Τετάρτη 31 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Κανένας τρόμος, επίμονα στο δρόμο

Οταν θέλανε να αυξήσουν τις τιμές στην αξία γης γύρω από την Αττική οδό ανακάλυψαν ότι το Ζεφύρι είναι άντρο εγκληματιών και το «καθάρισαν» με αλλεπάλληλες εφόδους.

Μόλις άρχισαν να κυνηγάνε μετανάστες βρήκαν το «έγκλημα» στη Μενάνδρου και στον Αγ. Παντελεήμονα.

Τώρα, τι ακριβώς θέλουν να κάνουν με τα Πατήσια;

Σίγουρα όχι αυτό που «νοσταλγεί» ο Πρετεντέρης, που χτες «αποκάλυψε» στα ΝΕΑ πως κι αυτός, από τη Φιλοθέη, έχει περπατήσει ανέμελος στα Πατήσια. Είναι δηλαδή κι αυτός ένας από μας. Σαν τον Καρακούση, που έχει αφήσει στο πόδι του στο ΒΗΜΑ, ο οποίος διαπίστωνε με πίκρα πως οι επαναστάτες υπό την επίδραση πολιτικού πυρετού λειτουργούν χωρίς κανόνες, χωρίς ούτε ελάχιστη κοινωνική ευθύνη.

Σαν έτοιμοι από καιρό, μπαράζ τα άρθρα τους χτες. Βλέπουν τη βία να αυξάνει από την οικονομική κρίση. Συνειρμοί από τη σκοπιά τους η σύνδεση της ανεργίας και της φτώχειας με ενέργειες εχθρικές στο λαϊκό κίνημα σαν τις βόμβες που βάζουν μηχανισμοί χρήσιμοι στο αστικό κράτος. Προετοιμάζονται για αύριο. Θέλουν από τώρα να περάσουν τη θέση πως κάθε αντίδραση είναι βία ταυτόσημη με το έγκλημα. Για να μην πάει ο νους του ανθρώπου στο αυτονόητο: Οτι είναι η ίδια η εξουσία των μονοπωλίων αυτή που πάει νύχι κρέας με το οργανωμένο έγκλημα. Οτι είναι το κεφάλαιο αυτό που στηρίζει πλευρές της εξουσίας του στο οργανωμένο έγκλημα. Και είναι το κεφάλαιο επίσης που για να αντιμετωπίσει το εργατικό κίνημα πρέπει να κάνει όσο πιο σιδερόφρακτο γίνεται το κράτος του.

Στην πρεμούρα τους απάνω δεν κρύβουν λόγια, βλέπουν στο έγκλημα έναν άτυπο κοινωνικό πόλεμο, γιατί αυτόν πράγματι έχουν στο μυαλό τους. Και γι' αυτόν προετοιμάζονται.

Και μόνο να βλέπεις τους συνήθεις υπόπτους να παρελαύνουν στο γυαλί, από τον Χρυσοχοΐδη ως την Μπακογιάννη κι από τον Πρετεντέρη ως τον Τσίμα, να «οργίζονται» με την τρομοκρατία, τη δική τους, του κράτους τους, του ιμπεριαλισμού τους, καταλαβαίνεις ότι το έργο είναι στημένο.

Εχουν έτοιμες άπειρες αναλύσεις για τη βία και την τρομοκρατία που - επιμένουν - γεννά η φτώχεια. Και ενοχοποιούν προκαταβολικά όποιον αύριο διαδηλώσει. Το προβλέπει εξάλλου και η ΕΕ, που αντιμετωπίζει ως τρομοκρατία τις κινητοποιήσεις στην Κοινή Ωφέλεια, δηλαδή παντού.

Ξαφνιάζεται, ένας από τους ειδικούς αναλυτές, που για πρώτη φορά τα κέρδη αυξάνονται πιο γρήγορα από τους μισθούς. Οι αναλυτές λένε πως ο κόσμος φοβάται. Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος εκπαιδεύεται να φοβάται. Γιατί του περιγράφουν μόνο τι θα πάθει, ενώ υπάρχουν όλα τα στοιχεία που βεβαιώνουν πως η ζωή μπορεί να είναι καλύτερη χωρίς τους καπιταλιστές.

Αυτό, το «χωρίς τους καπιταλιστές», είναι το νέο στοιχείο που μπαίνει ξανά στις διεκδικήσεις. Αυτό το στοιχείο θέλει να προλάβει η αστική τάξη, που ενίοτε μπορεί να φτιάχνει γύρω της χάος και βία, για να την προβάλλει στα υποζύγιά της ως μέσο υποταγής τους.

Το δρόμο για την αντιμετώπιση του τρόμου που σπέρνουν οι καπιταλιστές (είτε κατευθείαν οι ίδιοι, είτε μέσα από τις κάθε είδους μηχανές τους) τον έδειξαν χτες οι εργάτες και οι άνεργοι που διαδήλωναν στο υπουργείο Εργασίας.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ