Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΕΒΟ.-- Ενώ συνεχίζεται η ενδοαστική διαπάλη στην Ουκρανία με αφορμή τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ΕΕ και τη μη υπογραφή σύνδεσής της, χτες συνεχίστηκαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και η προσπάθεια να καταληφθούν κυβερνητικά κτίρια. Ωστόσο φαίνεται ότι δεν υπάρχει η συμμετοχή των προηγούμενων ημερών, γι' αυτό και ο πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ κάλεσε σε «τερματισμό της πολιτικής έντασης», ενώ επιβεβαίωσε ότι ουκρανική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στις Βρυξέλλες. Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η χώρα του θέλει «σταθερότητα και τάξη», ενώ ο ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ αντιδρώντας στις επικρίσεις του ΝΑΤΟ «κάλεσε τις ξένες χώρες να απέχουν από οποιαδήποτε ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας.

ΜΕΞΙΚΟ.-- Η κλοπή ενός φορτηγού στην πόλη Τεποχάκο του Μεξικού, που μετέφερε ιατρικό μηχάνημα προς απόσυρση που περιείχε τη ραδιενεργό ουσία Κοβάλτιο 60 (χρησιμοποιείται στην ακτινοθεραπεία) έχει προκαλέσει ανησυχία στις αρχές της χώρας αυτής. Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έχουν παρατηρηθεί παρόμοιες κλοπές και σε άλλες χώρες, αφού το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις λεγόμενες «βρώμικες βόμβες».

ΑΒΑΝΑ.-- Η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί σε αμοιβαία βάση την απελευθέρωση του Αμερικανού Αλαν Γκρος, που δούλευε για το «μαγαζί» της CIA, USAID, και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση για εγκληματικές ενέργειες κατά της ανεξαρτησίας ή της εδαφικής ακεραιότητας της Κούβας όταν συνελήφθη να παραδίδει υλικό δορυφορικής επικοινωνίας σε ομάδα μισθοφόρων αντεπαναστατών. Η πρόταση που κάνει είναι να απελευθερωθούν ταυτόχρονα και οι 4 Κουβανοί αγωνιστές που είναι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ εδώ και μια 15ετία γιατί υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους από τις επιθέσεις της μαφίας του Μαϊάμι. Η απάντηση ήρθε μετά στην ανακίνηση του θέματος του Γκρος από την οικογένειά του και πολιτικούς στις ΗΠΑ.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Σήμερα θα συναντήσει την ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Ο επικεφαλής Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ τον κάλεσε «να εργαστεί για να σώσει τις διαπραγματεύσεις που παραπαίουν εξαιτίας της ισραηλινής εμμονής στους εποικισμούς και στα εντελώς αδικαιολόγητα εγκλήματα». Χτες, 36 ΜΚΟ (διεθνείς και ντόπιες) κάλεσαν την ισραηλινή ηγεσία να σταματήσει να κατεδαφίζει παλαιστινιακά σπίτια για να επεκταθούν εβραϊκοί εποικισμοί στην περιοχή Γ της Δυτικής Οχθης (60% του συνόλου του εδάφους) που βρίσκεται υπό τον έλεγχό του Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι έχουν ήδη κατεδαφιστεί 207 σπίτια.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Γενική απεργία πραγματοποιήθηκε χτες στην περιοχή Τόζερ στο νότο της Τυνησίας με βασικό αίτημα τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων κατά της φτώχειας, της ανεργίας και για τις κρατικές επενδύσεις. Την απεργία διοργάνωσε η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών και η Ενωση Αυτοαπασχολούμενων.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Κοντά σε συμφωνία που θα επιτρέπει στην αυτόνομη κουρδική περιοχή να εξάγει, διά μέσου ενός νέου πετρελαιαγωγού, πετρέλαιο στη γειτονική Τουρκία και θα περιέχει συγκεκριμένες προβλέψεις για τη διανομή των εσόδων φέρονται να βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση του βορείου Ιράκ και η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται με διαμεσολάβηση της Τουρκίας, συναντήσεις έγιναν στο περιθώριο της συνόδου του ΟΠΕΚ, και εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την επίτευξη γενικότερης συμφωνίας διαχείρισης των ενεργειακών πόρων του Ιράκ.

ΚΑΪΡΟ.-- Την απελευθέρωση, χωρίς απαγγελία κατηγορίας, 23 διαδηλωτών κοσμικών οργανώσεων δικαιωμάτων που είχαν συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα λόγω της συμμετοχής τους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας χωρίς να έχει ληφθεί προηγουμένως άδεια από τις αρχές αποφάσισε χτες αιγυπτιακό δικαστήριο. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν ακριβώς ενάντια στο νέο νόμο που περιστέλλει το δικαίωμα των διαδηλώσεων.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ.-- Αρνήθηκε το Βατικανό να δώσει πληροφορίες στον ΟΗΕ, στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγεται από την αρμόδια υπηρεσία του Οργανισμού για τα δικαιώματα των παιδιών, σχετικά με τις καταγγελθείσες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από καθολικούς ιερείς, μοναχούς και μοναχές.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Θαρραλέα μάχη για τη ζωή δίνει ο 95χρονος πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα δηλώνουν μέλη της οικογένειάς του σε διεθνή ΜΜΕ. Ο Μαντέλα νοσηλεύεται κατ' οίκον έπειτα από τρίμηνη παραμονή του σε νοσοκομείο της Πρετόρια το περασμένο καλοκαίρι.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Αποτροπιασμό προκαλεί στην Αλβανία η δολοφονία ενός μαθητή μόλις 16 ετών από ένοπλο δράστη για άγνωστο λόγο σε λύκειο της περιοχής Shkozet κοντά στο Δυρράχιο. Ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών Σαΐμιρ Ταχίρι καταδίκασε τη δολοφονία δηλώνοντας ότι «χρειάζεται ένα νέο σχέδιο ενίσχυσης μέτρων ασφαλείας στα σχολεία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ