Σάββατο 22 Μάρτη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΑΥΡΟΥ - ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Απαιτούν τα δεδουλευμένα τους

Τον κόμβο Ασπροβάλτας - Βρασνών απέκλεισαν χτες. Στο πλευρό τους το ΚΚΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των δασεργατών

Motion Team

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των δασεργατών
Σε συμβολικό αποκλεισμό της Εγνατίας Οδού, στον κόμβο Ασπροβάλτας - Βρασνών, προχώρησαν χτες το μεσημέρι δασεργάτες από δύο Δασικούς Συνεταιρισμούς του Σταυρού Θεσσαλονίκης («Ενωση» και «Πρόοδος») και πέντε της Χαλκιδικής (Μ. Παναγιάς, Βαρβάρας, Παλαιοχωρίου, Νεοχωρίου και Ιερισσού), οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι πάνω από πέντε μήνες. Οι δασεργάτες, 300 άτομα περίπου, είχαν εργαστεί από τις αρχές Σεπτέμβρη μέχρι τα τέλη Νοέμβρη κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στα αντιδιαβρωτικά - αντιπλημμυρικά έργα της Πάρνηθας, της Πεντέλης και της Ηλείας.

Υπολογίζουν ότι τα δεδουλευμένα αντιστοιχούν στο ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τους έχει καταβάλει μέχρι σήμερα μόνο 380.000 ευρώ, καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίες πιστώσεις για τα αρμόδια δασαρχεία. Το αποτέλεσμα είναι οι δασεργάτες να βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και να αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Ηδη αντιμετωπίζουν το φάσμα της επιβολής προστίμων από το ΙΚΑ.

Τους συγκεντρωμένους στην Ασπροβάλτα χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, που συμμετείχε στην κινητοποίηση επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχε και ο Αγγελος Τζέκης, μέλος του Γραφείου της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Εξέφρασαν τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα τους, σημειώνοντας ότι το Κόμμα καταθέτει Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τον εμπαιγμό που υφίστανται οι δασεργάτες.

Απλήρωτοι και σε Ηγουμενίτσα - Λαναρά

Απλήρωτοι εδώ και 10 μήνες - από τον Ιούνιο - είναι 25 σχολικοί φύλακες που εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου στο Δήμο Ηγουμενίτσας (ΝΔ). Οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας από τις 18 Μάρτη. Πρόσφατα έκαναν παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο με την ενεργό και έμπρακτη συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου. Κατέθεσαν ψήφισμα με το οποίο καταδικάζουν την πολιτική τακτική του εμπαιγμού και της κοροϊδίας από κυβέρνηση, δημοτική αρχή, αλλά και τον υφυπουργό Οικονομικών και τοπικό βουλευτή Δημήτρη Μπέζα, που όλο αυτό το διάστημα αρκούνται σε «κατανόηση» και ανέξοδες υποσχέσεις.

Σε επίσχεση εργασίας θα προχωρήσουν και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια του ομίλου «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» του Λαναρά, σε Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Κομοτηνή και Εβρο, διεκδικώντας δεδουλευμένα. Στην τριμερή συνάντηση που έγινε πριν λίγες ημέρες, η επιχείρηση δεσμεύτηκε ότι θα εξοφλεί τους εργαζόμενους στις 20 κάθε μήνα. Δέσμευση που δεν τήρησε. Ετσι ακόμη δεν έχει εξοφλήσει τους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα του Φλεβάρη.

Επίσχεση για τις εφημερίες

Σε οικονομική ασφυξία οδηγούνται οι νοσοκομειακοί γιατροί -ιδιαίτερα οι ειδικευόμενοι με το μισθό των 980 ευρώ - καθώς έχουν να πληρωθούν δεδουλευμένες εφημερίες απ' τον περασμένο Δεκέμβρη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν τμηματικές οφειλές απ' το Μάη και τον Οκτώβρη του 2007. Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται οι γιατροί στον Ερυθρό Σταυρό, στο Σισμανόγλειο, σε όλα τα Νοσοκομεία της Κρήτης, σε Πάτρα, Ρόδο, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Πτολεμαΐδα, Λάρισα. Τα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ξεκινούν επίσχεση από τις 24.3.2008.

Η κυβέρνηση αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους γιατρούς. Ετσι στα νοσοκομεία έφτασε έγγραφο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλου, με το οποίο χαρακτηρίζεται ως παράνομη η επίσχεση των ειδικευμένων γιατρών, ενώ παροτρύνει τις διοικήσεις των νοσοκομείων να αμφισβητήσουν ως παράνομη και την επίσχεση εργασίας των ειδικευομένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ