ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάη 2008
Σελ. /32
Το καπιταλιστικό κέρδος είναι ο αντίπαλος

Του Κώστα Μητρόπουλου από τα ΝΕΑ
Του Κώστα Μητρόπουλου από τα ΝΕΑ
Καλά, ο Στυλιανίδης κάνει ακριβώς τη δουλειά του. Προωθεί τα μαγαζιά που θα πουλάνε δήθεν γνώση, έτσι που οι επενδυτές να έχουν κέρδη. Αυτό είπε, δεν το έκρυψε.

Καλά, οι πρυτάνεις, και όχι μόνον αυτοί, φροντίζουν να γίνει πιο σφιχτή η σχέση με το μεγάλο κεφάλαιο, που είναι ήδη μέσα στο πανεπιστήμιο.

Αλλά κάποιοι δημοσιογράφοι τι βιολί βαράνε; Δεν πρόλαβε να κάνει κιχ ο υπουργός κι άρχισαν τις αναλύσεις για την «παράβαση καθήκοντος» απ' όσους δε σπεύδουν να εφαρμόσουν το νέο νόμο - πλαίσιο. Ετσι και εκ του αποτελέσματος ο νέος νόμος αναδεικνύεται σε λαιμητόμο.

Αλλο: Στα ψιλά του ρεπορτάζ για τον ΟΤΕ, περνάει και μια είδηση ότι ο Παπαδημούλης του ΣΥΝ ζητάει να μάθει αν είναι «σύννομη» με το κοινοτικό δίκαιο η μετοχοποίηση. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ δεν εκφράζει καμιά διαφωνία με το παζάρι. Ρωτάει να μάθει μόνο αν είναι σύννομο. Και κάτι ακόμα: Αν έπρεπε να γίνει δημόσια το παζάρι, ώστε να πάρουν κι άλλοι μέρος. Αυτό στην πράξη. Γιατί στα λόγια πάνε σύννεφο οι κορόνες για τον «πνεύμονα» (έτσι τον χαρακτήρισε ο Λαφαζάνης), που άμα τον χάσει η Ελλάδα θα πεθάνει. Αυτός ο «πνεύμονας», βέβαια, έχει πάψει προ πολλού να είναι έστω και κρατικής ιδιοκτησίας καπιταλιστική επιχείρηση. Μια ιδιωτική καπιταλιστική επιχείρηση είναι, οι μετοχές της οποίας αλλάζουν χέρια όπως συμβαίνει σε κάθε τέτοιου τύπου εταιρεία. Ο ΣΥΝ είναι συνεπής. Θέλει «δημοκρατικό καπιταλισμό» με κανόνες. Το πρόβλημα είναι πως οι καπιταλιστές το βλέπουν αλλιώς, καθώς δικό τους το παιχνίδι, δικοί τους και οι κανόνες. Αφήνουν στους υπαλλήλους τη χρέωση να ψάξουν τρόπους, ώστε να εξασφαλιστεί και η αναγκαία κοινωνική συναίνεση. Η συζήτηση για τους κανόνες ιδιωτικοποίησης είναι συζήτηση για την εξασφάλιση συναίνεσης.

Τρίτο παράδειγμα: Τη μια λένε πως για να υπάρχουν φτηνές τιμές στα προϊόντα, χρειάζονται φτηνούς εργάτες και άρα - εκτιμούν - λογικά οι καπιταλιστές πρέπει να πάνε να επενδύσουν εκεί που υπάρχουν φτηνοί εργάτες. Την άλλη, διαπιστώνουν πως η κρίση επιβάλλει μέτρα προστατευτισμού για τα προϊόντα από τις χώρες χαμηλού εργατικού κόστους. Τι θέλουν; Χαμηλότερους μισθούς παντού. Οι μισθοί, βέβαια, δεν καθορίζουν την τιμή των προϊόντων, το ύψος τους, όμως, επηρεάζει το καπιταλιστικό κέρδος, καθώς αυτό βγαίνει από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκμετάλλευση ζωντανής εργασίας.

Και στον ΟΤΕ, και στα Πανεπιστήμια, και στις τιμές ένα αναδεικνύεται: Κοροϊδεύει χοντρά τον κόσμο όποιος διακηρύσσει πως μια καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού είναι η λύση.

-- Οποιος κι αν έχει τις μετοχές του ΟΤΕ, όταν αυτός ο οργανισμός δε λειτουργεί για την ανάπτυξη προς όφελος του λαού, είναι ενάντια στο λαϊκό συμφέρον. Κέρδος και λαϊκό συμφέρον είναι ασυμβίβαστα, άρα η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται για το ποιος θα είναι ο καπιταλιστής που κερδίζει. Το θέμα είναι να μην υπάρχει καπιταλιστής σ' αυτόν τον τομέα.

-- Ιδιωτικά ή όχι τα πανεπιστήμια, ΑΣΟΕΕ ή Deree, το κρίσιμο είναι ότι δουλεύουν για το μεγάλο κεφάλαιο ήδη. Και, άρα, η συζήτηση δε γίνεται μόνο για το αν το Deree θα έχει δικαίωμα να ονομάζεται πανεπιστήμιο (δεν το έχει, δεν πρέπει να το έχει αυτό το δικαίωμα), αλλά για το πώς θα πάψει η ΑΣΟΕΕ να είναι σχολή από και για τους καπιταλιστές.

-- Τρακόσιες αγορανομικές υπηρεσίες να βγάλεις στο δρόμο, όταν το κύκλωμα της διατροφής το έχουν στα χέρια τους 2-3 πολυεθνικές, το πολύ πολύ που θα κάνει ο ελεγκτής θα είναι να επικυρώνει ως νόμιμες τις υπερτιμολογήσεις. Αντε να χώσει μέσα κάποιον μικρομανάβη, που θα αναδειχτεί από τα ΜΜΕ ως ο μέγας κερδοσκόπος.

Και στις τρεις ιστορίες, το καπιταλιστικό κέρδος είναι ο αντίπαλος.

Για να φύγει αυτό από τη μέση, θέλει μάχη με συγκεντρωμένες δυνάμεις σ' αυτόν το στόχο. Οι διαχειριστικές προτάσεις χαϊδεύουν αυτιά, αλλά και διαιωνίζουν το πρόβλημα, που από καιρό ζητάει ριζική λύση.

Διά ταύτα ΚΚΕ, λαϊκό μέτωπο, για ρήξη και ανατροπή. Τ' άλλα λόγια είναι για να βασιλεύουν οι καπιταλιστές και να θεωρούν οι εργάτες πως το επίδομα ανεργίας είναι σοσιαλισμός.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΛΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΔΥΣΚΟΛΑ

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΒΟΥΡΔΟΥΛΑ: «Από τους πρυτάνεις περιμένουμε να κάνουν χρήση του θεσμικού πλαισίου που τους δίδει το Εθνικό Κοινοβούλιο (...) εκείνοι είναι που υποχρεούνται να ζητήσουν τη συνδρομή της δημόσιας αρχής για να διακοπεί η κατάλυση του ασύλου (...) οι περισσότεροι πρυτάνεις δείχνουν μια αδικαιολόγητη δειλία όταν πρόκειται να εφαρμόσουν αυτά τα καθήκοντά τους (...) η παράβαση καθήκοντος είναι αδίκημα» (ο Μ. Κοττάκης στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ΕΥΑΓΗ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: «Γιατί ένα ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης να έχει 35 δισεκατομμύρια δολάρια στα ταμεία του; Γιατί σήμερα έχει πια καθιερωθεί αυτά τα ιδρύματα να διαθέτουν μόνο ένα μικρό κλάσμα από τα έσοδά τους για τις καθημερινές λειτουργίες τους; Γιατί οι φορολογούμενοι εξακολουθούν να επιδοτούν σχολεία που λειτουργούν ολοένα και περισσότερο σαν κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και όχι σαν εκπαιδευτικά ιδρύματα που φοροαπαλλάσσονται για να μορφώσουν τις επόμενες γενιές;» («αφελείς» ερωτήσεις από τον Στίβεν Γκούντμαν, εκπαιδευτικό σύμβουλο στην εφημερίδα «Μπόστον Γκλόουμπ» / ΤΑ ΝΕΑ).

ΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ: «Ενημέρωση σχετικά με το αν η κυοφορούμενη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Ντόιτσε Τέλεκομ εξασφαλίζει την προστασία των μετόχων της μειοψηφίας σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο κατέθεσε στο ευρωκοινοβούλιο ο Δημ. Παπαδημούλης (ΣΥΝ)» (η είδηση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΜΑΖΙ ΗΤΑΝΕ: «Πριν από σχεδόν δέκα χρόνια όταν η κυβέρνηση Σημίτη και ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Αλ. Παπαδόπουλος επιχειρούσαν τη διοικητική μεταρρύθμιση του "Καποδίστρια" η νεοδημοκρατική ηγεσία σήκωσε λάβαρα άρνησης (...) τώρα "μάχονται" για ακόμη μεγαλύτερους δήμους. Για να επιβεβαιωθεί ακόμη μια φορά η λαϊκή ρήση "στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα"» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ που κρατά ζωντανό το όραμα του σοσιαλισμού

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο εφιάλτης των τιμών

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο πληθωρισμός απειλεί τώρα την οικονομία

Η ΑΥΓΗ: Καλπάζει ο «πληθωρισμός» των φτωχών

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ψυχρολουσία από Παπαδήμο

Η ΝΙΚΗ: Κάπ - ΟΤΕ ήταν ελληνικός

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ» για την πώληση του ΟΤΕ

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Φθηνότερη η φέτα στο Βερολίνο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η συμφωνία προβλέπει και μεταπώληση

ΕΘΝΟΣ: ΚΡΑΧΤΗΣ για ιδιωτικά πανεπιστήμια

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Από 10.000 ευρώ στον κάθε πυρόπληκτο για την ανακατασκευή του σπιτιού του

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μεταγγίσεις θανάτου 2 χρόνια μετά την υπόσχεση

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΑΛΛΑΖΕΙ ο διοικητικός χάρτης της χώρας

Η ΧΩΡΑ: Η Μόσχα απέλασε δύο Αμερικανούς διπλωμάτες

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ τα 4 σημεία - κλειδιά

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ο Αλογοσκούφης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΓΡΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΟΠΛΩΝ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αναζητώντας βαλβίδα εκτόνωσης

«Ολα τα στατιστικά στοιχεία (...) επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η αλυσίδα της κρίσης έχει ενεργοποιηθεί και τείνει να μεταφερθεί κατά τρόπο δυναμικό στην πραγματική οικονομία. Κάτι που αν συμβεί θα κλονίσει σοβαρά πρώτα την οικονομία και στη συνέχεια θα συνταράξει την κοινωνία. Ηδη σποραδικά μεταδίδονται σήματα και μηνύματα ανησυχητικά. Για την ώρα φαντάζουν περιθωριακά, αλλά δεν είναι. Το κοινωνικό καζάνι βράζει και μπορεί να φέρνει εκρήξεις απρόσμενες, αν εγκαίρως δεν ανοίξουν βαλβίδες διαφυγής» (ο Α. Καρακούσης στο ΒΗΜΑ).

Στα σκουπίδια ο ένοχος

«Αν και σε παγκόσμιο επίπεδο εκπέμπεται σήμα κινδύνου για τις ελλείψεις τροφίμων, αλλά και για την άνοδο των τιμών τους, οι Βρετανοί πετάνε στα σκουπίδια κάθε χρόνο τρόφιμα συνολικής αξίας 10 δισ. Λιρών, δηλαδή πάνω από 12 δισ. ευρώ. Περισσότερο από τη μισή ποσότητα τροφής που πετούν οι Βρετανοί στα σκουπίδια κάθε χρόνο και που φτάνει τους 6,7 εκατ. τόνους θα μπορούσε κάλλιστα να καταναλωθεί τονίζει το Πρόγραμμα Δράσης για τα Απόβλητα και τους Πόρους (...) ένας πιο ορθολογικός οικογενειακός προγραμματισμός θα εξοικονομούσε χρήματα όχι μόνο για τις οικογένειες αλλά και για τα δημοτικά συμβούλια που ξοδεύουν 1,2 δισ. το χρόνο για την αποκομιδή των τροφίμων» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ