Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διά βίου εκπαίδευση... απασχολήσιμων

Ημερίδα προβολής του εκπαιδευτικού μοντέλου που θέλει το ευρωπαϊκό μεγάλο κεφάλαιο

Την ένταση των προσπαθειών από πλευράς της Ελλάδας να αναπτύξει τη λεγόμενη «διά βίου εκπαίδευση» σηματοδότησε η χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης - Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Η «διά βίου εκπαίδευση» βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, καθώς συνδέεται με τις αλλαγές που προωθούνται στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και τα συστήματα τυπικής εκπαίδευσης. Η «διά βίου εκπαίδευση», η οποία τείνει να εγκαθιδρυθεί ως το νέο εκπαιδευτικό μοντέλο, συνδέεται στενά με τις γενικότερες επιλογές του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο ζητά, η εκπαίδευση να παράγει εργαζόμενους σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες του. Ετσι, η συνθήκη της Λισαβόνας η οποία αφορά την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης σε οικονομικό επίπεδο, αναφέρεται σε κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον καθορισμό των νέων βασικών γνώσεων οι οποίες απαιτούνται για την ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία και την οικονομία της γνώσης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αξιολόγηση της εκπαίδευσης σε όλες της τις μορφές.

Μιλώντας στην ημερίδα, ο υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου περιέγραψε μια... ειδυλλιακή εικόνα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, κάνοντας λόγο ανάμεσα σε άλλα για ένα δίκτυο εκπαίδευσης που φτάνει σε όλη την περιφέρεια για την εξισορρόπηση ταξικών, περιφερειακών και άλλων ανισοτήτων, για «ραγδαία, πρωτοφανή μεταπολεμικά ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» με νέα τμήματα και μεταπτυχιακά, λέγοντας ότι τα όποια προβλήματα και ελλείψεις που υπάρχουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση απορρέουν από αυτή την ανάπτυξη. Εκτίμησε δε ότι η Ελλάδα στο τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει κάνει τη σωστή στρατηγική επιλογή και μίλησε για την εισαγωγή της νέας δυνατότητας, της «διά βίου δυνατότητας να μαθαίνεις διά βίου». Ο υπουργός συνδέοντας τη «διά βίου εκπαίδευση» με την προώθηση της απασχολησιμότητας, επαίνεσε αφενός την ΕΕ όπου οι επιχειρήσεις έχουν αναλάβει το 16% της διά βίου εκπαίδευσης σε σχέση με τις ΗΠΑ όπου το ποσοστό είναι 33% κάλεσε όμως αφετέρου τις επιχειρήσεις μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση να «πρωτοστατήσουν» στο θέμα της διά βίου εκπαίδευσης.

Ο γενικός γραμματέας λαϊκής επιμόρφωσης Χρ. Δούκας αναφέρθηκε στον ορισμό της διά βίου εκπαίδευσης ως διαρκή εκπαιδευτική δραστηριότητα, με στόχους τη βελτίωση γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Στο πλαίσιο της πολιτικής «διά βίου εκπαίδευσης», στην οποία πλέον στρέφεται το έργο της Γενικής Γραμματείας, αναφέρθηκε στη συνθήκη της Λισαβόνας, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Φεϊρά, το σχετικό υπόμνημα της ΕΕ για τη διά βίου εκπαίδευση και τον ευρωπαϊκό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις στρατηγικές στον τομέα της διά βίου εκπαίδευσης και θεσμούς, όπως το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, τα Ινστιτούτα Διαρκούς Εκπαίδευσης κλπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ