ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Μάη 2008
Σελ. /32

Κερδοσκοπέλαιο...

Πληθωρισμός ... κερδών!

Στο 4,4 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα της ΟΝΕ, του ευρώ και του Μάαστριχτ.

Πώς εξηγείται; Σε μια χώρα που το 13% των μισθωτών ζουν με εισοδήματα κάτω κι από αυτό το αυθαίρετα καθοριζόμενο ως «όριο» της φτώχειας. Που το 20% του συνολικού πληθυσμού καταφέρνει απλώς να επιβιώνει. Που οι 7 στους 10 συνταξιούχους παίρνουν συντάξεις κάτω από 600 ευρώ. Που η πλειοψηφία των εργαζομένων αμείβεται με μισθούς μεταξύ 500 - 1.000 ευρώ. Που οι εργαζόμενοι προς «δόξαν» των συνδικαλιστικών εργατοπατέρων παίρνουν «αυξήσεις» του 1 ευρώ. Πώς εξηγείται σε αυτή τη χώρα να εκδηλώνονται πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά (η οποία ειρήσθω εν παρόδω λειτουργεί με όλους τους κανόνες του «ελεύθερου» ανταγωνισμού);

Για την ανοδική πορεία του πληθωρισμού είναι προφανές ότι δεν αποτελεί πειστική εξήγηση η μόνιμη επωδός του κ. Γκαργκάνα και των υπολοίπων ταγών, είτε των ημεδαπών (ΣΕΒ) είτε των αλλοδαπών ευαγών ιδρυμάτων (ΔΝΤ, ΟΟΣΑ κλπ.), ότι δηλαδή φταίνε οι μισθοί, οι συντάξεις και γενικώς τα «προνόμια» του εργαζόμενου λαού.

Αυτό που «ταΐζει» την ακρίβεια και τον πληθωρισμό δεν είναι η «σπατάλη» των εργαζομένων. Είναι η ασυδοσία στην αγορά, είναι η κερδοσκοπία πάνω στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, είναι η τοκοφλυφία των τραπεζών μέσω των δανείων και του «πλαστικού χρήματος» και κυρίως είναι η κεφαλαιοκρατική λειτουργία μιας οικονομίας που ελέγχεται από τα μονοπώλια, τα οποία καθορίζουν ανεξέλεγκτα τις τιμές και τις φουσκώνουν, με γνώμονα, πάντα, τη μεγιστοποίηση των κερδών τους.

Ολα αυτά έχουν ως συνέπεια την ανατροφοδοτούμενη σχέση μεταξύ της λιτότητας που πλήττει τους πολλούς, με τη χλιδή που αυτή η οικονομική πολιτική συνεπάγεται για τους λίγους.

*

Η τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ για την πορεία των συνολικών επιχειρηματικών κερδών είναι αποκαλυπτική. Τι προκύπτει: Οτι μέσα στο 2007, και ενώ ο επίσημος πληθωρισμός ήταν 2,9%, τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων έτρεξαν με τετραπλάσιους (!) ρυθμούς και αυξήθηκαν κατά 11,2%. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία στο χώρο της βιομηχανίας, των τραπεζών και των κατασκευαστικών εταιρειών.

Στη μεν βιομηχανία τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 14,1% (πέντε φορές πάνω από τον πληθωρισμό) και τούτο με αύξηση πωλήσεων μόλις 6,7%. Στις δε τράπεζες, η κερδοφορία αυξήθηκε κατά 34% (υπερδεκαπλάσια του πληθωρισμού). Οσο για τις κατασκευαστικές, τα κέρδη τους εκτινάχτηκαν κατά 64%, που σημαίνει σχεδόν είκοσι φορές πάνω από τον πληθωρισμό!

Το συμπέρασμα, επομένως, είναι προφανές: Στην Ελλάδα δεν έχουμε πληθωρισμό μισθών. Εχουμε πληθωρισμό κερδών!


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε»: Κείνα τα Ιουλιανά του '65, και μετά από 5 και μετά από 10 χρόνια, πάλι θα τα θυμούνται...

1859 Στην Αθήνα ξεσπούν τα Σκιαδικά, που φανερώνουν το μίσος του αστυνομικού οθωνικού κράτους κατά των νέων, αλλά και τη μαχητικότητα της «Χρυσής Νεολαίας».

1897 Η κυβέρνηση ζητά τη μεσολάβηση των Μεγάλων Δυνάμεων μετά την ήττα των ελληνικών στρατευμάτων στον ελληνοτουρκικό πόλεμο. Οι Μεγάλες Δυνάμεις «ανταποκρίθηκαν» στο κάλεσμα της ελληνικής άρχουσας τάξης. Σε λίγο αυτές οι δυνάμεις επέβαλαν στην Ελλάδα το Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο, σφραγίζοντας με τους ντόπιους πράκτορές τους την οικονομική και πολιτική υποτέλεια της χώρας.

1910 Οι σιγαροποιοί του Πειραιά κατέρχονται σε απεργία. Πιστεύοντας ότι η εισαγωγή των μηχανών στη σιγαροβιομηχανία ευθύνεται για τα προβλήματά τους, οι απεργοί προβαίνουν σε καταστροφές μηχανολογικού υλικού.

1910 Συνέρχεται η πρώτη Βαλκανική Σοσιαλιστική Συνδιάσκεψη. Ηταν η πρώτη απόπειρα του νεαρού τότε σοσιαλιστικού κινήματος στα Βαλκάνια για συντονισμό των ενεργειών στις χώρες της περιοχής.

1944 Εκτέλεση 92 πατριωτών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ανάμεσά τους 10 γυναίκες.

1947 Ψηφίζεται από την αμερικανική Βουλή το σχέδιο Τρούμαν.

1956 Οι Αγγλοι αποικιοκράτες εκτελούν δι' απαγχονισμού τους Κύπριους πατριώτες αγωνιστές Καραολή και Δημητρίου.

1980 Ο Γεώργιος Ράλλης ορκίζεται πρωθυπουργός, διαδεχόμενος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1994 Ο Νέλσον Μαντέλα ορκίζεται Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.


Εκεί που μας χρωστάγανε...

Από τον αναγνώστη μας, κ. Γ. Νικολαΐδη, λάβαμε την ακόλουθη επιστολή:

*

«Τις τελευταίες ημέρες ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις για το ξεπούλημα του ΟΤΕ στην DEUTSCHE TELECOM, που ανήκει στο γερμανικό δημόσιο. Αυτό, όμως, είναι οξύμωρο, γιατί το γερμανικό δημόσιο χρωστάει στην Ελλάδα κι οφείλει να εξοφλήσει το υποχρεωτικό κατοχικό δάνειο, που πήρε απ' τη ρημαγμένη κατεχόμενη Ελλάδα στο 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο "για τα έξοδα κατοχής της" (!), καθώς και τις πολεμικές αποζημιώσεις για τις τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η γερμανική ναζιστική κατοχή και που ανέρχονται σε πολλές δεκάδες δισ. ευρώ.

Αντί γι' αυτό, το γερμανικό δημόσιο με ένα μικρό μέρος απ' το ποσό που χρωστάει στην Ελλάδα, εξαγοράζει τον ΟΤΕ μας.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι ένοχη, γιατί, αντί να ζητήσει την εξόφληση του επαίσχυντου υποχρεωτικού κατοχικού δανείου και των πολεμικών αποζημιώσεων, παζαρεύει το ξεπούλημα του ΟΤΕ, που είναι περιουσία του ελληνικού λαού».

*

Αδικο έχει ο άνθρωπος;

«Αριστερά»...

Να γυρίσει το 51% του ΟΤΕ στο Δημόσιο ζήτησε προχτές ο κ. Αλαβάνος. Και το ζήτησε στο όνομα της «Αριστεράς». Αλλά ποια γνώμη έχει η «Αριστερά» για το υπόλοιπο 49% του ΟΤΕ; Αν είχε τη γνώμη να επιστρέψει κι αυτό στο Δημόσιο θα το έλεγε. Αλλά δεν το είπε. Επομένως, βασίμως μπορούμε να εικάσουμε ότι η «Αριστερά» δεν έχει πρόβλημα όταν το 49% του δημόσιου πλούτου ξεπουλιέται στους ιδιώτες. Είδες η «Αριστερά»;..

Μανωλάδα

Για όποιον είχε και την ελάχιστη αμφιβολία περί του ποιος αποτελεί το «θερμοκήπιο» της κτηνωδίας που συντελείται εναντίον των εργατών γης στη Μανωλάδα, η προχτεσινή τοποθέτηση του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Χηνοφώτη είναι αποκαλυπτική. Ο ναύαρχος τα είπε «τσεκουράτα»: Οχι μόνο κάλυψε τους τσιφλικάδες, όχι μόνο επέδωσε εύσημο μνεία στην Αστυνομία που τους έκανε πλάτες όταν τρομοκρατούσαν μετανάστες και χτυπούσαν συνδικαλιστές, όχι μόνο έβγαλε φιρμάνι για το ύψος του μεροκάματου, που απ' ό,τι φάνηκε το κοστολογεί στα 25 ευρώ (!), αλλά έκανε και συστάσεις στο ΚΚΕ ότι πριν πάει να συμπαρασταθεί στους εργάτες, θα έπρεπε να ειδοποιήσει την ...Αστυνομία!

Βέβαια, ο κ. υπουργός είχε καλή πρόθεση: Επρεπε να ειδοποιήσει το ΚΚΕ ώστε να σπεύσει η Αστυνομία να προστατέψει τα μέλη του Κόμματος, ισχυρίστηκε σε μια δοκησισοφία ολκής!

Και βέβαια, μετά από αυτά λίγη σημασία έχει να μας εξηγήσει τι έκανε η Αστυνομία, όταν παρουσία της οι τραμπούκοι επιτελούσαν το «έργο» τους. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι εκπροσωπώντας τον κατήφορο της κυβερνητικής πολιτικής, ο κ. Χηνοφώτης εκείνο που εμμέσως ομολόγησε είναι ότι στην Ελλάδα του τσιφλικάδικου «Φαρ Ουέστ», όταν πρόκειται να υπερασπιστείς τα δικαιώματα των εργατών, χρειάζεσαι ...αστυνομική προστασία!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ