Τρίτη 7 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Συμφωνίες για πυρηνικά και το πρόσχημα της «τρομοκρατίας»

Σήμερα η συνάντηση Ομπάμα - Πούτιν

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου
Από την κοινή συνέντευξη Τύπου
ΜΟΣΧΑ.--

Σημαντικές συμφωνίες - που θα έχουν παραπέρα επιπτώσεις συνολικά - υπογράφτηκαν χτες στη Μόσχα κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.

Συνολικά, οι δύο πρόεδροι κατέληξαν σε οκτώ συμφωνίες ανάμεσα στις οποίες η συμφωνία - πλαίσιο για τη μείωση του πυρηνικού τους οπλοστασίου (που και οι δύο κατέχουν το 90% του συνόλου) μέσα σε επτά χρόνια. Συγκεκριμένα, συμφώνησαν να αντικαταστήσουν τη «START 1» που λήγει το Δεκέμβρη και να περιορίσουν τον αριθμό των κεφαλών σε 1.500 - 1.675, να περιορίσουν τον αριθμό των συστημάτων εκτόξευσης στρατηγικών πυρηνικών σε 500 - 1.100 στο ίδιο διάστημα, ενώ ανακοίνωσαν πως θα υπάρξουν επιπλέον διαπραγματεύσεις για τον αριθμό των βομβαρδιστικών με ικανότητα μεταφοράς πυρηνικών κεφαλών και για τους αριθμούς των επίγειων συστημάτων αλλά και αυτών που βρίσκονται υποβρύχια.

Επιπλέον, επισημοποιήθηκε η πρόσφατη συμφωνία για τη μεταφορά αμερικανικού οπλισμού και στρατευμάτων από το ρωσικό εναέριο χώρο προς το Αφγανιστάν για τη συνέχιση της κατοχής του, επιβεβαιώνοντας έτσι την πρόθεση της καπιταλιστικής Ρωσίας να συμβαδίζει με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Υπολογίζονται ότι θα γίνονται περί τις 4.500 πτήσεις το χρόνο, και θα εξοικονομηθούν περίπου 133 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, εξαιτίας της μη καταβολής τελών από την πλευρά των ΗΠΑ. Ισχυρίστηκαν πως θα βοηθήσουν στη «σταθεροποίηση» του Αφγανιστάν με «αυξημένη στήριξη στον αφγανικό στρατό και αστυνομία», ενώ υποστήριξαν πως θα ...βοηθήσουν το Αφγανιστάν και το Πακιστάν να εργαστούν από κοινού ενάντια «στις κοινές απειλές της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού και του εμπορίου ναρκωτικών».

Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση μεικτής επιτροπής για τη ...συνεργασία στα ενεργειακά, τη λεγόμενη «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αλλά και την επανέναρξη της στρατιωτικής τους συνεργασίας, μια συνεργασία που είχε διακοπεί μετά τον ολιγοήμερο πόλεμο Ρωσίας - Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008. Σε ό,τι αφορά τη Γεωργία, ο Ομπάμα υποστήριξε πως θα πρέπει να σεβαστεί η κυριαρχία και η εδαφική της ακεραιότητα.

Και αγκάθια...

Ωστόσο, «ανοικτό» παραμένει το ζήτημα της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» που σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, όμως συμφώνησαν πως θα συνεχίσουν τις συνομιλίες. Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι η συμφωνία για τα πυρηνικά δεν έχει σχέση με το ζήτημα της «ασπίδας» και πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει την εγκατάσταση «αμυντικών συστημάτων» με στόχο όπως υποστήριξε την αντιμετώπιση πυραύλων από το Ιράν ή τη ΛΔ Κορέας. Από τη μεριά του, ο Μεντβέντεφ χαρακτήρισε το ζήτημα της «ασπίδας» ως «δύσκολο σημείο της συζήτησής μας».

Πάντως, οι δύο Πρόεδροι παρέθεσαν κοινή συνέντευξη Τύπου όπου ο Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι η συνάντηση αυτή «αποτελεί το πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα στη βελτίωση της πλήρους συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες που θα ωφελήσει και τα δύο κράτη», ενώ ο Ομπάμα μίλησε για την επίλυση των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας, «ώστε να συνεργαστούμε πιο αποτελεσματικά στους τομείς αμοιβαίου συμφέροντος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ