Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Αγωνιστική απάντηση

Στους δρόμους σήμερα με συλλαλητήρια στις 11 π.μ. στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη και ακόμα σε Πάτρα, Κέρκυρα, Γιάννενα, Βόλο, Τρίκαλα απαντούν στην υποβάθμιση των σπουδών τους

Οι φοιτητές ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στην κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και με αποφάσεις δεκάδων φοιτητικών συλλόγων, διαδηλώνουν σήμερα στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων ενάντια στις αντιδραστικές κατευθύνσεις της «διακήρυξης της Μπολόνια» που ήδη άρχισε να εφαρμόζεται με το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ. Παράλληλα οργανώνουν την κλιμάκωση του αγώνα του με νέες κινητοποιήσεις την ερχόμενη Πέμπτη 22/3.

Οι απαιτήσεις τους ξεκάθαρες: να μην προχωρήσουν τα νομοσχέδια που υλοποιούν τη Διακήρυξη της Μπολόνια γιατί οδηγούν στη διάλυση της ανώτατης εκπαίδευσης και συνιστούν υποβάθμιση τόσο για τα ΤΕΙ όσο και για τα ΑΕΙ. Να μην υιοθετηθούν οι ευρωπαϊκές επιταγές για σπάσιμο της ανώτατης εκπαίδευσης σε δυο κύκλους, που συνιστούν ένταση των ταξικών φραγμών και σκοπό έχουν το δραματικό περιορισμό του επιστημονικού δυναμικού και την αντικατάστασή του από «ευέλικτο» και φτηνό εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα.

Οι φοιτητές αντιτάχτηκαν στη Διακήρυξη της Μπολόνια από τις αρχές του ακαδημαϊκού έτους, παίρνοντας αγωνιστικές αποφάσεις στις συνελεύσεις τους, συντονίζοντας τον αγώνα τους και πραγματοποιώντας δυναμικά συλλαλητήρια.

Σήμερα συνεχίζουν αυτό τον αγώνα, παλεύοντας για δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, μεταπτυχιακά ενός κύκλου που να οδηγούν σε διδακτορικό, ειδίκευση στο πτυχίο και αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού. Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα των Γενικών Συνελεύσεων Φοιτητικών Συλλόγων, «διεκδικούμε το ρόλο μας ως επιστήμονες που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του ελληνικού λαού και του τόπου μας».

Στις 11 σήμερα το πρωί, είναι το ραντεβού των φοιτητών της Αθήνας, που θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν με αποφάσεις τους οι φοιτητικοί σύλλογοι: Χημικών Μηχανικών, Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΤΕΜΦΕ Πολυτεχνείου), Παντείου, Χαροκοπείου, ΑΣΟΕΕ, Μαθηματικού, Βιολογικού, Φυσικού, Χημικού, Νοσηλευτικής, Μεθοδολογίας της Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ), του ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγοί) και Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, το φοιτητικό συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι από την πλατεία Χημείου του ΑΠΘ. Οι φοιτητικοί σύλλογοι που το διοργανώνουν είναι των σχολών: Φυσικού, Παιδαγωγικού, Ψυχολογίας, Εικαστικού και Πανεπιστήμιου Μακεδονίας.

Στο δρόμο κατεβαίνουν σήμερα και οι φοιτητές της Πάτρας, που θα συγκεντρωθούν και θα ξεκινήσουν την πορεία τους στις 6 το απόγευμα από την Πλατεία Ολγας. Μέχρι χτες το βράδυ είχαν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση οι σύλλογοι Βιολογικού,Μαθηματικού και Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς επίσης και ο σύλλογος φοιτητών της Εστίας της πόλης.

Ταυτόχρονα, σε κινητοποίηση προχωρούν σήμερα και οι φοιτητές της Κέρκυρας, με απόφαση του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, ενώ στα Γιάννενα, η αγωνιστική απάντηση των φοιτητών θα δοθεί αύριο Παρασκευή, με συγκέντρωση και πορεία που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από τη Νομαρχία.

Επίσης φοιτητικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται σήμερα στις 10.30 το πρωί, στο Βόλο. Το συλλαλητήριο θα γίνει έξω από το αμφιθέατρο Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στη συνέχεια θα γίνει πορεία που θα καταλήξει στη Νομαρχία. Στα Τρίκαλα τους φοιτητές του ΤΕΦΑΑ, καλούν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας σε συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στο «Τρίγωνο» και θ' ακολουθήσει πορεία προς τη Νομαρχία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ