Σάββατο 29 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δε γίνεται Παιδεία με ημίμετρα

Πανθομολογούμενη είναι πλέον η γενικευμένη αγανάκτηση, που έχει προκαλέσει η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Γεγονός, που ολοφάνερα παίρνει υπόψη του και το υπουργείο Παιδείας, στις κινήσεις που τελευταία σχεδιάζει. Κινήσεις, όμως, που καθόλου δεν αφορούν την ουσία του αντιεκπαιδευτικού, αντιλαϊκού εγχειρήματός της, αλλά πρόκειται για «πυροσβεστικές» αλλαγές και ελιγμούς, προκειμένου να εκτονωθούν οι αντιδράσεις. Και εξηγούμαστε:

Η διαφαινόμενη επαναφορά από το υπουργείο, για φέτος και μόνο, της δυνατότητας μιας δεύτερης ευκαιρίας στους μαθητές της Β' Λυκείου, θα προσφέρει μεν ανακούφιση σε χιλιάδες μαθητές, αλλά είναι μια «ασπιρίνη» και μόνο. Οι πολλαπλάσιες χιλιάδες μαθητών, που εκδιώχθηκαν από τη βασική παιδεία, δε θα έχουν καμιά ευκαιρία. Και η ανίατη αυτή ασθένεια της μεταρρύθμισης θα συνεχίσει να λειτουργεί σε βάρος και των μελλοντικών μαθητών, ιδιαίτερα των λαϊκών οικογενειών. Παράλληλα και μέσα από τις επιλεγμένες διαρροές στον Τύπο, φαίνεται να προχωράει σε μικροαλλαγές, που παρουσιάζονται, όμως, ως «κοσμογονίες». Τέτοιες είναι η πιθανή ταύτιση διδακτέας και εξεταστέας ύλης, που θα ανακοινώνεται από την αρχή της σχολικής χρονιάς, η σύμπτυξη εξεταζόμενων μαθημάτων και η μείωση του συνολικού τους αριθμού, η κατάργηση των εξετάσεων στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και πιθανά η εγκατάλειψη του τεστ δεξιοτήτων.

Γίνεται καθαρό ότι πρόκειται για επουσιώδεις αλλαγές, στο πλαίσιο της ίδιας αντιδραστικής μεταρρύθμισης. Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας επαναλαμβάνει μονότονα «ότι δεν είναι δογματικός» και ότι «η μεταρρύθμιση είναι σε συνεχή επανεξέταση». Εχει γίνει φανερό, όμως, πως οι συνεχείς τέτοιες αιτιάσεις αποτελούν στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στον κατευνασμό των διογκούμενων συνεχώς ανησυχιών του λαού, καθώς βλέπει τη δημόσια εκπαίδευση να γίνεται όλο και περισσότερο ταξική.

Μέσα απ' αυτήν τη θολή και παρελκυστική τακτική του και ενώ αναμένονται επίσημες δηλώσεις μέσα στις επόμενες μέρες, αναδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η αντιμετώπιση των συνεπειών της εφαρμογής του νόμου, που έχουν βαθιά αντιλαϊκό - ταξικό και αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα, δεν μπορεί να γίνει με ημίμετρα και επιμέρους παρεμβάσεις, που ελάχιστα αμβλύνουν το πρόβλημα. Αυτό που απαιτείται είναι ουσιαστική παρέμβαση στην ουσία και τον σκοπό του ίδιου του σχολείου. Ανατροπή του σχολείου ταξικής διαλογής, εξεταστικού κέντρου, που αποκλειστικά συνδέεται με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κατάργηση της ψευτο-κατάρτισης των ΤΕΕ. Μόνο από την εκ βάθρων αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος, με συνολική απόσυρση των νόμων 2525/97 και 2640/98, μπορεί να επιτευχθεί η επαναφορά όλων των μαθητών που εκδιώχθηκαν πρόωρα από το σχολείο και η οικοδόμηση της εκπαίδευσης στη βάση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Με βάση το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνικής, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ποσοτικά και ποιοτικά καλύτερη μόρφωση για τους νέους ανθρώπους, μέσα από ένα Ενιαίο 12χρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο, κοινό για όλους, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις. Σχολείο, που θα παίρνει υπόψη του τις προσδοκίες, τις ιδιαίτερες ανάγκες και την κοινωνική προέλευση του κάθε μαθητή, θα αναπτύσσει τη δημιουργικότητα και το ενδιαφέρον του για τη μόρφωση, ώστε όλοι οι μαθητές να μπορούν ν' απολαύσουν το αγαθό της μόρφωσης, σε μια εποχή που η ολόπλευρη βασική εκπαίδευση αποτελεί αναντικατάστατο εφόδιο για τη ζωή. Αυτό το μοντέλο παιδείας δε θα προκύψει μέσα από τα όποια ημίμετρα, θα επιβληθεί από τη συντονισμένη λαϊκή πάλη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Με πυξίδα την αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ οι αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία»(2022-03-17 00:00:00.0)
Δεν αρκεί η επαναφορά των μετεξεταστέων(2001-08-03 00:00:00.0)
Μαθητές και γονείς μαζί(2000-12-16 00:00:00.0)
Αποδεικνύεται ξανά το δίκαιο του μαθητικού αγώνα(2000-07-26 00:00:00.0)
ΟΧΙ στην υποβάθμιση(1998-01-23 00:00:00.0)
Μαθητική διαδήλωση την Πέμπτη(1998-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ