Τετάρτη 13 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΕΠΙΒΑΤΗΓΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
Σε λίγο θα ζητήσουν από τους ναυτεργάτες να δουλεύουν τζάμπα

Σήμερα στις 10.30 το πρωί η Γενική Συνέλευση της ΠΕΜΕΝ

Την αξίωσή τους για μείωση των μισθών κατά 10% και την επαναδιαπραγμάτευση, δηλαδή κατάργηση των αμοιβών για τα εξπρές δρομολόγια και τις άγονες γραμμές, επανέφεραν χτες οι εφοπλιστές των επιβατηγών και ακτοπλοϊκών πλοίων στη διάρκεια της τρίτης διαπραγματευτικής συνάντησης της εφοπλιστικής Ενωσης με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι εφοπλιστές, εξοπλισμένοι από την αντιλαϊκή πολιτική, αξιώνουν τη δραστική μείωση των αποδοχών των ναυτεργατών, αυξάνοντας το βαθμό της ήδη άγριας εκμετάλλευσης στα καράβια. Απαιτούν αυτά όταν οι ναυτεργάτες μέχρι τώρα έχουν δει την αύξηση της άμεσης φορολογίας τους κατά 300%, χώρια τα χαράτσια (ΤΑΠ, αλληλεγγύης). Από την άλλη, οι εφοπλιστές, σύμφωνα με το ν.27/75 απαλλάσσονται για 6 χρόνια από κάθε φορολογία για τα νεότευκτα πλοία τους, ενώ συνολικά οι φορολογικές υποχρεώσεις τους εξαντλούνται με τη φορολόγηση στη βάση της χωρητικότητας και της ηλικίας του πλοίου με το σύστημα «tonnage tax» και όχι με κριτήριο τα ετήσια έσοδα και τα κέρδη τους. Σε αυτά να προστεθούν και οι ετήσιες επιδοτήσεις που για τους ακτοπλόους εφοπλιστές το 2102 ανήλθαν σε 125 εκατ. ευρώ.

Πριν τη συνάντηση με την Ενωση των εφοπλιστών των επιβατηγών πλοίων (ΣΕΕΝ) έγινε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, όπου κάτω από την αποφασιστικότητα των ναυτεργατών όπως αυτή εκφράστηκε με τον 7ήμερο απεργιακό αγώνα τους και την απεργία στις 20 Φλεβάρη, αποφασίστηκε να μη γίνει αποδεκτή καμία πρόταση για μείωση των αποδοχών.

Σήμερα στις 10.30 το πρωί θα γίνει η γενική συνέλευση της ΠΕΜΕΝ. Οι μηχανικοί θα εκτιμήσουν τη δράση του προηγούμενου διαστήματος, θα καθορίσουν τους στόχους και το αγωνιστικό πρόγραμμα για το επόμενο διάστημα. Ενώ βασικός άξονας της συνέλευσης θα είναι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ενωσης: «Ούτε βήμα πίσω. Κλιμάκωση της δράσης τώρα για υπογραφή ΕΓΣΣΕ και κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων με βάση της πραγματικές μας ανάγκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ