Σάββατο 10 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Σημαντικές συλλογές

Με δύο επανεκθέσεις μόνιμων συλλογών του καλωσορίζει το καλοκαίρι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στις 14/5 εγκαινιάζονται οι επανεκθέσεις της Αιγυπτιακής Συλλογής και της Συλλογής Σταθάτου.

Ο αρχαίος αιγυπτιακός πολιτισμός είναι ο μόνος από τους μεγάλους μεσογειακούς πολιτισμούς, εκτός του ελληνικού, που από το 1890 αντιπροσωπεύεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Κατέχει δε σημαντική θέση παγκοσμίως, λόγω του πλούτου, της ποιότητας και σπανιότητας των αντικειμένων της, που καλύπτουν μια περίοδο από την Προδυναστική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή (4000 π.Χ. - 4ος αι. μ.Χ.) Τον πυρήνα της Συλλογής αποτελούν οι μεγάλες δωρεές των ομογενών από την Αίγυπτο, Ιωάννη Δημητρίου και Αλέξανδρου Ρόστοβιτς, που δωρήθηκαν στο μουσείο μεταξύ 1880-1887 και το 1904 αντίστοιχα. Τα εκθέματα (αγάλματα, ειδώλια, στήλες, σαρκοφάγοι, περιβλήματα μουμιών, μούμιες ζώων, αγγεία, ταφικά κιβώτια, πορτρέτα τύπου «Φαγιούμ», κοσμήματα κ.ά.) καλύπτουν όλες τις πτυχές της ζωής του αιγυπτιακού πολιτισμού.

Η Συλλογή Σταθάτου απαρτίζεται από 971 σημαντικά έργα μικροτεχνίας και χρυσοχοΐας από την 5η χιλιετία π.Χ. έως και τα μεταβυζαντινά χρόνια. Πρόκειται για τη συλλογή της Ελένης Σταθάτου (Αλεξάνδρεια 1887-Αθήνα 1982), κόρης πλούσιου Αλεξανδρινού. Η Ε. Σταθάτου διατηρούσε τους θησαυρούς προσβάσιμους στους μελετητές και κληροδότησε τη συλλογή στο μουσείο το 1957. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει νεολιθικά ευρήματα από τη Χαλκιδική, εξαίρετα λίθινα πρωτοκυκλαδικά και μινωικά αγγεία, μυκηναϊκά κοσμήματα, χαρακτηριστικά χάλκινα γεωμετρικά περίαπτα, μοναδικά αρχαϊκά χρυσά κοσμήματα και χάλκινα αγαλμάτια, αργυρά σκεύη του 5ου αι. π.Χ. από την Ιωνία, μεταβυζαντινά αργυρά σκεύη κ.ά.

Στις 18/5 (Διεθνής Ημέρα Μουσείων) το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο οργανώνει ωριαίες ξεναγήσεις στις δύο εκθέσεις, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ