Πέμπτη 15 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο - απάτη

Το «πάγωμα» της «Διακήρυξης της Μπολόνια» ζητά η Σύνοδος των Πρυτάνεων και Κοσμητόρων των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών, μετά από συνεδρίασή της σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι των πολυτεχνείων και πολυτεχνικών σχολών τονίζουν ότι η διακήρυξη αποτελεί το «Δούρειο Ιππο» της «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση της Ανώτατης Παιδείας της χώρας.

Σημειώνουν δε, ότι δεν τίθεται θέμα αναβάθμισης των ΤΕΙ, αλλά «κατωτατοποίησης» των ΑΕΙ, με υποβάθμιση των πτυχίων και του επιπέδου σπουδών. Στηρίζουν τις έως τώρα αποφάσεις των Συγκλήτων και της Συνόδου των Πρυτάνεων των ΑΕΙ, χαιρετίζουν τις αγωνιστικές αποφάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και δηλώνουν ότι συμπαρατάσσονται με αποφάσεις για ενέργειες και αποφάσεις της επικείμενης συνόδου των πρυτάνεων που θα κινούνται στην κατεύθυνση αποτροπής της κατάθεσης του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΠΟΔΠ-ΑΕΙ), σε ανακοίνωσή της για το θέμα των ΤΕΙ, τονίζει ότι η κυβέρνηση απλώς τα βαφτίζει τα ιδρύματα ανώτατα «χωρίς να παίρνει μέτρα για την αναβάθμισή τους και χωρίς την εξασφάλιση των στοιχειωδών προϋποθέσεων για να πραγματοποιηθεί αυτό έστω και μελλοντικά». Αυτό προκύπτει από το ότι η ένταξή τους στην ανώτατη εκπαίδευση γίνεται με το ίδιο ακριβώς αντικείμενο, δε διαφοροποιούνται τα επαγγελματικά δικαιώματα, δεν προβλέπεται καμιά αύξηση της χρηματοδότησης, η πρόσβαση των αποφοίτων τους στις μεταπτυχιακές σπουδές δίδεται μόνο τυπικά, όπως και στο προηγούμενο καθεστώς, ενώ τα ΤΕΙ δε θα μπορούν να διεξάγουν έρευνα.

Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας της Διακήρυξη της Μπολόνια, έχει στόχο τη δημιουργία «φτηνού, αναλώσιμου, καταρτισμένου, ευέλικτου, δεξιοτεχνικού "επιστημονικού προσωπικού", που θα εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες της αγοράς» σημειώνει η ΠΟΔΠ-ΑΕΙ. Και απέναντι σ' αυτά, η ομοσπονδία θεωρεί ότι ουσιαστική λύση στο πρόβλημα είναι «η λήψη μιας σειράς μέτρων για τη δημιουργία ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, χωρίς κατηγοριοποίηση της γνώσης, ανισοτιμίες, διακριτούς ρόλους, αλλά με τη δυνατότητα παροχής επιστημονικής γνώσης».

  • Χτες το βράδυ επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Παιδείας με πρυτάνεις ΑΕΙ, στην οποία διατυπώθηκαν οι απόψεις τους για το επίμαχο νομοσχέδιο. Από την πλευρά του υπουργείου εκφράστηκε εμμονή στην κατάθεση του νομοσχεδίου και δηλώθηκε ότι θα γίνουν ανακοινώσεις που θα αφορούν τα οικονομικά των πανεπιστημίων που αναμένονται σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ