Σάββατο 22 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Διά βίου ... εργασία

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι μία από τις κυριότερες ανατροπές του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Ασφάλιση. Η αύξηση αφορά στη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και θίγει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους που συμπληρώνουν 35ετία, τις εργαζόμενες γυναίκες με ανήλικα παιδιά αλλά και τις πολύτεκνες μητέρες σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες. Επιπλέον, σταδιακά καταργείται η δυνατότητα για μειωμένη σύνταξη σε μητέρες με ανήλικο τέκνο στο 50ό έτος.

Σε ορισμένα Ταμεία πρώην ΔΕΚΟ και τραπεζών, οι μητέρες που είχαν 7.500 μέρες εργασίας και ανήλικο παιδί όταν συμπλήρωναν την 25ετία, μπορούσαν να πάρουν σύνταξη στο 50ό έτος. Τώρα το δικαίωμα αυτό χάνεται. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτές τις ασφαλισμένες η αύξηση στα όρια ηλικίας μπορεί να αποδειχτεί πολύ μεγάλη. Παράλληλα, αύξηση στα όρια ηλικίας επέρχεται και σε πολλές κατηγορίες των εργαζομένων που ασφαλίστηκαν μετά το 1993, όπως προκύπτει από τον πίνακα που δημοσιεύουμε και τον οποίο επεξεργάστηκε η ΠΟΠΟΚΠ.

Σε συνάρτηση μάλιστα με το γεγονός ότι σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων, που σήμερα ξεπερνούν το 40% του εργατικού δυναμικού, τα γενικά όρια ηλικίας έχουν αυξηθεί στο 65ο έτος για άνδρες και γυναίκες, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα ζει για να δουλεύει μέχρι τα βαθιά γεράματα!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ