Τετάρτη 13 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ «ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ»
Ανακυκλώνουν τους ανέργους - ενισχύουν τις επιχειρήσεις

Αντιγραφή από τα κιτάπια της ΕΕ τα μέτρα που παρουσίασε χτες ο Ε. Βενιζέλος

Ανακύκλωση των ανέργων, προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, δημιουργία επιδοτούμενων προσωρινών θέσεων εργασίας, σύσταση επιχειρήσεων «κοινωνικής οικονομίας», που μεταθέτουν ουσιαστικά την Πρόνοια στους επιχειρηματίες, επιδοτήσεις και φτηνά εργατικά χέρια στους εργοδότες, με χρήματα των εργαζομένων, συνθέτουν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την «ανάσχεση» της ανεργίας, που παρουσίασε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, οι προτάσεις του αφορούν τη διατήρηση 500.000 θέσεων με «επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών» και ενίσχυση των «προγραμμάτων επανακατάρτισης», τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας, από τις οποίες οι 100.000 μέσω της Τοπικής Διοίκησης, 20.000 θέσεις σε συνεταιριστικές εταιρείες «κοινωνικής οικονομίας» και 80.000 «για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους». Σύμφωνα με τον Ε. Βενιζέλο, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, είναι 1,3 δισ. ευρώ, τα 750 εκατ. από τους πόρους του ΕΣΠΑ, 400 εκατομμύρια από λογαριασμό των ΙΚΑ - ΟΑΕΔ και 150 από τους πόρους των ΛΑΕΚ - ΟΑΕΔ.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:

1. «Ενίσχυση της απασχόλησης με δημιουργία νέων προσωρινών θέσεων εργασίας για μικρά έργα κοινωφελούς σκοπού και υπηρεσίες».

Οι συγκεκριμένες θέσεις θα έχουν διάρκεια 8 μήνες, με μεροκάματο από 21 - 25 ευρώ που θα καλύπτει ο ΟΑΕΔ (δηλαδή χρήματα των εργαζομένων). Οι δήμοι και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα προσλάβουν τους ανέργους θα πληρώνουν μόνο τις εργοδοτικές εισφορές (150 - 180 ευρώ). Οι θέσεις θα αφορούν κυρίως τομείς της καθαριότητας, με στόχο να εργαστούν 100.000 άνεργοι από νοικοκυριά που δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος. Ουσιαστικά, επιχειρηματίες και δήμοι εξασφαλίζουν φτηνά εργατικά χέρια και ανοίγουν το δρόμο για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στους τομείς της καθαριότητας, όπου ισχύει ακόμα το καθεστώς των ΒΑΕ.

2. «Διατήρηση θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και ενίσχυση των προγραμμάτων επανακατάρτισης».

Η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται να ενισχύσει μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού το ΠΑΣΟΚ προτείνει να την καρπωθούν επιχειρήσεις που μπορούν να δεχτούν κρατικές ενισχύσεις μέχρι και 500.000 ευρώ. Οι επιχειρηματίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, στο όνομα της μείωσης του «κύκλου εργασιών τους» και προκειμένου να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, δε θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζόμενους, ενώ μέσω του προγράμματος «επανακατάρτισης» θα μπορούν ακόμα και να «γλιτώνουν» μέρος από την καταβολή του μισθού. Την κάλυψη των πόρων θα αναλάβουν ΙΚΑ και ΟΑΕΔ (400 εκατομμύρια), δηλαδή και πάλι οι εργαζόμενοι, ενώ 100 εκατομμύρια θα δοθούν από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

3. «Ανάπτυξη επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας ως τρίτου πυλώνα της οικονομίας».

Πρόκειται για πρόγραμμα ιδιαίτερα διαδεδομένο στους κόλπους της καπιταλιστικής ΕΕ (απασχολείται περίπου το 7% του εργατικού δυναμικού σε χώρες όπως η Βρετανία, Βέλγιο, Γαλλία κ.ά.). Στόχος είναι, από τη μια, η εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση των υπηρεσιών Πρόνοιας και από την άλλη η δημιουργία περιστασιακών υποδομών για την υποκατάσταση των κρατικών δομών, άρα και την απαλλαγή από τη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το πρόγραμμα θα αφορά την επιδότηση ανέργων, για σύσταση και λειτουργία «επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας», με ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ για 10.000 ανέργους, από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Η σύσταση «επιχειρήσεων κοινωνικής οικονομίας» θα φορά μεταξύ άλλων την παροχή φροντίδας κατ' οίκον, τη δημιουργία κοινωνικών παντοπωλείων, φαρμακείων, λαχανόκηπων και την παροχή συσσιτίων κ.ά. Από τη μία, η κυβέρνηση διαλύει και τις υποτυπώδεις δομές Πρόνοιας, πετσοκόβει αναπηρικές συντάξεις κι επιδόματα και, από την άλλη, αξιοποιεί ευπαθείς ομάδες, για να ανοίξει το δρόμο στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Πρόνοιας.

4. «Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για νέους ανέργους ηλικίας μέχρι 32 ετών».

Οι νέοι άνεργοι που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα εργάζονται για έξι μήνες, συνδυάζοντας «πρακτική άσκηση και απασχόληση» με μισθό 511 ευρώ μεικτά (420 ευρώ καθαρά) βάσει του νόμου 4046/2012 που ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πετσόκοψε τον κατώτατο μισθό των νέων. Οι εργοδότες θα εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους, καταβάλλοντας μόνο το 25% των εργοδοτικών εισφορών, με βάση το μισθό των 511 ευρώ. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν 80.000 νέοι άνεργοι μέσα στο 2013 και το κόστος υπολογίζεται σε 250 εκατομμύρια ευρώ (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαγαζάκι της μεγαλοεργοδοσίας ο ΟΑΕΔ(2016-09-06 00:00:00.0)
Κοροϊδεύει εργαζόμενους και άνεργους(2013-04-25 00:00:00.0)
Ψίχουλα στους εξαθλιωμένους(2012-03-11 00:00:00.0)
Μέτωπο πάλης για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων(2010-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ