Κυριακή 17 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Διαρκείς παρεμβάσεις για τα λαϊκά προβλήματα

Εξι επερωτήσεις των κομμουνιστών Βουλευτών συζητήθηκαν την περασμένη Σύνοδο της Βουλής

Eurokinissi

H αυξημένη κοινοβουλευτική παρουσία του ΚΚΕ (22 βουλευτές) που προέκυψε από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές είχε - όπως είναι φυσικό - την ακόμα πιο αποτελεσματική παρέμβαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος μέσα στη Βουλή. Παρέμβαση που καταγράφεται και από τη συζήτηση επερωτήσεων, που είναι ανώτερη μορφή κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα κατέθεσε στη σύνοδο που πέρασε Επερωτήσεις για την αντιπυρική προστασία, τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις, τις συνεταιριστικές οργανώσεις, την αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση, τα εργατικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς και τα προβλήματα του πολιτισμού.

Από το Δεκέμβρη ακόμα της προηγούμενης χρονιάς η Κοινοβουλευτική Ομάδα έφερε στη Βουλή το θέμα της αντιπυρικής προστασίας με αφορμή τις καταστροφικές και φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού που είχαν ως αποτέλεσμα να θρηνήσουμε 85 νεκρούς. Κατά τη συζήτηση της σχετικής Επερώτησης, αναδείχτηκαν οι τεράστιες και διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη συνολική πολιτική προστασίας των δασών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Οι βουλευτές του Κόμματος ξεκαθάρισαν ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει την πάλη για μια άλλη πολιτική που θα σταματήσει την εμπορευματοποίηση της γης και των κοινωνικών αγαθών υπογραμμίζοντας ότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η πραγματική αιτία των προβλημάτων και των πυρκαγιών. Κατήγγειλαν την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που από κοινού προωθούν και στηρίζουν τα μεγάλα συμφέροντα και την εμπορευματοποίηση της γης και ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι ενδεικτικό παράδειγμα είναι η ανυπαρξία Εθνικού Κτηματολογίου, η εξαίρεση από την αναδάσωση αρκετών καμένων εκτάσεων και το «χτύπημα» του δάσους μέσα από την επίθεση στο άρθρο 24 του Συντάγματος.

Πρότειναν συγκεκριμένα μέτρα για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών και την αντιπλημμυρική τους θωράκιση και απαίτησαν αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων, την αποζημίωση των καλλιεργητών, την αναστολή των υποχρεώσεων των ΕΒΕ και την αποκατάσταση κτιρίων με κρατικούς φορείς ανοικοδόμησης.

Το Γενάρη και ενώ ήταν σε εξέλιξη η αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης η Κοινοβουλευτική Ομάδα κατέθεσε Επερώτηση για το σύνολο των αντιασφαλιστικών μέτρων όλων των κυβερνήσεων. Οι βουλευτές κάλεσαν τα λαϊκά στρώματα να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι αυτή στηρίζεται πάνω στους νόμους Σιούφα - Ρέππα. Κατήγγειλαν ότι η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων είναι μέρος των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που κάνει το καπιταλιστικό σύστημα, για να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου. Αποκάλυψαν το ρόλο της ΕΕ, τονίζοντας ότι η επιβολή των αντιασφαλιστικών μέτρων είναι μια συνολική διαδικασία, που αφορά όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και όλες τις καπιταλιστικές χώρες, ενώ υπογράμμισαν ότι οι πολιτικές δυνάμεις που υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα ως παράγοντα επιβάρυνσης της οικονομίας και ως βαρίδια που εμποδίζουν την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων.

Κατά τη συζήτηση υπογράμμισαν ότι αυτό που έχουν ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι δεν είναι τα «ελάχιστα δικαιώματα», αλλά η πλήρης και σταθερή εργασία και η Κοινωνική Ασφάλιση για όλους. Απαιτείται, είπαν, η σύνταξη να είναι στο 80% του τελευταίου μισθού, ο βασικός μισθός να είναι 1.400 ευρώ και η κατώτερη σύνταξη στα 1.120 ευρώ, ενώ ζήτησαν να διπλασιαστούν οι συντάξεις των αγροτών. Πρότειναν τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 55 για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, όρια που για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα πρέπει να είναι πέντε χρόνια λιγότερα. Η δε σύνταξη πρέπει να χορηγείται με 4.050 ένσημα και με 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας και να παρέχεται η υγεία και η περίθαλψη μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.

Το Φλεβάρη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα έφερε το ζήτημα του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας, ένα πρόβλημα που απασχολεί έντονα τη μικρομεσαία αγροτιά και τους εργαζόμενους στις συνεταιριστικές οργανώσεις. Καταγγέλθηκε ότι το ξεπούλημα των συνεταιριστικών οργανώσεων επιβλήθηκε από την ΑΤΕ, στο πλαίσιο εφαρμογής των τραπεζικών κοινοτικών οδηγιών και υπογράμμισαν ότι η συγκεκριμένη τράπεζα έχει μετατραπεί σε αβανταδόρο του ιδιωτικού κεφαλαίου, προκειμένου αυτό να βάλει στο χέρι τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα ακολουθήθηκαν εξαιρετικά αδιαφανείς διαδικασίες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πώληση της ΑΓΝΟ στον ιδιωτικό όμιλο «Κολιός», διαδικασία κατά την οποία ούτε οι βουλευτές είχαν δικαίωμα να μάθουν το τίμημα της πώλησης, γιατί θα «παραβιαζόταν το επιχειρηματικό απόρρητο»!

Οι βουλευτές τόνισαν ότι για τη διαδικασία ξεπουλήματος των συνεταιριστικών οργανώσεων η πρώτη ευθύνη ανήκει στις διαδοχικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες ανταποκρινόμενες στις απαιτήσεις του ιδιωτικού κεφαλαίου και προωθώντας τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, μεθόδευσαν και διευκόλυναν με όλους τους τρόπους το ξεπούλημα των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Το σοβαρό ζήτημα της πολιτικής προστασίας που αναδεικνύεται κάθε φορά μετά από κάποια φυσική καταστροφή ήταν το θέμα επερώτησης του κόμματος τον Μάη. Οι βουλευτές ανέδειξαν τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα της δασοπροστασίας, της αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης καταγγέλλοντας ότι για την αντιμετώπισή τους υπάρχει έλλειψη πολιτικής προστασίας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Ενδεικτικά ήταν τα στοιχεία που κατατέθηκαν από τους βουλευτές σχετικά με το πρόβλημα των σεισμών: «Από το 1999 που έγινε ο σεισμός στην Αττική και τον έλεγχο που έγινε 429 σχολικές μονάδες από τις 2.465 ή το 17,4% κρίθηκαν ακατάλληλες για χρήση. Πάνω από τα μισά κτίρια, το 55%, χαρακτηρίζονται γερασμένα. Το 30,2% είναι χτισμένα πριν το 1959, δηλαδή πρακτικά είναι χωρίς αντισεισμικό έλεγχο. Το 35,8% έχουν ηλικία 20 έως 40 έτη και μόνο το 20,9% είναι χτισμένα την τελευταία δεκαετία». Στη συζήτηση καταγγέλθηκε ότι 50.000 χαμηλόμισθοι ζουν σε ακατάλληλα χαρακτηρισμένα σπίτια, ενώ οι αποζημιώσεις που δίνονται μετά από κάθε σεισμό είναι ψίχουλα». Επισημάνθηκαν, επίσης, οι τραγικές ελλείψεις στον τομέα της αντιπλημμυρικής θωράκισης, καθώς και οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις και τις αποκαταστάσεις μετά από κάθε πλημμύρα, ενώ αναδείχτηκαν και οι αντιδασικές πολιτικές που όχι μόνο δε φροντίζουν για τη δασοπροστασία, αλλά υπονομεύουν τα δάση και τις δασικές εκτάσεις μέσα από την επίθεση στο άρθρο 24 του Συντάγματος.

Σειρά είχε τον Ιούνη το θέμα των εργατικών εγκλημάτων στους τόπους δουλειάς και οι επαγγελματικές ασθένειες. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν τόσο το μέγεθος του προβλήματος όσο και τις εγκληματικά συνειδητές ελλείψεις στην υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας και τους ελέγχους στους τόπους δουλειάς. Η απάντηση στην κατάσταση αυτή, είπαν, είναι η πάλη των εργαζομένων ενάντια στις πολιτικές της εντατικοποίησης της εργασίας, άρα και της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης καθώς και οι αγώνες ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Καταγγέλθηκε ότι η ρίζα του κακού είναι η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, αφού από τις αρχές του 2000 μέχρι τον Απρίλη του 2008 δηλώθηκαν στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας 1.125 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, ενώ σημειώθηκαν και άλλα που δε δηλώθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2005 δηλώθηκαν στο ΙΚΑ 13.755 ατυχήματα και την ίδια περίοδο δηλώθηκαν στο υπουργείο Απασχόλησης μόνο τα 6.044. Το ίδιο τραγικά είναι και τα στοιχεία για την ΕΕ - εργασιακό παράδεισο για κάποιους - αφού μέσα στο 2006 είχαμε 167.000 νεκρούς εργαζόμενους από εργατικά ατυχήματα και από επαγγελματικές ασθένειες, ενώ κάθε χρόνο 300.000 εργαζόμενοι αποκτούν μόνιμη αναπηρία.

Αναπτύσσοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ είπαν ότι απαιτείται οργάνωση στους τόπους δουλειάς και ανάπτυξη αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, Κέντρα Υγείας συνδεδεμένα με όλους τους εργασιακούς χώρους ή δημιουργία παραρτημάτων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, ανάπτυξη όλων των υποδομών που απαιτούνται για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου, δημιουργία κρατικού σώματος Γιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας και κατάργηση κάθε ιδιωτικής δραστηριότητας στο συγκεκριμένο τομέα.

Τον ίδιο μήνα, η ΚΟ του ΚΚΕ έφερε στη Βουλή με Επερώτηση τα προβλήματα του πολιτισμού και με συγκεκριμένες παρεμβάσεις αναδείχτηκαν οι διαχρονικές ευθύνες όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων για την απαξίωση του πολιτισμού και των λειτουργών του, καθώς και η συνειδητή παράδοση του πολιτιστικού προϊόντος στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Καταγγέλθηκε η εγκατάλειψη των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, η απαξίωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, η με κάθε τρόπο εκχώρηση σημαντικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο ιδιωτικό κεφάλαιο και αναδείχτηκε η τραγική κατάσταση, την οποία βιώνουν οι καλλιτέχνες. Καταγγέλθηκε ότι ζουν υπό το κράτος τρομοκρατίας είτε από τα κανάλια, είτε από τα θεατρικά μονοπώλια, είτε από τους μεγάλους εμπόρους που λυμαίνονται τον πολιτισμό. Ακόμα, τονίστηκε, ότι και όταν τους δίνεται δουλειά τις περισσότερες φορές αυτή είναι ανασφάλιστη και οι αμοιβές είναι ψίχουλα.

Οι βουλευτές υπογράμμισαν ότι ο πολιτισμός δεν είναι στεγανό, ούτε ξεκομμένος από την κοινωνία, αλλά αντανακλά τους κάθε φορά κοινωνικούς συσχετισμούς και τόνισαν ότι το ερώτημα είναι «πολιτισμός για ποιον και από ποιον». Τόνισαν δε ότι η κυβέρνηση με την πολιτικής της συντηρεί και οξύνει τα προβλήματα του πολιτισμού, αφού η στρατηγική της - όπως γινόταν με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - είναι το κριτήριο της αποδοτικότητας, της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης.


Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ