Σάββατο 3 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ «ΦΑΓΕ»
Δυναμική συνέχεια στην πάλη για την ανάκλησή τους

Καθολική η συμμετοχή στη χτεσινή 24ωρη απεργία. Μαζί με τους απεργούς στις πύλες βρέθηκαν κι εργάτες από δεκάδες κλάδους

Χτες, στην πύλη της ΦΑΓΕ
Χτες, στην πύλη της ΦΑΓΕ
Απάντηση, δυναμική και μαζική, πήρε η εργοδοσία της ΦΑΓΕ ΑΕ, από τους εργαζόμενους, που συμμετείχαν καθολικά στη χτεσινή 24ωρη απεργία, ενάντια στο νέο όργιο απολύσεων που εξαπέλυσε η διοίκηση, προσπαθώντας να πετάξει στο δρόμο 21 εργάτες μόνο μέσα σε δύο μέρες. Παραγωγή χτες στο εργοστάσιο δε βγήκε.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι, με τη μαζική τους συμμετοχή στη χτεσινή Γενική Συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε άμεση κλιμάκωση.

Το στοιχείο, όμως, που κυριάρχησε στη χτεσινή απεργία, ήταν η έκφραση έμπρακτης συμπαράστασης και αλληλεγγύης έξω από τις πύλες του εργοστασίου, εργατών κι εργατριών, από μια σειρά κλάδους, συνδικάτα και επιχειρησιακά σωματεία, που έστειλαν μήνυμα στην εργοδοσία πως οι εργάτες της ΦΑΓΕ δεν είναι μόνοι τους σε αυτόν τον αγώνα. Από την πρώτη στιγμή, άλλωστε, αποφασιστική συμβολή στην οργάνωση της πάλης έχουν το κλαδικό συνδικάτο της Αθήνας και η ταξική Ομοσπονδία του κλάδου.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν και χτες η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος νομού Αττικής, το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», το Συνδικάτο Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ). Την απεργία χαιρέτισαν και από την Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, ενώ εκεί ήταν και ο πρόεδρος της Ενωσης των ΕΒΕ Μεταμόρφωσης. Μαζικά εκφράστηκε η αλληλεγγύη και από εργάτες του ίδιου κλάδου, αφού έξω από τις πύλες βρέθηκαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από ΚΑΝΑΚΗ, ΕΒΓΑ, ΝΟΥΝΟΥ, ΕΛΜΠΙΣΚΟ, TASTY, ΝΕΣΤΛΕ κ.λπ.

Τα πανό, που είχαν κρεμαστεί στην είσοδο του εργοστασίου, έστελναν ξεκάθαρη απάντηση: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει - Οχι στις απολύσεις» και «Ο όμιλος Φιλίππου μας πετάει στο δρόμο - Εργάτες ξεσηκωθείτε». Από νωρίς το πρωί, εργάτες και εργάτριες συγκεντρώθηκαν έξω από τις πύλες του εργοστασίου. Στα πηγαδάκια είχε φουντώσει η συζήτηση και η αγανάκτηση ενάντια στην εργοδοσία, που απολύει κατά συρροή. Από το Νοέμβρη μέχρι και σήμερα, απέλυσε συνολικά 72 εργαζόμενους, 18 το Νοέμβρη του 2009, 15 τον Απρίλη, 18 το Μάη και 22 το τελευταίο διήμερο. Ο Τ. Πήλικας, που απολύθηκε αυτές τις μέρες, μιλώντας στον «Ρ», σημείωσε: «Μας κάλεσαν και μας είπαν πως διακόπτεται η συνεργασία μας, διότι, είμαστε, όπως μας είπαν "λιγότερο χρήσιμοι". Η αλήθεια όμως είναι ότι πάνε να καταργήσουν ό,τι έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα».

Οι εργαζόμενοι, όμως, δεν έμειναν στη χτεσινή απεργία. Προχώρησαν σε γενική συνέλευση, όπου αποφάσισαν νέα κινητοποίηση, με παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της εταιρείας, συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο, καθώς και νέες πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που η εργοδοσία εξακολουθήσει την αδιάλλακτη στάση της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ