Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ
Αντιγράφοντας τις αποφάσεις της Μπολόνια

Μας λένε: Το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ δεν έχει σχέση με τη Διακήρυξη της Μπολόνια.

Απαντάμε: Ετσι λένε η κυβέρνηση, η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ στους σπουδαστές των ΤΕΙ, σε μια συστηματική προσπάθεια να κρύψουν τους πραγματικούς στόχους της δήθεν ανωτατοποίησης. Για να δούμε όμως τι λένε τα γραπτά:

Η Διακήρυξη της Μπολόνια λέει ότι ο πρώτος κύκλος σπουδών, ο προπτυχιακός, θα έχει διάρκεια τουλάχιστον τρία χρόνια. Το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ, από την άλλη, οριοθετεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως τον εκπαιδευτικό χώρο που έχει τριετή τουλάχιστον διάρκεια σπουδών.

Η Μπολόνια, επίσης, ορίζει ότι ο τίτλος που θα χορηγείται μετά τον πρώτο κύκλο σπουδών θα αναγνωρίζεται ως ικανό επαγγελματικό προσόν. Αντίστοιχα, το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ λέει ότι τα πτυχία που χορηγούνται από τα ΤΕΙ αποτελούν πρώτο ακαδημαϊκό τίτλο.

Στην Μπολόνια αποφασίστηκε η καθιέρωση ενός συστήματος πιστωτικών μονάδων ως μέσου για την προώθηση της συγκρισιμότητας των τίτλων και της κινητικότητας των φοιτητών. Ενώ το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ λέει ξεκάθαρα πως «είναι ανάγκη να ενσωματωθούν οι κατάλληλες προδιαγραφές που έχουν συμφωνηθεί με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και καθιστούν δυνατή τη συγκρισιμότητα.

Προκύπτει, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση όχι μόνο έχει συμφωνήσει, όπως λέει, αλλά δεσμεύτηκε να ενσωματώσει στην ανώτατη εκπαίδευση τις αλλαγές που επιβάλλει η Μπολόνια. Η προπαγάνδα της κυβέρνησης, της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ αναμασάει πως δεν αφορά τα ΤΕΙ η Μπολόνια. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι (π.χ. ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά), που λένε ότι η «ανωτατοποίηση» είναι επιτακτική ανάγκη με βάση τη Διακήρυξη της Μπολόνια.

Το σίγουρο είναι ότι μέσω του νομοσχεδίου περί «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ ξεκινάει η προσχεδιασμένη επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γιατί κανείς δεν εξασφαλίζει ότι οι σπουδαστές των ΤΕΙ μετά τη δήθεν ανωτατοποίηση θα έχουν πτυχίο, επαγγελματικά δικαιώματα και δουλιά. Τους δίνεται μόνο ένα «ικανό επαγγελματικό προσόν»! Το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ όχι μόνο δεν τα αναβαθμίζει, αλλά αντίθετα υποβαθμίζει και τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ σε μια τριτοβάθμια σούπα, όπου θα περιλαμβάνονται και τα ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΚΕΣ, κολέγια κλπ. όπως αφήνει να εννοηθεί το νομοσχέδιο.

Είναι προφανείς οι ευθύνες όλων αυτών που κρύβουν την αλήθεια από τους σπουδαστές και τον ελληνικό λαό για το μέλλον που ετοιμάζουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρονιά βαθύτερων αντιδραστικών αλλαγών(2002-01-01 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2001-03-02 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την απάτη της «ανωτατοποίησης»(2001-02-21 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τα «βαφτίσια» των ΤΕΙ(2001-02-09 00:00:00.0)
Αντιδρούν στην «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ(2001-01-30 00:00:00.0)
Η «ανωτατοποίηση» είναι μόνο βιτρίνα(2000-09-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ