουν έδρα την Ελλάδα, ζήτημα στο οποίο αντιδρά η ΤτΕ. Πιθανολογείται ότι τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ μπορεί να προέλθουν από την εξαγορά και την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας από τη Ρωσία, όπως επιδιώκει η κυπριακή κυβέρνηση.

Στο παζάρι και η Ρωσία

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής αναμένεται τις επόμενες μέρες να μεταβεί στη Μόσχα για να συναντήσει το Ρώσο ομόλογό του. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί η απαίτηση μελών της τρόικας να συμμετάσχει η Ρωσία στο πρόγραμμα δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και μείωση του επιτοκίου για το δάνειο που έχει δώσει η Μόσχα στη Λευκωσία, ύψους 2,5 δισ. ευρώ με παράταση της αποπληρωμής του μέχρι το 2022 (από το 2016).

Σύμφωνα εξάλλου με τον «Dow Jones Newswires», η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία συνεχίζουν να πιέζουν την Κύπρο για «κούρεμα» των μεγάλων τραπεζικών καταθέσεων, ώστε να μειωθεί το μέγεθος του λεγόμενου «πακέτου διάσωσης». Η Κύπρος αντιτείνει ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να προκαλέσει μαζική φυγή καταθέσεων και να την αναγκάσει σε έξοδο από την Ευρωζώνη.

Ολα αυτά στο φόντο των στοιχείων που δείχνουν ότι το κυπριακό ΑΕΠ κατέγραψε συρρίκνωση 3,4% σε ετήσια βάση στο δ' τρίμηνο του 2012, με τη στατιστική υπηρεσία να υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις από πτώση 3,1% που είχε υπολογίσει αρχικά. Η συρρίκνωση σηματοδοτεί το έκτο διαδοχικό τρίμηνο που η κυπριακή οικονομία παραμένει σε «αρνητική περιοχή». Σε επίπεδο τριμήνου, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους συρρικνώθηκε κατά 1,1% από το γ' τρίμηνο. Το υπουργείο Οικονομικών είχε προβλέψει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 2,4% το 2012 και επιπλέον 3% το 2013.

Χτες εξάλλου, ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδης, είχε συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλ. Ντάουνερ, με θέμα την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό. Η όποια προεργασία ωστόσο, αναμένεται τον επόμενο μήνα, καθώς σύμφωνα και με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, ως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή τίθενται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τα οικονομικά θέματα.

Χτες ο Ν. Αναστασιάδης δέχτηκε και τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζον Κένινγκ. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη απόφαση της νέας κυβέρνησης που έσπευσε να ανακοινώσει ο Ν. Αναστασιάδης τη μέρα της εκλογής του, ήταν η έναρξη της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ