Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναστολή των διαπραγματεύσεων

Μετά τις λεγόμενες «εκλογές» στο ψευδοκράτος η επανάληψη των διμερών επαφών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΑΓΚΥΡΑ.--

Την τελευταία τους συνάντηση πριν τις λεγόμενες «εκλογές» του ψευδοκράτους, στις 18 Απρίλη, είχαν χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ ανέγνωσε μετά τη συνάντηση μια κοινή δήλωση των δύο ηγετών, για την οποία ο Δ. Χριστόφιας τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως «κοινό ανακοινωθέν», καθώς δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία απλή δήλωση.

Ο Δ. Χριστόφιας και ο Μ. Ταλάτ σημειώνουν ότι έχουν εμπλακεί σε «μια σοβαρή προσπάθεια για την εξεύρεση συνολικής λύσης του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατόν», προσθέτοντας ότι «είμαστε ενθαρρυμένοι από την αξιοπρόσεκτη πρόοδο που επιτεύχθηκε μέχρι τώρα στα Κεφάλαια της Διακυβέρνησης και Διαμερισμού των Εξουσιών, των Ευρωπαϊκών Θεμάτων και της Οικονομίας και είμαστε πεπεισμένοι ότι με επιμονή θα επιτύχουμε μια συνολική λύση».

Υπογραμμίζεται δε ότι «οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν χώρα κάτω από την υπερισχύουσα αρχή της συνολικής προσέγγισης, η οποία σημαίνει ότι τίποτε δε θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα». Οι δύο ηγέτες δηλώνουν την προσήλωσή τους «σε μια εξαντλητική συζήτηση των υπολοίπων πτυχών του κυπριακού προβλήματος και στο ξεπέρασμα των αποκλίσεων σύντομα, ώστε να επιτύχουμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, η οποία θα τεθεί σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα». Η επόμενη συνάντηση αναμένεται μετά τη φερόμενη ως «εκλογική αναμέτρηση» στο ψευδοκράτος.

Από την πλευρά της, η ΕΕ επιβεβαιώνει ότι αξιοποιεί το Κυπριακό σαν μέσο πίεσης στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, αδιαφορώντας επί της ουσίας για τη δίκαιη επίλυση του ζητήματος και την τύχη του συνόλου του λαού του νησιού. Σ' αυτό το πνεύμα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, προκειμένου να στηρίξει την αντίθεσή της στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, χρησιμοποίησε χτες το Κυπριακό, ζητώντας μεταξύ άλλων, να ανοίξει η Αγκυρα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στην Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης και να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ