Τρίτη 7 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Προτάσεις» διαλόγου αλλά και έμμεσες απειλές

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΙΑΝΤ - ΕΒΙΑΝ.--

Παραμένουν υψηλοί οι τόνοι μεταξύ Τεχεράνης και Λονδίνου για την κράτηση του ενός από τους εννιά Ιρανούς υπαλλήλους της βρετανικής πρεσβείας, που κατηγορείται για «δράση κατά της εθνικής ασφάλειας».

Αναφορά στο ζήτημα έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, που χαρακτήρισε «απαράδεκτη και αδικαιολόγητη» και συμπλήρωσε ότι «αν η συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η Βρετανία θα αναλάβει δράση και θ' αναλάβει δράση μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους της». Η δήλωση αυτή έγινε στο Εβιάν, όπου είχε συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, ο οποίος τόνισε ότι «βρίσκεται στο πλευρό του Λονδίνου».

Την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων ζήτησε ο επικεφαλής του Συμβουλίου των Ειδικών και του Συμβουλίου Διαμεσολάβησης, Χασεμί Ακμπάρ Ραφσαντζανί, χαρακτηρίζοντας τα όσα ακολούθησαν τις εκλογές «ανταγωνισμούς εντός του συστήματος για την καλύτερη δυνατή εξέλιξή του και όχι μάχη για την εξουσία». Πάντως, δεν αναγνώρισε δημόσια το εκλογικό αποτέλεσμα και μίλησε για «προβλήματα που άφησαν πικρή γεύση».

Σκληρή γλώσσα

Η «παρέμβαση των ηγεσιών ορισμένων δυτικών χωρών στα εσωτερικά του Ιράν» θα έχει «αρνητική επίδραση στις σχέσεις μας» και θα «προκαλέσει την αντίδραση του ιρανικού λαού που θα ενωθεί σαν γροθιά». Αυτό υπογράμμιζε, χτες, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ. Απέφυγε, πάντως, να πάρει θέση στην έκκληση του επικεφαλής της Δικαιοσύνης, Αγιατολάχ Σαχρουντί, να κλείσουν όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα και οι ιστοσελίδες που στήριξαν τους αντιπάλους του Αχμαντινετζάντ.

Διπλή γλώσσα

«Ο διάλογος με το Ιράν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ», τόνισε στους «New York Times» ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Ομπάμα, αν και χαρακτήρισε δυσάρεστα τα όσα ακολούθησαν τις εκλογές, συμπλήρωσε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι πρόβλημα του Ιράν».

Την προθυμία της Ουάσιγκτον για διάλογο με το Ιράν διατύπωσε και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος μιλώντας στο ABC. Ο Τζο Μπάιντεν, όμως, προκάλεσε και ένταση, υποστηρίζοντας ότι «αν το Ισραήλ αποφασίσει να πλήξει το Ιράν, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παρέμβουν, γιατί δεν υπαγορεύουν σε μια κυρίαρχη χώρα, πώς να πράξει». Τη δήλωσή του καλωσόρισε ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν.

Το ενδεχόμενο εξαπόλυσης ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν έρχεται στην επιφάνεια και από δημοσίευμα των βρετανικών «Sunday Times» που υποστηρίζει ότι η σαουδαραβική ηγεσία έχει συμφωνήσει μυστικά με το Ισραήλ να του παραχωρήσει άδεια χρήσης του εναέριου χώρου της σε περίπτωση επιχείρησης κατά της Τεχεράνης. Το Ριάντ διέψευσε κατηγορηματικά την είδηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις(2022-10-11 00:00:00.0)
Νέες αμερικανικές κυρώσεις(2013-06-06 00:00:00.0)
Αναζητεί νέο τόπο συνομιλιών(2012-04-07 00:00:00.0)
Στα άκρα η αντιπαράθεση(2009-06-20 00:00:00.0)
«Διπλωματία» απειλών και μυστικές επιχειρήσεις(2006-04-26 00:00:00.0)
Εσωτερικές συγκρούσεις και προεκλογικές αντιπαραθέσεις(2004-01-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ