Σάββατο 10 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
Επιλογές
Ζωγραφική και χαρακτική

Εργο του Θέμη Κοντογούρη
Εργο του Θέμη Κοντογούρη
Σχέδια του ζωγράφου Σάββα Γεωργιάδη, παρουσιάζει (έως 31/5)) η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4). Ο καλλιτέχνης «ανοίγει» το μπλοκ των σημειώσεών του, όπου εκδηλώνεται η αγάπη του για ανθρωποκεντρικά έργα. Ο ζωγράφος σημειώνει χαρακτηριστικά: «Η αντίληψη του σχεδίου είναι σα στάχτη καθυποταγμένη σε μια ημίλευκη επιφάνεια, όπου μέσα από την απόλυτη σιωπή δημιουργείται ένας "κραυγαλέα" βουβός κόσμος».

Στον «Τεχνοχώρο» της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη), παρουσιάζεται χαρακτική της Γερμανίδας Kati Mahrt. Η δημιουργός, με φαινομενική ελαφρότητα, αναμειγνύει διάφορες τεχνικές σε μία εικόνα. Το χρώμα σε συνδυασμό με τον ανορθόδοξο χειρισμό της εκάστοτε εκτυπωτικής μήτρας (σφραγίδες, αρνητικές φόρμες, αντικείμενα που προσφέρονται για εκτύπωση) δημιουργεί συνθέσεις με ζωγραφική ποιότητα, απεικονίζοντας καθημερινά μικροαντικείμενα.

Ζωγραφική του Αριστείδη Βλάσση, εκθέτει (έως 17/5) η γκαλερί «Ερση» (Κλεομένους 4). Οπως σημειώνει ο Χάρης Καμπουρίδης: «Ο αστικός κόσμος του Βλάσση μας αντικρίζει όπως οι άγιοι στα εικονοστάσια... Ο ζωγράφος αντλεί από τις παλιές οικογενειακές φωτογραφίες, αλλά βασίζεται και στη δική μας εικονογραφική παράδοση - όπως και οι πρώτοι φωτογράφοι του 19ου αιώνα - στην αγαπητική σχέση με τα λατρευτικά εικονίσματα. Ο Τσαρούχης, ο Θεόφιλος, ο Βασιλείου, ο Φασιανός είναι οι πατέρες αυτής της ζωγραφικής παράδοσης, ο Βλάσσης τους προεκτείνει με τον δικό του τρόπο. Ετσι, μετατρέπει τους πρωταγωνιστές των πινάκων του σε τέμπλο», ενώ «μεταγράφει το αρχέτυπο συναίσθημα ως προς τις απεικονιζόμενες φιγούρες σε σύγχρονη εικαστική γλώσσα και σε σύνθεση με έντονα θεατρικά γνωρίσματα, σύνδεση των προσώπων, των καταστάσεων, των σημείων του δομημένου περιβάλλοντος προς ένα σύνολο μνημειακό, επιβλητικό, αλλά και οικείο...».

Η αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4) φιλοξενεί (έως 27/5) ζωγραφική του Θέμη Κοντογούρη. Πρόκειται για τριάντα έργα, μεγάλων και μικρών διαστάσεων (λάδια σε καμβά), στεριανά και θαλασσινά τοπία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ