Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 1996

Θυσία στα ξένα συμφέροντα η μονάδα της "Χαλυβουργικής"

Παράδοση άνευ όρων της παραγωγικής βάσης της χώρας μας και θυσία στο βωμό των ξένων συμφερόντων, χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης, το κλείσιμο από τη "Χαλυβουργική" κρίσιμων για την παραγωγή τμημάτων


ΣΕΛ.  3

"ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ" ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
ΣΤΗΝΟΥΝ
ΠΑΖΑΡΙ
για το ξεπούλημα των τραπεζών

Προκλητικές δηλώσεις Παπαντωνίου, που μιλά για νέο πολιτικό σκηνικό, το οποίο δημιουργήθηκε μετά την ενεργοποίηση της διαδικασίας ξεπουλήματος του ΟΤΕ

"Πιλότο" για το ξεπούλημα, αντί πινακίου φακής, όλων των επιχειρήσεων που ελέγχονται από το δημόσιο τομέα θα αποτελέσει ο ΟΤΕ, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου.Διεκδικώντας τα εύσημα, από τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι καλύτερη από τη ΝΔ στην πολιτική εκποίησης της περιουσίας του δημοσίου, ο υπουργός ήταν αποκαλυπτικός:

  • Προανήγγειλε την κυβερνητική απόφαση να πουλήσει μέσα στο 1996 τις μικρές, αλλά χρυσοφόρες, κρατικές τράπεζες (Κρήτης, Αττικής, Κεντρικής Ελλάδας).
  • Δήλωσε, δημόσια, πως προέτρεψε τους επικεφαλής των μεγάλων κρατικών τραπεζών, να προχωρήσουν στην "απεμπλοκή" τους από όλες τις λεγόμενες προβληματικές, εμπορικές και βιομηχανικές, επιχειρήσεις.
  • Αναφέρθηκε και σε "εξυγίανση" των ΕΤΒΑ και ΑΤΕ, υπονοώντας την υποβάθμιση και κατάργηση της όποιας κοινωνικής πολιτικής ασκούν αυτές οι τράπεζες, για τη στήριξη των αγροτών και της εγχώριας βιομηχανίας.

Ο ίδιος δε δίστασε να ομολογήσει ότι προέτρεψε τις διοικήσεις των τραπεζών "να κινηθούν με περισσότερο θαρραλέα και αποφασιστικά βήματα σ' αυτήν την κατεύθυνση".Και, χωρίς να ...κοκκινίσει, δήλωσε πως "με την επιτυχία του εγχειρήματος του ΟΤΕ αλλάζει το πολιτικό σκηνικό, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της μετοχοποίησης, ή της ιδιωτικοποίησης σε ό,τι αφορά θυγατρικές τραπεζών, οι οποίες δεν εξυπηρετούν στόχους οικονομικούς των τραπεζών"!


ΣΕΛ.  15

Τις 2.100 δρχ. το κιλό άγγιξαν οι τιμές στα αρνιά και τα κατσίκια, ακόμα και στην κεντρική αγορά της Αθήνας, παρά τις προχτεσινές κυβερνητικές διακηρύξεις ότι "η τιμή του αρνιού δεν πρέπει να ξεπεράσει τις 2.000 δρχ. το κιλό".

Οι φραστικές παραινέσεις και οι ανέξοδες δεσμεύσεις για συγκράτηση των τιμών της "ελεύθερης αγοράς", παρατηρούν αρμόδιοι παράγοντες, είναι το κυβερνητικό άλλοθι για την αδιαφορία των αρμοδίων να ελέγξουν την κερδοσκοπία των ημερών. Και, βέβαια, εκείνοι οι οποίοι γνωρίζουν καλά τις συνέπειες της "απελευθέρωσης" είναι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, που θα κληθούν πάλι φέτος να τα βγάλουν πέρα με τα ακόμα μικρότερα από πέρσι εισοδήματα και αρκετά υψηλότερες τιμές.


ΣΕΛ.  21

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ 15ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
  • Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ, από την Προσωτσάνη Δράμας, προσφέρει στη ΝΕ Δράμας, για το 15ο Συνέδριο, ως πρώτη δόση, 100.000 δρχ., στη μνήμη των κομμουνιστών Παναγιώτη Πούλιου, Νικόλαου Τσίτσιου από το Περιβολάκι Λαγκαδά, Θεόδωρου Ρατζιώνη από το Λαγκαδά και Νικόλαου Ξενιτίδη, διοικητή του 213ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ.
  • Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Κολιάτσου, 100.000 δρχ.
  • Ο Μ. Σ., με αιματηρές οικονομίες από την αναπηρική του σύνταξη, συγκέντρωσε 100.000 δρχ. και τις προσφέρει στο ΚΚΕ, που συνεχίζει αταλάντευτα τον αγώνα για την ανεξαρτησία της πατρίδας και το σοσιαλισμό.
  • Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΑΝΤΟΠΙΚΟΣ, από τη Νεάπολη Κοζάνης, προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης, 100.000 δρχ., στη μνήμη των αδελφών του Χρήστου, Εμμανουήλ, Αριστείδη και Αγνής Παπαγιάννη.
  • Η ΒΑΣΩ ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ προσφέρει, μέσω της Επιτροπής Ετεροδημοτών Λέσβου Αθήνας του ΚΚΕ, 100.000 δρχ., στη μνήμη του άντρα της Αλέκου Ζαχαριάδη και του αδελφού της Γεωργίου Χατζηαντωνίου.


Στο ρυθμό της απελευθέρωσης και το ωράριο

Νομοθετική ρύθμιση του χρονικού ορίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, πάντα στα όρια της απελευθέρωσης, και "πλήρη διασφάλιση της αργίας της Κυριακής", υποσχέθηκε χτες ο υπουργός Εργασίας, αλλά...


ΣΕΛ.  13
Μονόδρομος η αντίδραση για την υποβάθμιση

Χωρίς αντίδραση στις κατευθύνσεις που ορίζουν το πλαίσιο δράσης της, η προοπτική είναι δυσοίωνη για την όποια αναβάθμιση του ρόλου και του περιεχομένου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, δήλωσε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στο συνέδριο της Ενωσης Νομαρχών, που άρχισε στην Αλεξανδρούπολη


ΣΕΛ.  7
- - - - - - - - Αγωνιστικά θα αντιδράσουν οι καθηγητές

Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ και οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, για κατάργηση της επετηρίδας, αναγνώριση των πτυχίων των ΚΕΣ και ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αναδεικνύουν με τον πιο εμφανή τρόπο τις πολιτικές επιλογές του υπουργείου Παιδείας για συρρίκνωση και υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, καταγγέλλει η ΟΛΜΕ, τονίζοντας ότι θα τις αντιμετωπίσει αποφασιστικά


ΣΕΛ.  18  -  19
Τσουχτερές αυξήσεις τελών στο Ηράκλειο

Αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, μέχρι και 300%, αποφάσισε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου. Ανακοίνωση - καταγγελία της "Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου" και επιστολή προς τον δήμο της ΝΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  20

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ