Κυριακή 7 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Λαογραφική κεραμική κούκλα

Μία ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή έκθεση εγκαινιάστηκε χτες στην αίθουσα τέχνης του Δήμου Αμαρουσίου (Ηπείρου 27, Μαρούσι). Η Δώρα Παρίση παρουσιάζει έκθεση Λαογραφικής Κεραμικής Κούκλας, με πιστά αντίγραφα ελληνικών φορεσιών και σκηνές από την παραδοσιακή ζωή της υπαίθρου. Εκατό περίπου έργα, χειροποίητα, που αποτελούν ένα ακόμη «όμορφο δεντρί στο θαυμάσιο κήπο της λαϊκής μας τέχνης». Πανέμορφες κούκλες με παραδοσιακές φορεσιές από όλη σχεδόν την Ελλάδα (Λέσβος, Κρήτη, Σαντορίνη, Σκιάθο, Σκόπελο, Σκιάθο, Μακεδονία κ.ά.), αλλά και σκηνές από την καθημερινή ζωή της υπαίθρου και τις εργασίες που χάνονται (ζύμωμα, πλέξιμο, τσουκαλάς κ.ά.).

Η Δώρα Γιαννάκου - Παρίση γεννήθηκε στη Μήθυμνα (Μόλυβος) της Λέσβου. Το 1958 τελείωσε το Παρθεναγωγείο της Μυτιλήνης. Τα επόμενα χρόνια μαθαίνει γλώσσες, λογιστική και παίρνει δίπλωμα κοπτικής - ραπτικής, που έγινε αφετηρία για τη μελλοντική της εξέλιξη σε λαϊκή καλλιτέχνη. Το 1963 πηγαίνει στο Παρίσι με υποτροφία για να σπουδάσει χειροτεχνία. Δύο χρόνια αργότερα στη Νότια Γαλλία έρχεται σε επαφή με τις περίφημες κεραμικές κούκλες της περιοχής, γοητεύεται και κυριαρχείται από την ιδέα να φτιάξει τις δικές της κούκλες στην Ελλάδα. Στις αρχές του 1973 επιστρέφει στην Ελλάδα και το 1977 εγκαθίσταται με την οικογένειά της στο Μόλυβο, στο παραδοσιακό πατρικό της σπίτι (αρχοντικό Γιαννάκου) που αναστήλωσε.

Το 1980 η Δ. Παρίση συνεργάζεται με τον Γιάννη Χατζηγιάννη, το γνωστό κεραμίστα και φτιάχνει τις πρώτες της κεραμικές κούκλες, ντυμένες με πιστά αντίγραφα ελληνικών φορεσιών. Στη συνέχεια τις δουλεύει μέχρι να τους δώσει το προσωπικό τους ύφος, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά και υφάσματα. Οι κούκλες της πλέον ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και συμμετέχουν σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, είναι μερικοί μόνο σταθμοί από την παρουσίασή τους. Η έκθεση θα λειτουργεί έως τις 13/11. Πρωινές ξεναγήσεις σχολείων, κατόπιν επικοινωνίας στα τηλέφωνα: 210 9919138, 6972837555.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ